mateo_mO,o 22, bedę już w pociągu a potem w górach, więc nie zobaczę co tam wykombinowałeś. To może być kwestia metody konwersji. Przy najczęściej stosowanej relatywnie kolorymetrycznej rzeczywiście mogą polecieć Ci niektóre szczegóły, jeżeli gamuty bardzo się różnią. Konwersja RC pozostawia nietkniętą częśc wspólną gamutów, a dla barw z poza przestrzeni znajduje w części wspólnej barwę najbliższą możliwą do zaakceptowania. Generalnie daje to dosyć dobre efekty, ale czasem skutkuje utratą szczegółów. Spróbuj zmienić metodę na wizualną, powinno Ci wtedy wszystko wejść. Metoda ta stawia nie na podobieństwo, a na zachowanie ciągłości tonalnej. Większy gamut jest po prostu skurczony i wepchnięty w mniejszy. Barwy się zmienią, obrazek zrobi się trochę jaśniejszy, ale nie powinno Ci nic polecieć. Metodę tę stosuje się najczęściej w portetach i wszędzie tam , gdzie różnica gamutów jest zbyt duża. Metody absolutnie kolorymetrycznej i nasyceniowej nie ruszaj, bo mają specjalne zastosowania i w codziennym życiu raczej Ci się nie przydadzą.
Jeżeli moje rady nie przyniosły efektu, to może być jeszcze kwestia samego profilu.
Często jest tak, że bardzo trudno zbudować jest profil wyjściowy z gładkimi przejściami tonalnymi. Poszukaj w Google, pliku który nazywa się Granger Rainbow. Otwórz w PS i przydziel do niego profil labu. zobacz co tam się dzieje, jak wyglądają przejscia tonalne. Następnie odepnij profil labu i przydziel, ten z którego konwertujesz i przekonwetuj go do profilu labu. Zobacz jak teraz wyglądają przejścia. Jeżeli chcesz, to mogę profil oglądnąć dokładniej, tylko mi go przyślij. Koło środy powinienem być z powrotem.