ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
dsk napisał/a:
Także na jedno wychodzi. :roll:

porównywanie 77 Ltd do jakiejkolwiek sigmy jest delikatnym nadużyciem. zresztą kto focił 77 ten wie. frajda z focenia tym szkłem jest bezcenna :-B

a co doCentrum sigmy to i owszem . wpłacasz 80 % [kaucji ] od cennika sugerowanego czyli tak naprawde 100 % wartości szkła. cena wypożyczenia zależy od wartości szkła ale o ile pamietam to min 60 zł /3 dni . kaucja jest oczywiście zwrotna. i bardzo dobrze ze sa te wypozyczalnie. sam korzystałem kilkukrotnie i zawsze paru klientów po szkiełka w kolejce było lub oddawali wypozyczone.

Cały pomysł polega na tym że nie ma w PL wypozyczalni szkieł Pentaxa a o tym tu rozmawiamy. osobiście jakbym miał wtedy wybór to pożyczyłbym szkło pentaxa a nie sigmy

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Cytat
Cały pomysł polega na tym że nie ma w PL wypozyczalni szkieł Pentaxa a o tym tu rozmawiamy. osobiście jakbym miał wtedy wybór to pożyczyłbym szkło pentaxa a nie sigmy

Chyba jak każdy :-)

Tylko żeby rozkręcić taki interes to trzeba mieć dużo kasy na starcie, żeby kupić tyle szkieł :-/

generalnie to wiadomo co cieszy sie największą popularnościa. i na to rzeczywiście potrzeba trochę kasy. reszta szkieł wystarczy jak bedzie w jednym egzemplarzu.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
No tak ale to i tak niezła sumka się robi z tego... No ale jeśli taka wypożyczalnia cieszyła by się powodzeniem to szybko się zwróci :-)

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
ThomFoto, weź w swoich rozważaniach pod uwagę, że Sigma może swoje szkła wypożyczać właścicielom puszek wszystkich niemal systemów. W Pentaxie jesteś ograniczony do jednego systemu. To oznacza dużo mniejszy, potencjalny rynek. Taka wypożyczalnia ma sens gdy prowadzisz sprzedaż, serwis i z tego żyjesz. Wysępisz od producenta trochę lepszych rabatów na szkła na wystawkę, puścisz je w obieg, zarobią parę groszy dodatkowo, a jak coś się popsuje sam je naprawisz. Sama wypożyczalnia może nie wypalić. A przynajmniej nie w przypadku prowadzenia oficjalnej działalności gospodarczej.

masz rację. no ale inwestycja w szkła dla jednego systemu też mniejsza niż zestaw szkieł sigmy dla czterech systemów, . poprostu jest jakis tam pomysł uzupełniający ofertę budżetowego studio na wynajem. bo o ile super wyposażonych studio foto jest pod dostatkiem to o budżetowe w wawie cieżko.

stąd moje pytanie na forum. nie pobiegnę przecież jutro kupowac worek szkieł ;-)

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
ThomFoto jakiś pomysł to to jest, ale wyżyć z tego bym się nie podjął. Prowadzenie takiej firmy nie ogranicza się jedynie do zakupu szkieł, jest mnóstwo innych wydatków związanych z prowadzeniem działalności. Do takich przedsięwzięć trzeba podchodzić naprawdę z rozmachem i kasą. Jeżeli Ci się nie uda, wtopisz parę groszy. Jeżeli wypali i będzie z tego zarobek to to samo zacznie robić np. Apollo i będziesz walczył z konkurencją.
Nie zrozum mnie tylko źle: nie staram się nastawić Cię na nie. Tylko zakup szkieł to pikuś w stosunku do całej reszty związanej z prowadzeniem firmy. Wiem bo prowadzę swoją.

krzychoo. alez ja też prowadze firmę od wielu lat. i nie zamierzam z nikim walczyc. tym bardziej z apollo na której to firmy łaskę/niełaskę jesteśmy skazani, a biorąc pod uwagę rozmach działalności apollo jeśli chodzi o dystrybucję/promocję/oferty specjalne to raczej z tej strony konkurencjii obawiac się nie należy . wrecz przeciwnie - należy podjąc próbe współpracy. nic nie stoi na przeszkodzie aby organizowac spotkania pod patronatem Pentaxa tak jak czyni to np Olympus czy Canon w których może uczestniczyc każdy zainteresowany a nie grono wybrańców. byłem na kilku spotkaniach Olympusa i widziałem jak wielką rolę grają one dla środowiska userów. nie wierze że firma Pentax nie jest w stanie podołac podobnemu wyzwaniu podobnie jak nie wierze ze nie pracują nad body FF :evilsmile:

ja do tej pory pojąc nie mogę dlaczego wprowadzając nowe szkła czy body do PL pentax zorganizował jakies potajemne spotkanie dla wybrańców. nieładnie poprostu i tyle. no poprostu nie pojmuję takiego podejścia do klientów.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Ja osobiście byłbym czymś takim zainteresowany. Pod warunkiem odpowiednich cen :evilsmile:

A ponieważ nikt nie zamieścił jakieś przykładowego cennika, zrobię to ja:

Sigma Pro-Centrum trójmiasto prowadzi firma Foto-Net (www.procentrum.pl)
Sugerowana cena detaliczna sprzętu [PLN z VAT]
Koszt wypożyczenia [PLN z VAT]
od: do:
500.00 1 000.00 39.00
1 000.00 2 000.00 69.00
2 000.00 3 000.00 99.00
3 000.00 4 000.00 149.00
4 000.00 6 000.00 199.00

pow. 6000 3% od ceny sugerowanej
(jednak nie mniej niż 199.00)

* 3 dni kalendarzowe
** w przypadku wysyłki dni liczone są od dnia dostarczenia sprzętu do dnia wysyłki sprzętu od klienta

Do tego dochodzi:
2. Zabezpieczenie/kaucja:
a.) Na czas wypożyczenia sprzętu pobierana jest kaucja w wysokości 66% sugerowanej ceny brutto jego wartości tytułem zabezpieczenia.

Przy wypożyczeniu sprzętu wysyłkowo OPŁATA LOGISTYCZNA WYNOSI: 34.00 PLN z VAT.

Juz kilka razy zastanawiałem sie nad wypożyczeniem... tylko nigdy nie mialem odpowiedniej kasy na koncie na kaucje. Za obiektyw ok. 2000 zł to koszt 1320 zł.
Wiec sporo trzeba miec by wypozyczyć.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przeczytałem o tej idei i pomyślałem: fajne! Ale zaraz zacząłem knuć co i jak bym ewentualnie sam z takiej pożyczalni brał. No i po co. I wychodzi mi, że szkła można pożyczyć po to, żeby "pomacać" zanim się zdecyduje, albo jak się potrzebuje jakieś wyjątkowe i egzotyczne. Tylko teraz czy odpłatne "macanie" szkieł się sprawdzi? Ja bym się raczej nie zdecydował. Bo i w sumie po co? Powiedzmy sobie, że wypożyczanie popularnych szkieł jak SMCP-FA 50/1,4 czy SMCP-FA 35/2,0 to jest raczej bez sensu. Już bardziej coś w stylu SMCP-FA* 31/1,8 czy SMCP-FA*24/2,0. Ale czy na pewno? Żeby się pobawić? Jak ktoś ma zamiar się takim szkłem bawić i używać, i ma naprawdę taką potrzebę, to sobie kupi, a nie wypożyczy. A jak nie, to będzie używał przecież tańszych zamienników, które posiada (a choćby i kita).
Inna sprawa to obiektywy do specjalnych poruczeń. Których używa się od wielkiego dzwonu i są na tyle drogie, że nie ma sensu w nie inwestować. O, takie na ten przykład FA*250-600, FA* 300/2,8 A choćby i DA*300/4. Tylko nawet za ten 1% ktoś by się zdecydował takie szkła wypożyczyć?
Więc po głębokim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że ja to bym owszem się kiedyś skusił, żeby na trzy dni wziąć może fiszaja albo tilt/shifta. O ile ten drugi by był dostęony, w co trochę wątpię :-?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
matb napisał/a:
A jak nie, to będzie używał przecież tańszych zamienników, które posiada (a choćby i kita).

Kit jako zamiennik FA31/1.8 Ltd. :shock:

mnhck  Dołączył: 01 Mar 2007
pomysl dobry. kiedys skorzystalem z wypozyczalni sigmy, wiec z pentaksowej bym pewnie tez skorzystal. w sigmie jest jedna istotna rzecz, o ktorej tu nie zostalo napisane. w przypadku gdy po wypozyczeniu klient decyduje sie na zakup szkla, koszty wypozyczenia sa odliczane od ceny zakupu.

atryda  Dołączył: 03 Kwi 2008
mnhck napisał/a:
w sigmie jest jedna istotna rzecz, o ktorej tu nie zostalo napisane. w przypadku gdy po wypozyczeniu klient decyduje sie na zakup szkla, koszty wypozyczenia sa odliczane od ceny zakupu.

A kupuje całkiem nowe, czy to które pożyczał?

pozdr

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dsk napisał/a:
Kit jako zamiennik FA31/1.8 Ltd.

Ano... Po co Ci wypożyczyć FA*31? Ja w zasadzie widzę jeden powód: zaszpanować podczas spotkania kumpli z naszej klasy. Tylko czy ktoś w ogóle będzie kumał takie szpanerstwo?

mnhck  Dołączył: 01 Mar 2007
atryda, dostajesz nowe.

atryda  Dołączył: 03 Kwi 2008
mnhck napisał/a:
atryda, dostajesz nowe.

To w sumie na dwoje babka wróżyła: niby nowe a nie jakieś przechodzone, ale jak się okaże, że to nowe robi gorsze zdjęcia albo co... :evil:

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Pomysl jak dla mnie fajny - reszta zalezy od cen ;)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Pomysł fajny, ale dla mnie pewną niewygodą i podrażaczem będzie obsługa wysyłkowa (no chyba, że planujesz otwarcie filii w kilku innych miastach).
Gdybym miał coś takiego pod nosem, to pewnie korzystałbym z tego w celu pożyczenia drogich i rzadko używanych szkieł (jakieś jasne tele) oraz do ostatecznego testowania droższych szkieł przed zakupem.
No i jeszcze otwarta pozostaje sprawa kaucji/ubezpieczenia szkiełek.
Coś czuje, że nie będzie lekko.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
LDevil napisał/a:
...
Coś czuje, że nie będzie lekko.

Lekko nie będzie - ale pełen szacun za inicjatywę :)

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
Ponieważ jest to mój pierwszy post nie będę się zbyt wymądrzać :-)
Pomysł SUPER tym bardziej, że jak widzę po lokalizacji są szanse na wypożyczanie szkieł w Wawie.
Pierwsze co przychodzi mi do głowy przy takiej działalności to:
- możliwość płatności kartą
- kaucja rzędu 66% jest do przyjęcia
- koszt wypożyczenia rzędu 1% za dzień jest też do przyjęcia
- możliwość zakupu testowanego szkła będzie atutem, a nie oferowanie nowego po testach. W ten sposób szkła testowane będą schodzić.
Trzeba tylko zastanowić się nad umową wypożyczenia (problemy rysek, uszkodzenia), protokoł odbioru, podatkiem VAT - ale z tego co pamiętam to kaucja nie podlega itp, żeby nie być stratnym, klient też musi być zadowolony.
pozdrawiam :-)

Skocz do: