bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Zdano, powyżej pewnej ceny są już tylko mechaniczne :-) I dla mnie zegarek "elektroniczny" to raczej kwarc ze wskazówkami. Bo te z wyświetlaczem to już tak w ogóle nie tego...
Nie wiem, co robi firma Swatch, bo ich zegarki raczej mnie nie kręcą, ale gdyby kupowali mechanizmy w Chinach, nie mieli by prawa do "Swiss Made". Jeśli na danym zegarku jest taki napis, mechanizm jest szwajcarski.
Większość tanich zegarków szwajcarskich (pojęcie względne, czyli takich w cenie do 1k-10k) ma najczęściej seryjne mechanizmy ETA, całkiem dobre, ale jednak masówki. Tak czy inaczej, szwajcarskie jak najbardziej.
http://www.eta.ch/
Z powszechnie znanych marek - swoje mechanizmy wkłada do zegarków np. Rolex. Który, jak wiadomo, kosztuje srogo.

BTW - ma ktoś 6 kilo euro bezzwrotnej pożyczki do zaoferowania? ;-) Ech... fotografia to nie jest aż tak drogie hobby...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
bEEf, po paru wizytach w Szwajcarii i w tamtejszej firmie (co prawda nie produkują zegarków) uznałem, że nie różnią się niczym od innych firm europejskich. Są tak samo nastawieni na maksymalny zysk i w wielu wypadkach jadą na marce zdobytej kiedyś tam.
Jednak przyznaję Ci rację, że parę luksusowych, drogich firm trzyma jeszcze poziom ale w pozostałych przypadkach to już chyba nie te czasy kiedy można był śmiało powiedzieć Szwajcaria=wysoka jakość.
bEEf napisał/a:
nie mieli by prawa do "Swiss Made"

Tak na prawdę to papier jest cierpliwy, a pieniądze są w stanie załatwić odpowiednie podpisy.

Zdano napisał/a:
Tak na prawdę to papier jest cierpliwy, a pieniądze są w stanie załatwić odpowiednie podpisy.

Zdano, trywializujesz. W tę sprawę jest mocno zaangażowany Szwajcarski rząd, chodzi o wizerunek ich kraju, kraju, nie jakiejś tam manufaktury. Czyli coś, co np Polska stara się od jakiegoś czasu, na razie z nijakim skutkiem. Nie słyszałem, żeby Szwajcarski rząd kojarzył się z korupcyjnymi praktykami, choć oczywiście wszystko możliwe ;-)

Poza tym - jak pisałem - klienci tych firm chcą płacić więcej. Na tym polega cały myk :-) Mowa tu wyłącznie o produktach luksusowych. Ich producenci zarabiają na prestiżu marki i zaufaniu tej stosunkowo niewielkiej liczby klientów. To zupełnie inny rynek.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
bEEf napisał/a:
Mowa tu wyłącznie o produktach luksusowych

W tym wypadku na pewno masz rację, przy takich cenach nie ma miejsca i sensu wkładać tandety.

Zdano napisał/a:
W tym wypadku na pewno masz rację, przy takich cenach nie ma miejsca i sensu wkładać tandety.

No dokładnie o tym mówię :-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Jedynie (chyba, ale na pewno) Movado (takiej firmy ostatnio kupiłem i wyczytałem to w dołączonej reklamówce) składa zegarki naręczne z własnymi "werkami".
Większość znanych producentów ma pod cyferblatem mechanizm "made in Japan", w środku którego łatwo można dostrzec napis "zdiełano w hongkongu".

[ Dodano: 2008-06-09, 00:33 ]
Ruhla i Pobieda to były "sikory" ...

dżejpi, niestety, mylisz się :-)
Ech te reklamowe ulotki ;-)
Rolex (wyłącznie(!) własne mechanizmy), Vacheron Constantin, Patek Philippe, Maurice Lacroix, Jeager LeCoultre, Omega, IWC, Zenith... i tak dalej. Zmęczony jestem, nie chcę nic pochrzanić, pełną listę pewno da się wyszukać w necie. Rosjanie nawet przecież montują zegarki z własnymi mechanizmami :-)
dżejpi napisał/a:
Większość znanych producentów ma pod cyferblatem mechanizm "made in Japan", w środku którego łatwo można dostrzec napis "zdiełano w hongkongu".

Kompletna fantazja, przeczytaj, co pisałem wcześniej :-) Całkiem niezłe japońskie mechanizmy robi swoją drogą np Seiko, ale wkłada je do swoich własnych zegarków.

A co do tego, co jest pod cyferblatem, to akurat nie trzeba się z reguły domyślać, bo zegarki mechaniczne w 99% ma teraz przeszklone dekielki i można sobie obejrzeć, jak tam im serduszko bije :-) Tak więc te chińskie blaszki w zegarkach "swiss made" można między bajki włożyć. No, chyba, że ktoś sie na podróbę natnie.

wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
na pocieszenie powiem że w moich stronach wódeczkę robi się w 100% z rodzimego zboża :mrgreen:

Skocz do: