cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Jeśli na monitorze widzisz złe kolory, to może lepiej strzelać w RAW i mieć większe pole do manewru - poprawisz sobie do takiej kolorystyki, która Tobie pasuje i odbitki również będziesz miał w poprawnych kolorach.
Ocena balansu bieli na małym ekraniku no jest czasami trudna - zwłaszcza przy silnej ekspozycji słonecznej.

t0m3k  Dołączył: 17 Kwi 2008
adobeRGB powoduje przekłamania gdy edytujemy/oglądamy plik jako sRGB ;)
Zresztą mi zdjęcia wyglądają na dobre pod względem kolorów no ale nie widziałem tego miejsca na żywo w momencie robienia zdjęcia...

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
WuWu84, nie dziękuję, tryby tematyczne są nie dla mnie, wolę mieć pełną kontrolę nad zdjęciem.

cotti, dążę do tego, żeby mieć jak najmniej zabawy balansem kolorów, bo jak na razie jak chcę np. poprawić zielenie, to PS uznaję trawę za zółtą i muszę poszerzyć zakres zieleni żeby coś uzyskać. Mam nadzieję, że wiadomo o co idzie :-)
Po prostu są spore przekłamania i to nie tylko moja opinia.

Wezmę się za poważniejsze testy żeby coś ustalić...

A sama trawka powinna wyglądać miej więcej tak (no, może z trochę mniejszą saturacją):

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Czy kolor trawy, który uzyskałeś na ostatnim zdjęciu to efekt jakiejś skomplikowanej obróbki, czy osiągnąłeś to w prosty sposób?

Musiałem najpierw dowalić trochę zieleni w zółciach i dopiero wtedy mogłem bawić się balansem kolorów. Przy większej liczbie zdjęć może to być czasochłonne i może spowoować, że czasami przesadzi się w jedną lub drugą stronę (co ostatnio zrobiłem, jak bawiłem sie zdjęciami z długiego weekendu i rajdu, w sumie kilkadziesiąt zdjęć).

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
tylko i wyłącznie sRGB - adobeRGB ma zbyt wąski zakres tonalny jak na mój gust

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
malyglod napisał/a:
adobeRGB ma zbyt wąski zakres tonalny jak na mój gust

Wąski?! A ja zawsze myślałem, że ma większy niż sRBG... :roll:

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Raven napisał/a:
wolę mieć pełną kontrolę nad zdjęciem.

i robisz w jpg ?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
malyglod napisał/a:
adobeRGB ma zbyt wąski zakres tonalny jak na mój gust

:shock: :shock: :shock:
Ja też zawsze myślałem, jak Stachu. Co więcej - we wszystkich książkach jest tak napisane...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
marucha napisał/a:
we wszystkich książkach jest tak napisane

Może masz jakieś "lewe książki" ;-)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Raven napisał/a:
A sama trawka powinna wyglądać miej więcej tak (no, może z trochę mniejszą saturacją):

A nie przeszkadza Ci to, że po takiej obróbce mlecze przestały być żółte?
PS1. Taka trawa to chyba tylko w Czarnobylu ;-)
PS2. Rozważ kupno kalibratora ;-)
PS3. No chyba, że takie kolory Ci się podobają, ale nie można wymagać od aparatu aby takie robił sam z siebie...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raven napisał/a:
to jest barwowy koszmarek 100 razy gorszy od tego co ci aparat wyprodukowal :evilsmile:
Jacek S napisał/a:
A nie przeszkadza Ci to, że po takiej obróbce mlecze przestały być żółte?
PS1. Taka trawa to chyba tylko w Czarnobylu
PS2. Rozważ kupno kalibratora
PS3. No chyba, że takie kolory Ci się podobają, ale nie można wymagać od aparatu aby takie robił sam z siebie...

dokladnie

Poszedłem w ślady Zorzyka - parę sekund...

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
marucha napisał/a:
Poszedłem w ślady Zorzyka - parę sekund...

w tych barwach też mniej więcej odbieram trawę, niebo, mlecze ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Raven napisał/a:
piotr_luk, sprawdziłem w PhotoME, adobergb i bright

Dokładnie odwrotnie niż trzeba!!

Przepraszam, że krzyczę, ale chyba nikt nie zauważył tego posta kolegi i proponujecie mu jakieś cuda na kiju :shock: Przecież wszystko jest jasne :-)

Przestaw na sRGB i Neutral.

I będzie dobrze.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ale się RAW Challenge 030,5 zrobiło . :-)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
gezeb napisał/a:
Ale się RAW Challenge 030,5 zrobiło .

Raw Challenge bez rawa... też ciekawie ;)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
gezeb napisał/a:
Ale się RAW Challenge 030,5 zrobiło

Ludzie na głodzie, więc co się dziwić :-D

gezeb napisał/a:
Ale się RAW Challenge 030,5 zrobiło . :-)

negocjatorek napisał/a:
Raw Challenge bez rawa... też ciekawie ;)

Eee tam - nowa świecka tradycja "JPG Challenge" :mrgreen:

To co mogę zrobić z jpg mi wystarcza, a miałem na myśli zrobienie zdjęcia a nie jego obróbkę, dziwne, że te dwie rzeczy mogą się pomylić.
W rawach już robiłem i nie widzę tej magicznej (nie mówię, że nie ma, ale nie przesadzajmy) przewagi, wolę nauczyć się robić dobre zdjęcia, może potem będę sie przejmował p.ierdołami. No i fakt, że mogę więcej kadrów upchnąć też nie jest bez znaczenia. Odpowiedź "rób w rawach" jest nie na temat.

marucha, to zdjęcie wygląda mniej więcej tak jakbym chciał, a to moje powyżej robiłem na laptopie (i faktycznie teraz w domu widzę, że jest nienaturalnie), gdzie kolory ekranu są jeszcze inaczej ustawione. Jak to w końcu jest, gdzie mam ustawić to sRGB, skoro mam ustawione i na PC i na laptopie, a jest spora różnica?

Pozdrawiam :-B

Skocz do: