Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D
Canon Canonet QL17 GIII 40/1.7
C 5d mkII | C 5D | C 50E + 24/1.4+35/1.4+35/2+50/1.4+85/1.2+85/1.8
Blog http://www.adayinthelife.eu/
emigrant napisał/a:Najbardziej spektakularne były te z acetylenkiem srebra.
Jaka jest funkcja tego kartonika?michal5150 napisał/a:pod spód podłozyć podziurkowany kartonik
Czyli trzeba znalezc miejsce gdzie jest calodzienna ekspozycjna na slonce i liczyc na to, ze lisc bedzie podazal za sloncem?michal5150 napisał/a:całość skierować w stronę słońca i naświetlać cały dzień.
pozdrawiam,
dzerrry
To nie były "Ciekawe doswiadczenia" tylko "Fotochemia domowa", o ile mnie pamięc nie zawodzi. W "Fotochemii domowej" to na pewno jest, a i kilka innych sztuczek też.emigrant napisał/a:Przepis był w książce Stefana Sękowskiego "Ciekawe doświadczenia", książeczce, która rozbudziła moje zainteresowanie chemią w podstawówce, pod koniec lat 60-tych.
Na kartoniku liść można rozpłaszczyć bez obawy, że się zwinie (trzeba tylko ten liść jakoś przymocować do kartonika). Kartonik ma być perforowany po to, aby liść mógł oddychać, inaczej mówiąc, aby proces fotosyntezy przebiegał w miarę normalniedzerry napisał/a:Jaka jest funkcja tego kartonika?
powalos napisał/a:Ten przepis na fotkę, na liściu to był kiedyś (w zamierzchłych czasach), opisany w "Młodym Techniku".
Niestety nie mogę tego odnaleźćlsnk napisał/a:Przejrzyj "Efektowną chemię"
Pozdrawiam, emigrant.
F100, SB80DX, SB30, N 20/2.8, N 50/1.8D, N 85/1.8D