adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
no właśnie fizycznie matryce maja tą samą wielkość w k10/k20 czy k100/k200 a jednak 6mpix czy 10mpix czy 14mpix w coś musi pójść więc w szumy ... wiec pytanie/stwierdzenie sformułuję inaczej ... może podrostu kupię sobie jakieś szkiełko do portretów i jakiegoś jasnego zooma i może lampę co o tym sadzicie ?

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
adapter napisał/a:
może podrostu kupię sobie jakieś szkiełko do portretów i jakiegoś jasnego zooma i może lampę co o tym sadzicie ?

Dobry kierunek rozwoju systemu :mrgreen:

sdagus  Dołączył: 14 Lis 2007
Cytat
może podrostu kupię sobie jakieś szkiełko do portretów i jakiegoś jasnego zooma i może lampę co o tym sadzicie ?

No właśnie... dobry tok myślenia... Ja poszedłbym raczej w tym kierunku. Po co zmieniać coś, co działa i to całkiem dobrze?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
sdagus napisał/a:

No właśnie... dobry tok myślenia... Ja właśnie poszedłbym raczej w tym kierunku. Po co zmieniać coś, co działa i to całkiem dobrze?
Bo można mieć lepiej :mrgreen:

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
wojtal napisał/a:
mam Opla, mogę go w niedzielę na giełdzie sprzedać, i kupić coś innego....

Tez mam, ale nie dam rady się udac na giełdę. Kolejny weekend w serwisie spędzi...

sdagus napisał/a:
Po co zmieniać coś, co działa i to całkiem dobrze?

Kolegi żona podobno też działa. I to całkiem dobrze. Głównie na nerwy.

To co powiedzieć mu żeby nie zmieniał :?: :idea:

:evilsmile:

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
[ mogę sprzedać dołożyć niewiele i mieć ... coś lepszego ?

Pamiętaj o tym że lepsze jest wrogiem dobrego

Pozdrawiam

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Ja Ci powiem tak: jeśli pomimo tego, że jesteś niedzielnym pstrykaczem, to robienie fotek Cię keci, a wnioskuję , ze tak, bo pomimo, że mozesz kupić swojej partnerce seksowną bieliznę (czyli również coś dla siebie :mrgreen: ) zastanawiasz się nad zmianą puszki, to radzę K10. Cena praktycznie ta sama, a możliwości większe.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
adapter napisał/a:
może podrostu kupię sobie jakieś szkiełko do portretów
W zestawieniu z tą seksowną bielizną dla partnerki to może być nawet ciekawie :mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
adapter napisał/a:
a czy k100d super obsługuje obiektywy sdm ? bo może porostu wymienić

Zadam pytanie z gatunku głupich i nikomu niepotrzebnych: stać Cię na obiektyw SDM :?:

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
na ogół mówiliśmy podobnie, jak to wśród białostockich ludzi bywa...

Czyli "śledzikujemy", tak? :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Zadam pytanie z gatunku głupich i nikomu niepotrzebnych

To po co zadajesz :?:

[/quote]
Zadam pytanie z gatunku głupich i nikomu niepotrzebnych: stać Cię na obiektyw SDM :?: [/quote]
tak

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Enzo napisał/a:
Zadam pytanie z gatunku głupich i nikomu niepotrzebnych: stać Cię na obiektyw SDM :?:

Masz rację - faktycznie głupie - zobacz na Jego stopkę.
Kupiłby przynajmniej 50/1.4, albo lampę, gdyby go było stać - co nie oznacza, że nie może się szarpnąć i kupić obiektyw, który sprawi, że zacznie doceniać ten aparat, który już ma. :-D

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
adapter napisał "Obecnie posiadam k100d i jestem zadowolony, jestem niedzielnym pstrykaczem i wystarcza mi ten aparat."

To i tak za dużo jak na niedzielnego :mrgreen: :-/ :roll:

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
SiekaSS napisał/a:
"Obecnie posiadam k100d i jestem zadowolony, jestem niedzielnym pstrykaczem i wystarcza mi ten aparat."

To i tak za dużo jak na niedzielnego :mrgreen: :-/ :roll:

Przypomniała mi się frustracja, jaką odczuwałem chodząc ulicami Londynu z EOSem 500N, czyli badziewiem do potęgi n-tej, marząc sobie o porządnej lustrzance cyfrowej i widząc co krok Japończyków z takimi aparatami - fotografujących się a to z lodem na patyku na tle brudnej ściany, a to z butelką wina na tle innych butelek wina w sklepie, itd...

armar napisał/a:
Masz rację - faktycznie głupie - zobacz na Jego stopkę.
Kupiłby przynajmniej 50/1.4, albo lampę, gdyby go było stać - co nie oznacza, że nie może się szarpnąć i kupić obiektyw, który sprawi, że zacznie doceniać ten aparat, który już ma.

Trochę to było obraźliwe lub nie zrozumiałem Twojego dowcipu. Jak na razie nic nie dokupowałem do aparatu gdyż były inne wydatki a pyzatym to dopiero uczę się aparatu, fotografii etc. Nie chciałem nakupić sprzętu i nie wiedzieć nawet jak wykorzystać jego możliwości. Po Waszych wypowiedziach zrozumiałem ze zmiana mojego k100d na np k200d czy k10d czy k20d jest w moim przypadku bez sensu. Porostu rozbuduję "arsenał" (jak to brzmi) i dalej będę odkrywał przepiękny świat fotografii (ale pojechałem).

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
adapter !!! Cieszę się że doszedłeś do takiego wniosku ;-) kSetka to naprawdę wystarczający sprzęcik który możesz rozbudować jak będziesz miał takie potrzeby :-P

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007

Marcinicus napisał/a:
Cytat
na ogół mówiliśmy podobnie, jak to wśród białostockich ludzi bywa...

Czyli "śledzikujemy", tak? :-D

Niekoniecznie, mówię prawie bez akcentu :-) , a w ogóle wydaje mi się, że w mojej okolicy częściej słyszę prawidłową wymowę - w odróżnieniu od dziennika telewizyjnego gdzie mówi się np: "Fabryka Pentaxa" zamiast "Fabryka Pentaxa". Ale zdarza się i lokalny zaciąg. Mi akurat chodziło nie o sposób mówienia, a o treść wypowiedzi. Ale trochę odbiegłem od sedna, przepraszam!

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
adapter napisał/a:
[Po Waszych wypowiedziach zrozumiałem ze zmiana mojego k100d na np k200d czy k10d czy k20d jest w moim przypadku bez sensu. Porostu rozbuduję "arsenał" (jak to brzmi) i dalej będę odkrywał przepiękny świat fotografii (ale pojechałem).

Święte słowa. Amen.
Ja kasetkę kupiłem z pełna premedytacją a kolejne wychodzące modele utwierdzają mnie w słuszności dokonanego zakupu. W sprzyjających okolicznościach, prawdopodobnie się przy posiadanym modelu zestarzeję. Teraz rozpocząłem etap powiększania szklarni, szeroki kąt właśnie przybył, kit na razie wystarcza, tele ... może za rok.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
ms napisał/a:
[ W sprzyjających okolicznościach, prawdopodobnie się przy posiadanym modelu zestarzeję

To nie ME super czy inny MX i na pewno szybciej się zestarzeje niż Ty. Zacznie niedomagać i zmienisz na nowszy model :mrgreen:

Skocz do: