gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Dlatego pytam o jednostki skali w k20 w odniesieniu do k10 .

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
gezeb napisał/a:
a może mi ktoś powiedzieć w jakich jednostkach w k20d jest korekcja , tzn. jak się ma do k10d ?

napewno są inaczej zeskalowane, a jak inaczej to CI raczej nikt nie powie... :evilsmile:

wojtas29  Dołączył: 12 Kwi 2008
właśnie odebrałem aparat ze sklepu, wymieniono mi go na nowy, no i niestety jestem zawiedziony.
Jest wyraźna poprawa, ale nadal ostrzy trochę za blisko, przy nastawieniu -10
Mój obiektyw to sp af 17-50 f/2.8 xr ld aspherical.
Mam w sumie 2 pytania.
Czy może ten obiektyw jest zwyczajnie poprny dla k20 (na k10 działał ok)
Jaki najlepiej obiektyw kupić, aby problem poprostu znikł

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Wniosek?
nie kupowac Tamrona :evilsmile:

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
na k10 działał...bo k10 jest kultowa. k20 to zwykła masówka jest :evilsmile:

a na serio. oddaj te k20 i uzywaj dalej k10 bo jak sam sie przekonałeć ta kalibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje

hmmm....
ale czy szkło inne od kitowego np taka Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Asp. Makro Pentax powinno chodzić dobrze?

Powinno ale czy będzie , nikt tego nie zagwarantuje. Sigmę zawsze mogą Ci dostroić do k20d a to już plus w porównaniu do Tamrona .
Ciekawe kiedy Makc wypuści GX20/K20D DMC ;-)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
ThomFoto napisał/a:
ta kalibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje

Miałeś sprawdzałeś... czy piszesz by pisać :-P
Sam mam 4 szkła zmiennoogniskowe i jest OK. chyba pierwszy przypadek jest tu opisywany, że brakuje skali, w innych systemach też możesz mieć FF, na początku a BF na końcu szkła...
Więc dla mnie pisanie, że do niczego się nie nadaje jest nadużyciem :evil:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
alibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje
czy miales k20 i uzywales tej kalibracji???? bo mam wrazenie ze piep... trzy po trzy :-P

siwyyy77 napisał/a:
ThomFoto napisał/a:
ta kalibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje

Miałeś sprawdzałeś... czy piszesz by pisać :-P
Sam mam 4 szkła zmiennoogniskowe i jest OK. chyba pierwszy przypadek jest tu opisywany, że brakuje skali, w innych systemach też możesz mieć FF, na początku a BF na końcu szkła...
Więc dla mnie pisanie, że do niczego się nie nadaje jest nadużyciem :evil:

piszesz pierwszy przypadek... zaczynam w siebie powątpiewac i sprawdziłem wszystko jeszcze raz. Test robiłem na gęsto zadrukowanej tekturce reklamowej i wyraźnie widać że text nieco blizej niż ustawiony punkt af jest wyraźniejszy niż ten który miał być wyraźny.
Załozyłem szkło kitowe i ostrzy rewelacyjnie.
mam tylko jedną wątpliwość, co do kitowego szkła, przy włączonym af bez oporu mogę manipulować pierścieniem od ostrości. Nie wydaje mi się to normalne, czy to mozliwe że to szkło juz tak poprostu ma? czy raczej reklamacja!

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
wojtas29 napisał/a:
mam tylko jedną wątpliwość, co do kitowego szkła, przy włączonym af bez oporu mogę manipulować pierścieniem od ostrości. Nie wydaje mi się to normalne, czy to mozliwe że to szkło juz tak poprostu ma?

To się nazywa QSF (Quick Shift Focus System) i cechę tę mają niektóre obiektywy Pentaxa. Dzięki temu można manualnie ostrzyć - bez przełączania aparatu AF/MF (a szczególnie jest to wygodne, jak pod przyciskiem "AF" ustawisz sobie "Cancel AF" - wtedy wystarczy wcisnąć ten przycisk, aby odłączyć autofocus, można ręcznie przeostrzyć i zrobić zdjęcie).

Fafniak napisał/a:
czy miales k20 i uzywales tej kalibracji???? bo mam wrazenie ze piep... trzy po trzy :-P

miałem możliwość przestrzelenia na k20 wiekszej ilości obiektywów niż szanowny kolega na oczy kiedykolwiek widział. refleksja jest jedna. o ile w przypadku stałek kalibracja jest OK /z wyjątkiem ewidentnie zwalonych szkieł gdzie nie starcza skali/ to w przypadku obiektywów zoom kalibracja to loteria. np w przypadku słynnej gwiazdki 16-50 dawało sie skorygować BF dla ogniskowej 50 ale wtedy potrafi sie kompletnie rozjechać ostrzenie przy ogniskowej 16. już w momencie wprowadzania tej funkcji wypowiadałem sie że kalibrowanie powinno mieć skale od - do dla skrajnych ogniskowych. czyli ustawiasz korektę oddzielnie dla skrajnych ogniskowych. to prosta funkcja która można załatwic softem i mam nadzieję że pojawi sie w lustrach Pentaxa /i nie tylko/ z wyższej połki w tym w nadchodzących nowościach.

Fakt że swoje zdanie opieram na typowych testach linikowo/bateryjkowych których wykonałem mnóstwo z racji tego że często sprowadzam szkła do PL w tym także szkła które kupili odemnie koledzy z forum Pentaxa i chyba na ostrzenie tych egzemplarzy nikt narzekać nie może/ poprostu chciałem mieć pewność że do PL trafia już jakościowo dobry /przesegregowany/ towar. I doskonale wiem ile razy przychodziło zwracać szkło do sklepu przed wysyłką do Pl bo żadna kalibracja w menu aparatu nie pomagała /w znakomitej wiekszości były to własnie zoomy oraz "trafiona" partia tamromów 90 macro dla których brakowało po prostu skali w menu kalibracji /choć akurat te obiektywy z wyjątkiem tego jednego przypadku nigdy nie sprawiały problemów/ . oczywiście przypadłość BF/FF nie dotyczy tylko firmy Pentax. inne systemy też na nią cierpią. stosunkowo najmniej Nikon. podobnie ma sie sprawa z konkretnymi szkłami. sa doskonałe szkła które pokazuą że jednak mozna solidnie przyłozyć sie do produkcji /cała seria limited oraz stare dobre stałki 50 oraz 35/ a są takie które które sprawiają wrażenia jakby do produkcji trafiły przez przypadek z pominięciem fazy testów.

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Ja na swojej Sigma 70-300mm APO odkrylem FF przy 70mm ale juz od 100mm w gore ostrzy w punkt, jak na razie nic nie zmienialem w kalibracji bo mi to za bardzo nie przeszkadza. Sigmy glownie uzywam do makro i tele.
Oczekuje tez Sigmy 24-70mm F/2.8 EX w tym tygodniu ,mam nadzieje ze bedzie wszystko OK bo zamawiana z HK. :roll:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
sa doskonałe szkła które pokazuą że jednak mozna solidnie przyłozyć sie do produkcji /cała seria limited oraz stare dobre stałki 50
No patrz Panie Kolego, a najwięcej postów związanych z BF/FF to chyba było właśnie z 50mm.

W/g moich danych najwiecej z tego co pamietam było problemów z 16-50 potem z tamronem 17-50. z 50/1.4 raczej wiekszość userów jest bardzo zadowolona.

Choć szczerze przyznam ze z 16-50 od początku nie mogłem sie zaprzyjażnić wiec rzeczywiście akurat w przypadku tego szkła moje doświadzczenie to raptem kilkanaście przestrzelonych sztuk ;-) . przyznaję że to niewiele choć jakieś tam pojęcie jednak mam i dlatego wypowiadam sie w tym wątku

ThomFoto a spotkałeś się z takim przypadkiem że w k20d brakło skali a w k10d to samo szkło dało się " wyciągnąć " ?

nie umiem odpowiedziec na to pytanie. nigdy nie mialem tych korpusów jednoczesnie pod ręką. na k20 szkła są sprawdzane zaraz po zakupie jeszcze w USA a k10 mam tu na miejscu w PL wiec raczej nie miałem potrzeby już kalibrować czegokolwiek bo do PL przychodziły szkła sprawdzone. obie puszki są , że tak powiem dla mnie puszkami AF wzorcowymi i jeśłi już szkło ostrzy w punkt na k20 to nie było takiego przypadku aby nie ostrzyło z k10.

Może rzeczywiście jest tak że kalibracja w k10 ma dużo większa skalę niż ta w k20. bo jakby niepatrzeć w k10 to kalibracja przez menu serwisowe wiec pewnie producent przeiwdział wieksze możliwości niż te w menu k20. generalnie uważam że skoro dla szkła nie starcza skali w menu k20 :evil: to bezwzględnie należy takie szkło odesłać do sklepu/wymienić na inny egz. szanujmy siebie jako klientów i szanujmy nasze pieniązki. poprostu nie należy dawać sobie wmawiac ze dane szkło tak ma i nie ma zmiłuj. należy domagać sie dobrago jakościowo towaru i nas jako klientów g...o powinno obchodzić jak tam producencj sie dogadują w zakresie softu do AF i kto komu udostępnił licencje a komu nie. jeśli produkt trafia na połki sklepowe to ma działać zgodnie ze specyfikacją i tego nalezy sie trzymać. i jeszcze raz powtórze. nie jestem wrogiem Pentaxa jak niektórzy próbują sugerować. Natomiast jestem wrogiem bylejakości i lekceważenia klienta. niezależnie od tego jak firma sie nazywa.

Aha , szkoda bo to byłoby ciekawe porównanie .
wojtas29 ten Tamron na k10 jest dobry bez korekcji , i czy te problemy z k20d są
w każdym świetle takie same czy np. tylko w żarowym ?

w sumie to dla mnie oczywistym jest , że szkło dla którego brakuje skali kalibracji w k20 jest walnięte i nie ma co cudować tylko zwracać egz. do sklepu/wysyłac do serwisu i tyle. po co sie męczyć i kombinować?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
generalnie uważam że skoro dla szkła nie starcza skali w menu k20 :evil: to bezwzględnie należy takie szkło odesłać do sklepu/wymienić na inny egz. szanujmy siebie jako klientów i szanujmy nasze pieniązki. poprostu nie należy dawać sobie wmawiac ze dane szkło tak ma i nie ma zmiłuj. należy domagać sie dobrago jakościowo towaru i nas jako klientów g...o powinno obchodzić jak tam producencj sie dogadują w zakresie softu do AF i kto komu udostępnił licencje a komu nie. jeśli produkt trafia na połki sklepowe to ma działać zgodnie ze specyfikacją i tego nalezy sie trzymać. i jeszcze raz powtórze. nie jestem wrogiem Pentaxa jak niektórzy próbują sugerować. Natomiast jestem wrogiem bylejakości i lekceważenia klienta. niezależnie od tego jak firma sie nazywa.
Całkowicie się z tobą zgadzam.

Skocz do: