gezeb napisał/a:a może mi ktoś powiedzieć w jakich jednostkach w k20d jest korekcja , tzn. jak się ma do k10d ?
...
K20D/Kr Sigma EX 50-150HSM Sigma 17-70HSM 2xPentax 500Ftz i kilka manualek
Nie ma złego światła,jest tylko inne..
cenzura, cenzura, cenzura
k-3 +18-135
ThomFoto napisał/a:ta kalibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje
czy miales k20 i uzywales tej kalibracji???? bo mam wrazenie ze piep... trzy po trzyThomFoto napisał/a:alibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
siwyyy77 napisał/a:ThomFoto napisał/a:ta kalibracja w k20 taka sobie a przy szkłach zoom to często wogóle do niczego sie nie nadaje
Miałeś sprawdzałeś... czy piszesz by pisać![]()
Sam mam 4 szkła zmiennoogniskowe i jest OK. chyba pierwszy przypadek jest tu opisywany, że brakuje skali, w innych systemach też możesz mieć FF, na początku a BF na końcu szkła...
Więc dla mnie pisanie, że do niczego się nie nadaje jest nadużyciem![]()
wojtas29 napisał/a:mam tylko jedną wątpliwość, co do kitowego szkła, przy włączonym af bez oporu mogę manipulować pierścieniem od ostrości. Nie wydaje mi się to normalne, czy to mozliwe że to szkło juz tak poprostu ma?
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Fafniak napisał/a:czy miales k20 i uzywales tej kalibracji???? bo mam wrazenie ze piep... trzy po trzy![]()
...
K20D/Kr Sigma EX 50-150HSM Sigma 17-70HSM 2xPentax 500Ftz i kilka manualek
Nie ma złego światła,jest tylko inne..
No patrz Panie Kolego, a najwięcej postów związanych z BF/FF to chyba było właśnie z 50mm.ThomFoto napisał/a:sa doskonałe szkła które pokazuą że jednak mozna solidnie przyłozyć sie do produkcji /cała seria limited oraz stare dobre stałki 50
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Całkowicie się z tobą zgadzam.ThomFoto napisał/a:generalnie uważam że skoro dla szkła nie starcza skali w menu k20to bezwzględnie należy takie szkło odesłać do sklepu/wymienić na inny egz. szanujmy siebie jako klientów i szanujmy nasze pieniązki. poprostu nie należy dawać sobie wmawiac ze dane szkło tak ma i nie ma zmiłuj. należy domagać sie dobrago jakościowo towaru i nas jako klientów g...o powinno obchodzić jak tam producencj sie dogadują w zakresie softu do AF i kto komu udostępnił licencje a komu nie. jeśli produkt trafia na połki sklepowe to ma działać zgodnie ze specyfikacją i tego nalezy sie trzymać. i jeszcze raz powtórze. nie jestem wrogiem Pentaxa jak niektórzy próbują sugerować. Natomiast jestem wrogiem bylejakości i lekceważenia klienta. niezależnie od tego jak firma sie nazywa.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki