Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
perl napisał/a:

Super Macro Takumar 50/4 to najprawdopodobniej ta sama konstrukcja optyczna co SMC Pentax M 50/4

Dokładnie, dużo szkieł z serii K i niektóre M to takumary z bagnetem PK.

lukas1 jak chcesz to mój takumar ze stopki do wzięcia, pozdrawiam

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
a_czacha napisał/a:
...Albo zakup Wołnę 9 MC MACRO 2,8/50,

Wołna to bardzo fajny obiektyw ale uzycie go w makro jest srednio wygodne (pierscie preselekcji przyslony), Industar 3,5 to w ogole porazka, koszmarnie niewygodny, dodatkowo zdaje sie, ze zachacza o lustro.

Jezeli chcesz kupic 50-tke makro, to kup jakas dedykowana do Pentaxa i najlepiej z pozycja A na pierscieniu. Sam posiadam moim zdaniem rewelacyjna manualna Sigme 50mm 2,8 makro 1:1 i dalem za nia na Allegro 350zl, wspomniana wyzej Wolna chodzi mniej wiecej w tych samych okolicach cenowych. Dodatkowo obiektyw ze stykami pozwoli ci na pełną współpracę z lampą błyskową. Dlatego ja raczej bym sobie odpuścił do makro obiektywy M42 i Pentaxowe M-ki.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Tylko jako uzupełnienie - o lustro może haczyć Industar stosowany w celownikowych aparatach typu Fed czy Zorkij. Ten, o którym mowa zachowuje się w porządku i ma normalną nieskończoność. Co do preselekcji przesłony, to sprawa indywidualna. Akurat mi to nie przeszkadza. Ani nie przeszkadza mi lampa, jakoś daję sobie radę. Ale to rzecz gustu, nie namawiam i nie odradzam. Są ludzie manualni i automatyczni, pewnie chodzi tu o indywidualne preselekcje. W każdym razie jakościowo trudno wyżej wymienionym obiektywom manualnym coś zarzucić. A poza tym - im mniej ludzi woli manuale, tym są tańsze, dzięki czemu mogę zgromadzić ich więcej. I gra muzyka!

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
Hej diamond a masz jakies sample ze swojego takumara no i ile sobie wolasz??hmmm.... :evilsmile:

[ Dodano: 2008-08-12, 22:34 ]
To znowu ja i pznowu pytam :-)

jakie jeszcze mozecie mi polecic kakro okolo 100mm???

co powiecie o zeissach ??

Skocz do: