LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
piters1986 napisał/a:
sugerujesz że gmerałem przy zdjęciu czy chcesz raw :?:
zdjęcie tylko zmniejszone, mogę wstawić w pełnym rozmiarze ale po co?
Nic takiego nawet by mi do głowy nie przyszło. Chciałem zobaczyć oryginał, bo podobno samo zmniejszenie zdjęcia pozytywnie wpływa na poziom zaszumienia zdjęcia.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
LDevil napisał/a:
zmniejszenie zdjęcia pozytywnie wpływa na poziom zaszumienia zdjęcia

a potrzeba większych niż te które wrzuciłem :?: ;-)
wrzucę jakieś powększenie dla szumo...fanów :-B :-B :-B

[ Dodano: 2008-08-09, 21:30 ]

[ Dodano: 2008-08-09, 21:31 ]
róg kadru to i szczegółów mniej będzie smcM50 na F2

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Wygląda ładnie :-D

Asahi
[Usunięty]
LDevil napisał/a:
Wygląda ładnie
dobrze, ze "ladnie" to pojecie wzgledne ;-) Szumek to ja lubie, ale ten po paru glebszych :-B

Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Pewnie to nie najlepszy watek ale moze mi sie uda ;-) , mam zamiar kupic k20d (teraz uzywam k100d super ), przeczytalem chyba wszystko co sie dalo (juz nawet wiem skad sie wzielo okreslenie brokatowi.pl :-D ) ale sa jeszcze 2 rzeczy , ktorych nie rozumiem - cytaty pochodza z testu k20d przeprowadzonego brokatowych :
Zakres tonalny: 3.8 / 6.0 ??? Faktycznie jest tak zle ?

Jakość obrazu i szumy w RAW: 3.1 / 6.0 i ..."Inną wadą K20D jest odszumianie zdjęć wykonanych z długimi czasami ekspozycji. Funkcji tej nie da się wyłączyć, a najgorsze, że działa ona na RAW-ach, które w takiej klasie sprzętu nie powinny być w ten sposób obrabiane..."

Moze ktos mi wytlumaczyc skad tak slabe wyniki w zakresie tonalnym + o co chodzi z niemoznoscia wylaczenia tej funkcji odszumiania ? W innych systemach jest taka opcja ?

i btw - czy do k100d super sa jakies update firmware ? Na stronie pentaxa sa ale tylko do k100d - nie wiem czy nadaje sie to tez do k100d super ?

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
Claude, update do k100d dawał obsługę sdhc, a super ma to w standardzie i to firmware nie nadaje sie do k100ds.

Dzieki :-) , to pytanie dotyczace posiadanego sprzetu mam wyjasnione (nie zmierzam mimo zamiaru kupna k20 pozbywac sie k100ds), zostaly tylko pytania dotyczace k20d

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Claude napisał/a:
Zakres tonalny: 3.8 / 6.0 ??? Faktycznie jest tak zle ?

Chyba czytałeś niewłaściwą literaturę :-/
http://www.dpreview.com/r...k20d/page20.asp

Pewnie masz racje ale poniewaz prawie juz zamawiam k20d (wlasciwie to czekam tylko na jakies sensowne wytlumaczenie tych dwoch ocen z brokatowych) to chcialbym aby ktos bardziej sie znajacy (sam ciagele jeszcze jestem lama) rozwial moje watpliwosci. Wszystkie pozostale zarzuty o AF czy SR i inne - sam znalazlem wyjasnienia ale tych dwoch nie .

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Ja tam wolę dpreview.com. Jest pełny test kadwudyszki i przynajmniej można się podbudowac ;-)

A, właśnie... Ja też nie widziałem hotów u siebie...

Skocz do: