Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Cypis aka Piotr napisał/a:
pssst... masz 1.10 dla *istDl ? :->

Nie zauważyłem, że model podany jest u Ciebie w stopce. Nie zauważyłem w treści postu o jaki aparat chodzi, więc pewnie podświadomie uznałem, że masz k10D ;)

Hihnt  Dołączył: 06 Wrz 2008
Witam, nie chce tworzyc nowego tematu, wiec dopisze swoj problem tutaj.
Od ponad 2 tygodni mam Pentaxa K20D i wczoraj zobaczylem, ze na zdjeciach pojawila mi sie hm, szara plama? Dust alert nic nie pokazuje, sprawdzalem na dwoch obiektywach i ona wystepuje w tym samym miejscu - nie widac jej na wszystkich zdjeciach, ale na sporej czesci tak.
Tutaj przykladowe zdjecia:
http://farm4.static.flick...ea8cc999f_b.jpg
http://farm4.static.flick...dc3a0010f_b.jpg

Co to moze byc? Jakas wada matrycy?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Ewidentny paproch.

MiQ27 napisał/a:
Ewidentny paproch.

Jak rozumiem jest to hm "normalne", ze wbudowane mechanizmy pentaxa sobie z nim nie radza (dust alert i to potrzasanie matryca) ?

ps: nie jestem kolejnym narzakajacym na K20D, jak dotad bardzo mi sie podoba i nie zaluje zakupu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Hihnt napisał/a:
wbudowane mechanizmy pentaxa sobie z nim nie radza

Jeżeli to będzie paproszek to system czyszczenia powinien sobie poradzić ale jeżeli to jest rozmazany bród z czegoś tłustego to tylko umycie matrycy pomoże.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Na jakiej zasadzie działa dust alert?

Zdano napisał/a:

Jeżeli to będzie paproszek to system czyszczenia powinien sobie poradzić ale jeżeli to jest rozmazany bród z czegoś tłustego to tylko umycie matrycy pomoże.

Hm, nie wiem skad by sie cos tam tlustego znalazlo, ale rzeczywiscie jak sie przyjrzalem matrycy, to jest tam cos "pylkowatego". Dziekuje za informacje i poszukam zaraz na forum "instrukcji" czyszczenia.

WuWu84
Samej technologii za bardzo nie znam, ale (chyba) chodzi o to, ze robi sie zdjecie jednolitej jasnej powierzchni i aparat pokazuje miejsca na matrycy do ktorych nie dotarlo swiatlo.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Właśnie ciekaw jestem jak to zrobili. Natomiast jak chcesz samemu sprawdzić to zrób zdjęcie czegoś jednolitego i jasnego np nieba, przy najwyższej używanej przez Ciebie wartości przysłony i będziesz wyraźnie je widział.

Wbudowane mechanizmy to fajna rzecz, ale czasem nawet strumień powietrza z gruszki nie poradzi, a co dopiero "trzepaczka" w korpusie.

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Hihnt napisał/a:
Witam, nie chce tworzyc nowego tematu, wiec dopisze swoj problem tutaj.
Od ponad 2 tygodni mam Pentaxa K20D i wczoraj zobaczylem, ze na zdjeciach pojawila mi sie hm, szara plama?
Co to moze byc? Jakas wada matrycy?

Co prawda posiadam k10D, ale po przywiezieniu z Londynu (bo tam kupiłem), po pstrykaniu ok miesiąca, zauważyłem podobne efekty.
Sądziłem, że to obiektywy, ale okazało się, że miałem paprochy w środku (w body).
Oczywiście po dokładnym oczyszczeniu i kilku próbach jest ok.
Przy czyszczeniu należy bardzo uważać.
Miłej pracy.

brozekpit  Dołączył: 19 Cze 2006
"Efekty" nie mają związku z firmware.
Złącze przetwornika coś nie styka. Koszt naprawy ok. 100 zł. Pod koniec tego albo na początku przyszłego tygodnia będę miał spowrotem.

Skocz do: