Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
forestowy, dzięki za odpowiedź.
Zastanawiam się, czy lepsza będzie automapa, czy jednak tomtom ?
Telefon będzie w poniedziałek pewnie, ale tego samego tygodnia chciałbym by posłużył mi jako gps. Antenę także nie wiem jaką kupić, rozumiem, że na bluetooth. Ale czy taka za ~120zł wystarczy ? Ma moduł coś tam III, niby dobry?
A jak dodam do tego, że pojęcia nie mam jak mam zainstalować nawigację na tym telefonie to już pełen komplet :shock: :lol:

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Alez wy macie dylematy...

Cytat
LG już kontratakuje. Model KC910 ma wbudowany aparat z matrycą 8 megapikselową, geotagging i umożliwia korzystanie z dostępu do internetu przez sieci bezprzewodowe Wi-Fi.
Telefon udostępnia robienie zdjęć cyfrowych o jakości zbliżonej do tej, jaką oferują typowe kompaktowe aparaty. KC910 pozwala na robienie zdjęć z ISO 1600, doświetlenie ksenonową lampą błyskową. Ustawienia automatyczne to nie jedyne oferowane przez urządzenie, ostrość można dobrać ręcznie. W aparacie zastosowano również elektroniczną stabilizację obrazu.

za FKN.PL

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

forestowy
[Usunięty]
Przemekbelch, Auto Mapa w polsce Tom Tom w europe i świat to idealny duet.
Nie antene tylko odbiornik GPS, "nie III" coś tam tylko odbiornik oparty na module Sirf Star III, cena 120 zł nie świadczy o niczym.
Sprzęt foto też tak na "hop siup" kupowałeś i z przypadku trafiło na pentaxa ?....
Poczytaj troche bo widze że jesteś bez pojęcia w temacie a kase wydajesz. Nic dobrego to nie wróży....

forestowy, sprzęt foto - zupełnie co innego. Pentaxa kupiłem z pełną świadomością.
Tak, Sirf Star III, to dobry moduł rozumiem ?
Ok, odbiornik gps, ale wykorzystuje antenę, więc tutaj chyba nie musisz poprawiać ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przemekbelch napisał/a:
ale wykorzystuje antenę

.. która jest wbudowana w moduł GPS, więc anteny jako oddzielnej pozycji nie kupujesz.

Zdano, tak oczywiście. Mówimy o tym samym, tylko ja to nazwałem anteną a Wy (i pewnie Wy poprawniej) modułem ;-)
Już co nieco rozumiem.
Są trudności by połączyć przez BT moduł z telefonem? Jakieś specjalne ustawienia czy tym podobne?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Przemekbelch napisał/a:
Tak, Sirf Star III, to dobry moduł rozumiem ?

Sam moduł jest git.
Przemekbelch napisał/a:
Są trudności by połączyć przez BT moduł z telefonem?

To nie telefon, to PDA. ;-) Trudności, jeśli oba sprzęty są sprawne, być nie powinno.

lipalipski, jakbym miał problemy, to pomożesz?
Jaki moduł mógłbyś polecić? Niedrogi, byleby nie gubił zasięgu i dobrze współpracował z tym PDA jak powiedziałeś ;-)

Pomożemy. ;-)

Jakikolwiek z Sirf Star III pewnie . Kiedyś używałem modułu BT, ale nazwy producenta nie pamiętam.

[ Dodano: 2008-09-06, 15:53 ]
Byleby miał ładowarkę samochodową, a i do PDA, jeśli trasy długie, taka się przyda.

[ Dodano: 2008-09-06, 15:56 ]
Aha, fajnie by było, gdyby jedna mogła do tego służyć, czyli moduł ładowany przez mini USB. Ale nie wiem czy są takie.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Polecam HTC TyTN II (Kaiser) , mam odpowiednik z ERY czyli MDA Vario III
Jedyny minus bateria - szczegolnie szybko idzie na Automapie.
Duzo rozmawiam i nigdy telefon nie wytrzymuje wiecej niz jeden dzien.
W weekendy czasami dwa.
W dzien powszedni od 8 wystarcza do 15-18 :(
Acha - wiekszosc czasu jest wlaczony Bluetouth, i caly czas odbior poczty co 15 min :)

forestowy
[Usunięty]
Ano, GPS szybko ssie baterie, podobnie jak WiFi. W aucie to nie problem bo podczas nawigowania i tak do ładowarki się podpina.

P.S.
Nie PDA, nie Smartphone tylko Palmphone lub PDA z radiem GSM.
PDA to inaczej Pocket PC czyli Windows Mobile + dotykowy ekran
Smarhphone nie ma dotykowego ekranu
Palmphone, napisałem wyżej

FotoPepe, na tego mnie nie stać. To koszt 1400złotych, a tego kupiłem za 600 z przesyłką ;-)

lipalipski, w takim razie zaraz przebuszuje alledrogo. Na mini usb jeszcze nie widziałem, bo wczoraj trochę szukałem. Ładowarki samochodowej w komplecie do tego spv nie dostałem, więc trzeba będzie dokupić... Ale pod mini usb chyba nie powinno być problemu z tanim zamiennikiem ?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
forestowy napisał/a:

P.S.
Nie PDA, nie Smartphone tylko Palmphone lub PDA z radiem GSM.
PDA to inaczej Pocket PC czyli Windows Mobile + dotykowy ekran
Smarhphone nie ma dotykowego ekranu
Palmphone, napisałem wyżej

PDA to Personal Digital Assistent czyli może to być zarówno urządzenie na Windows Mobile jak i na PalmOS i "dotykowość" ekran nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi o elektroniczne urządzenie pomagające w zarządzaniu czasem i jakimiś tam innymi sprawami.

Dlaczego Smartphone to tylko bez dotykowego ekranu?

"Palmphone" to już w ogóle pierwsze słyszę o-)
"Palm" to właśnie z konkretną firmą się kojarzy.

W zasadzie nazwę Smartphone bym przypiął do urządzenia nadal wyglądającego jak telefon ale wzbogaconego o funkcje PDA.
Ale czego PDA z modułem GSM nie nazwać Smartphonem o-\

Wszystko to dość "luźno" funkcjonuje więc chyba się nie ma czego czepiać o-)

Generic napisał/a:
W zasadzie nazwę Smartphone bym przypiął do urządzenia nadal wyglądającego jak telefon ale wzbogaconego o funkcje PDA.

No i właśnie bez dotykowego ekranu, więc i z inną wersją windy.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Zdarzają się telefony wyglądające nadal jak telefon a z dotykowym ekranem - zdaje się jakieś SE.
Generalnie co do definicji to mam taki odczucia jak napisałem wyżej ale nie zastrzegał bym braku funkcji dotykowych.

forestowy
[Usunięty]
Cytat
PDA to Personal Digital Assistent czyli może to być zarówno urządzenie na Windows Mobile jak i na PalmOS i "dotykowość" ekran nie ma tu nic do rzeczy

Jak ma system operacyjny PalmOS to to jest Palmtop. Większośc potocznie na wszystko mówi palmtop a to błąd.
PDA z windowasami to Pocket PC, a wszystkie Pockety mają dotykowy ekran.
Smartphone ma najcześciej symbiana lub windowsy ale nie mają dotykowego ekranu.
Cytat
"Palmphone" to już w ogóle pierwsze słyszę o-)

To spytaj google. :)

Jak coś ma windowsy i dotykowy ekran to to jest właśnie Palmphone i to go odróżnia od smartphone. Symbiana mieć nie może bo symbian nie obsługuje digitizerów.

Cytat

i w zasadzie to jest błąd :)

Uff, chyba niczego nie pomieszałem

Na tym forum nie ma offtopów :mrgreen:

Czy ktoś może polecić jakiś konkretny moduł bluetooth?
Oprzeć to na Sirf Star III, czy może MTK ?
Może któryś z tych modeli ?
http://www.allegro.pl/ite...f_star_iii.html
http://www.allegro.pl/ite...r_iii_fvat.html
http://www.allegro.pl/ite...apa_gratis.html
http://www.allegro.pl/ite...51ch_f_vat.html
http://www.allegro.pl/ite..._25h_pracy.html
Czy jakiś inny?

Z góry ogromne dzięki :-B

Przemekbelch napisał/a:
Oprzeć to na Sirf Star III,

Tak.

Z drugiej strony TEN ma złącze miniUSB, a to oznacza jedną ładowarkę samochodową, przy odrobinie szczęścia. I to właśnie tą, która powinna być w zestawie z modułem. Czyli do PDA zaoszczędzisz na zakupie.

Poszukałbym czegoś takiego z Sirf Star.

lipalipski, szukałem pod Sirf Star i nie znalazłem... Do tego nie wiem, czy takim samym prądem ładuje ta łądowarka ten moduł, co oryginalna telefon.

Zastanawia mnie jaką przewagę ma Sirf Star nad MTK? Bo ten drugi właściwie ma szybszy start (zarówno zimny jak i ciepły) w dodatku ponoć dokładniej ustala pozycję (2-3m, gdzie przy Sirfie podają 5-10) i ma sporo kanałów na satelity. Wiem, że na pewno gdzieś jest ukryty haczyk, tylko gdzie?

Przemekbelch napisał/a:
lipalipski, szukałem pod Sirf Star i nie znalazłem... Do tego nie wiem, czy takim samym prądem ładuje ta łądowarka ten moduł, co oryginalna telefon.

Podepniesz do telefonu, to się przekonasz. Stawiam na to, że zadziała.

Przemekbelch napisał/a:
Zastanawia mnie jaką przewagę ma Sirf Star nad MTK?

Ja tam nie wiem. Może żadnej. Polecam SS, bo miałem i dobrze działał, szczególnie w porównaniu do padaki w Kaiserze. Ale tam jest jeszcze inny.

Skocz do: