marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
no to tak 2 bardzo dobra , mi troszke winieta przeszkadza no ale kto co lubi no i 5 super wyraz pyska ma:)

[ Dodano: 2008-10-13, 16:10 ]
7 bylaby super gdyby były ostre oczy ale wiem jakie to trudne wiec nie czepiam sie

chrystian87  Dołączył: 03 Sie 2008
Witam ponownie, po długiej nieobecności postanowiłem znowu coś dorzucić:) teraz moje pierwsze portrety robione FA50/1.4 ;-)

8

9

marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
8 podoba mi sie bardzo .9 jak dla mnie za centralnie i wolałbym wiecej na dole i mniej na górze

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
A ja mam dokładnie odwrotne wrażenie, tzn. 9 lepsza, choc mozna by przyciac z prawej ;-)

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
chrystian87, podoba mi się słynna już dwójka, ale ta winieta już nie. Oczywiście to tylko kwestia gustu. :-)
Co do portretów (nawiasem mowiąc też czasami próbuje coś spłodzić) to w miarę przyzwoite, ale rzucił mi się w oko krzywy horyzont, zarówno na 8 jak i na 9. Oprócz tego w 8 linia oczu wydaje się być bliżej połowy niż np. lepszego moim zdaniem 1/3 od góry. W 9 zdecydowanie za dużo górnego marginesu a tym samym jednolitego i mało ciekawego nieba. No i faktycznie centralne kadrowanie nie było najlepszym pomysłem. Ale to tylko takie moje malutkie uwagi. :-)

wiedziałem że będzie z tym krzywym horyzontem:) otóż sam ostatnio zrobiłem dochodzenie w tej sprawie i po analizie kilku zdjęć z tego miejsca doszedłem do wniosku że to nie krzywy horyzont tylko linia brzegowa tego stawu biegnie w taki sposób - naturalnie zaokrągla się, a na zdjęciu wygląda to jak krzywizna :-)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Na jakiej przysłonie były robione portreciki możnaby wiedziec? swoją drogą jak wrażenia z 50tki?

8 robione na f3,5 a 9 na f2 - zresztą wszystko powinno być w exifie co do samej 50 to naprawdę świetne szkiełko jak za te pieniądze, póki co jestem zadowolony :-) po przymknięciu o pare działek jest bardzo ostre:) ale mam małego ff :-( i nie wiadomo jak wejść do menu serwisowego a jakoś nie chce mi się wysyłać aparatu do apollo...

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
chrystian87 napisał/a:
8 robione na f3,5 a 9 na f2 - zresztą wszystko powinno być w exifie co do samej 50 to naprawdę świetne szkiełko jak za te pieniądze, póki co jestem zadowolony :-) po przymknięciu o pare działek jest bardzo ostre:)

Tak myślałem, że to nie jest pełny otwór bo coś podejrzanie za ostre były. Zresztą widac, że po przejściu magicznej granicy 2,8 obiektyw staje się golarką :mrgreen:

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
chrystian87 napisał/a:
mam małego.

Nie przejmuj się, z tym też da się żyć (żart).

Portrety z 50 są dobre, no prawie dobre. Przedpiścy powiedzieli to, co i ja bym napisał. Pozdrawiam !

ultorx  Dołączył: 05 Kwi 2008
Cytat
pierwsza wersja dwójki jest wg mnie najlepsza

Taa ja za chórem zgodnie potwierdzam :-D . Ale z "robali" brrr.... ostatnie czyli 7 wybieram- Obcy z Nostromo mi się przypomniał, jak ten rysunek na pancerzu :?: zobaczyłem. I po co straszyć ludzi- kwiatki,motylki, biedronki focić-a nie takie.... brrr.... :evilsmile:

Z portretów 9 górą (znów za chórem chyba -zgodny jestem) i tak jak poprzednicy-przyciąć z prawej, uciąć nieba i "odwołać Boże Narodzenie" :mrgreen: jak to pewien Szeryf lekko abnormal w filmie zaordynował -ciekawe czy kto pamięta co to było za filmidło :-B

dzięki wszystkim za komentarze a Nazwanemu dodatkowo dziękuję za otuchę :mrgreen: :-B

za waszą radą trochę poprawiłem zdjęcie:)

9b

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
9b. zdecydowanie lepsze od poprzedniego. :-)

PS. Przy okazji zapraszam do mnie na małą krytykę. :-)
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15640

a teraz kolejne zdjęcia - kolejna porcja makro z fuji 6500 (tak żeby się cieplej zrobiło w te zimne dni:)

10

11

12 i skakunek:)

pozdro:)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
12 mi się bardzo podoba.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
chrystian87 obejrzałem wszystkie zaprezentowane w wątku fotografie, bardzo przyjemna galeria.
01. Ciekawy, klimatyczny pejzaż. Emanujący spokojem.
02. j.w, dodatkowo bardzo trafne użycie czerni i bieli. Zdjęcie bardzo klimatyczne, przyciąga uwagę i budzi zainteresowanie. Świetna fotografia, na którą mam ochotę patrzeć i patrzeć, Wspaniałe zdjęcie.
03. Ładne B&W.
04. nie podoba mi się, chyba trochę przeostrzone.
05. Ależ potwór! Czepiam się, ale wielka szkoda, że kadr centralny. Dużo ciekawiej IMHO prezentował by się gdyby jednak była bardziej z lewej strony kadru.
07. Świetne!
2b, 2,c – dużo bardzie podoba mi się wersja oryginalna.
08. nie
09. Tak, bardzo ładna kolorystyka.
09b. A mnie jakoś 09 bardziej się podoba.
10. Uch, smacznego chyba. Bardzo fajne macro, lubię macro z akcją.
11. Piękne! Kadr, kolorystyka, model – wszystko. Bardzo dobre macro!
12. Śliczne. Gdzie znalazłeś tego brzdąca. Na tym forum jest trochę wielbicielek i wielbicieli skakunów, zdecydowanie to zdjęcie przypadnie im do gustu.

dzięki Żaba za wyczerpujący komentarz, a raczej komentarze;)

porcja kolejnych zdjęć makro z s6500

13

14

15

16

16 za tym to się nabiegałem w trawie:)

17

16 jest świetne.

dorzucę jeszcze jedno makro z akcją :-)

18 łowik który złapał komara ;-)

Rewelacja. Ostrość i światło tak jak być powinno (ihmo).

Skocz do: