specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Zgadzams ię.. :-B

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Eldred napisał/a:
lukas1 napisał/a:
Eldred , czy ta 30/1.4 jest duzo lepsza od Pentax DA 35mm f/2.8 SMC Macro Limited ???
Jeśli już porównywać to z 35/2 pentaxa

Za Pentax 35/2 przemawiają:
- niższa cena
- mniejsze wymiary i waga
- średnica filtra 49mm
- pierścień przysłony

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Eldred napisał/a:
Wrażenia są takie, że obiektyw mnie zadziwia, jest ostry normalnie od 1.4 bez żadego mydlenia czy rozświetlenia

Potwierdzam, ja w ogole go nie przymykalem i dzieki temu cieszylem sie piekna glebia ostrosci (nie budyn, tylko separacja obiektu z tla). Zrobilem odbitki 20x30 z kilku zdjec na 1.4 i do ostrosci nie mam najmniejszych zastrzezen.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja myślę, że 35 Macro Limited jest super.
SMC-FA 35 f/2 jest jeszcze bardziej super.
A pomiędzy 40mm a 30mm różnica jest znacząca.

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
Wiec juz jestem na 99% pewien ze sklonie sie na 35 f/2, wiec bede musial spedzic troche wiecej godzin w pracy i bede hepi :mrgreen:

Dzieki koledzy :-B

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Eldred napisał/a:
Wykonany jest (tutaj znów na oko) lepiej od pentaxa 35/2 (jeśli ten jest w stylu 50/1.4)

FA 35/2 AL jest nowszym szkłem i jest generalnie lepiej zrobiony niż FA 50/1.4 (to się czuje, gdy ma się oba szkła jednocześnie :P).

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Wiesz ja mam te 2 szkła i dużych róznic nie widzę, ale są.. W wykonaniu pierścień ostrości jest sporo szerszy... W dodatkach osłona przeciwsłoneczna tulipanowa i ładny pokrowiec-jak do gwiazdki.. Poza tym to szkła zrobione w podobnym stylu... Co nie znaczy że oba sa złe :mrgreen: Ale żeby wykonanie było różne-to bardziej limited albo gwiazdki.. ;-)

Skocz do: