Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Na wstępie przeprosiny za nieuczestniczenie w wątku. Niestety wyjazd służbowy wyłączył mnie chwilowo ze sprawy...ale widzę że wątek standardowo już zszedł na boczne tory ;-)

Dzięki za sugestie, trochę się bawiłem, próbowałem, ale niestety rozwiązania tej zagwostki nie ma. W trybie Sv (jak zasugerował Lord) faktycznie można pracować komfortowo w opisanych warunkach, jednak podobny efekt uzyskuje w trybie Av mając ISO na jednym e-dial'u i przysłonę na drugim, więc właściwie niewiele to zmienia.

Zmiana "linii programowej" automatyki (Kiwak) też niestety nic nie pomaga.

Przy dynamicznie zmieniających się warunkach w trybie Av pozostaje zatem ręczna zmiana ISO (która jednak wymaga chwili), a następnie szybki powrót do Auto ISO "zielonym" przyciskiem. Ewentualnie ograniczenie Auto ISO do 800,co wyżej sugerował Arti.

*

Ogólnie to co opisałem na początku to nie jakiś problem - to sytuacja zdjęciowa w której po prostu przydałby się konfigurowalny dla trybów (pół)automatycznych - graniczny czas otwarcia migawki przy włączonym SR.

Rozwiązanie wyobrażam sobie tak, że np. w menu pojawiłaby funkcja w której możliwe byłoby określenie o ile EV aparat skróci czas otwarcia migawki przy włączonym SR. Przy wyłączonym pozostałby niezmienny czyli standardowo 1/ogniskowa*crop.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arczibandit napisał/a:
Przy dynamicznie zmieniających się warunkach w trybie Av pozostaje zatem ręczna zmiana ISO (która jednak wymaga chwili)[...]

podepnij pod jedna rolke zmiane Av, na drugą ISO i już nie trwa dlugo.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Arti, tak też robię - wyżej o tym pisałem, przy okazji propozycji korzystania z Sv.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arczibandit, a w Sv da się inaczej? W końcu to priorytet czułości?
A przy Av czy Sv nie musisz włazić do Fn itd.. Mi pasuje.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Arti, ja test zrobiłem dopiero po tym jak mi BF popsuł połowę zdjęć, widzę że mamy podobne podejście do sprzętu ;) A test na ostrość zrobiłem "przypadkiem" - zapomniałem wyłączyć SR a potem widząc że łapka jest na ON wyłączyłem - otrzymałem praktycznie 2 takie same zdjęcia :)

RockShock  Dołączył: 30 Kwi 2008
Yeti napisał/a:

A ma ktoś może doświadczenie z używaniem SR w przypadku wolnego, ale ciągłego wodzenia obiektywem za obiektem, np. przy fotografii ptaków? Ja takich zdjęć nie robiłem, myślę że może być to przypadek kiedy SR będzie dawało złe efekty.

To akurat przypadek, w którym wszystkie podręczniki mówią, żeby SR wyłączać. I to nie tylko w Pentaxie, ale też u innych producentów (podobnie jak w przypadku fotografowania ze statywu). Poza tym weź pod uwage, że wszystkie SR/IS/VR/itp mają za zadanie niwelowac tylko drgania wynikające z trzymania aparatu w ręce i to z reguły na nie większy niż +2 czas ekspozycji. :)
Tak więc chyba suma summarum wszyscy sie zgadzają, że trzeba SR używać świadomie, jak zresztą wszystkiego innego, tak więc :-B :-B :)

Skocz do: