matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
A to nie jest tak, że gwarancja jest przedłużana o czas, który sprzęt spędza w serwisie?

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Ja widze że puszka ma spory ff,a że czasem w ogóle nie wiadomo gdzie poszła ostrośc to taka uroda Pentaxa,tym aparatem raczej nie ustawisz ostrości na kwiatki bo są mniejsze od pola AFu i zawsze gdzies przestrzeli.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
DJ_Direct, no to nie widzę innej metody tylko kupic dobry zestaw śrubokrętów i zakasać rękawy.
Czasem jest tak, że jak sam sobie nie zrobisz, to porządnie zrobione nie będzie...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja wiem jedno. Po ostatnim przypadku z serwisem pentaxa zapalalem checia do kupn ainnego systemu i powstrzymuje mnie tylko to co dzieje sie na rynku i w mojej firmie.
Co powiecie na to ze serwis niemiecki napisal mi ze banding na 1000 ASA to normalne i nie sa w stanie nic zrobic z tym? A stwierdzenie tego faktu zajelo im ok 3 miesiecy ?!?!?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
Po ostatnim przypadku z serwisem pentaxa zapalalem checia do kupna innego systemu

Fafniak, i Ty pewnie myslisz, że inne firmy mają lepszy serwis ? No ja w to jakoś szczerze wątpię.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Canon ma ok serwis, Nikon to taka sama porażka

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
A ja znowu od kolegi fotografa dosc powaznego skad inad, ze sporym studiem i wieloma fotografami pracujacymi u niego - slyszalem definitywne NIE dla serwisu Canona. Puszek ci u niego w cholere tego wlasnie producenta, sporo szklarni itd. ale jak mowil ze przyszlo do zmagan z serwisem, to lepiej sobie podciac zyly. Indolencja, ingorancja, niekompetencja itp. No ale to zaslyszane opinie, bo nie jestem uzyszkodnikiem tego systemu. Natomiast tez po tego typu przejsciach mysle rowniez o zanabyciu puszki innego producenta, szczegolnie do zdjec klubowo koncertowych, gdzie mechanizm wyrabia o wiele lepiej w moim subiektywnym odczuciu. Zarowno w N i C. Ale tu wkraczamy juz na inny temat. Jestem Panami z serwisu rozgoryczony. I tak jak Fafniak napisal - zajecie stanowiska czesto tak banalnego, ewidentnego, nie wymagajacego specjalnych badan laboratoryjnych etc. wymaga u nich czasu.... Abstrakcyjnie dlugiego. W Polsce maximum okresu naprawczego, w DE - 3 miecy to juz koniec swiata. Oni moze za wolno mysla. No ale zeby ustawic korekcje w menu na +70 to chyba wystarczy 10 minut po zbadaniu na karcie testowej, nie?? Zeby wyrazic opinie odnosnie bandingu - to chyba rowniez nie ptorzeba 3 miesiecy.... Porazka. Za to serwis Sigma - chyle czola :) Jak na razie :)

-- Edit 17:50 --

dostalem maila z serwisu :)
Na pytanie: "Czy moge prosic o szczegoly dot. wykonanej naprawy opisanej jako - "regulacja systemu AF"?
Na czym polegala ta regulacja - czy byla realizowana programowo poprzez wprowadzenie stosownych korekt czy tez sprzetowo poprzez regulacje mechaniczna odpowiednimi srubkami ??"

odpowiedz:
"Naprawa została wykonana zgodnie z zaleceniami serwisowymi firmy Pentax. W Pana przypadku, jak również w każdym innym podobnym, regulację wykonuje się programowo".

Chyba jednak nie czytaja w calosci co sie do nich pisze :( Albo w ogole nei czytaja. Albo z zalozenia maja w ... "powazaniu"... Ehhh.

Zeby ten Eos 5D MKII nie byl taki drogi :/

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ja wiem jedno. Po ostatnim przypadku z serwisem pentaxa zapalalem checia do kupn ainnego systemu
Alyjen napisał/a:
Canon ma ok serwis, Nikon to taka sama porażka
DJ_Direct napisał/a:
A ja znowu od kolegi fotografa dosc powaznego skad inad, ze sporym studiem i wieloma fotografami pracujacymi u niego - slyszalem definitywne NIE dla serwisu Canona
Marcin, pozostaje Olympus. Akurat o ich serwisie słyszałem same pozytywy.

argawen napisał/a:
pozostaje Olympus
hmmm tyle ze to na1000% zamkniety system - w nium nie bedzie FF a tym samym dobrego wizjera

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
w nium nie bedzie FF a tym samym dobrego wizjera
W E-3 podobno wizjer jest bardzo dobry.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
DJ_Direct napisał/a:
A serwis centralnie chce chyba tylko przetrzymac sprzet zeby skrocic niejako czas do konca gwarancji i niech klient sie odwali. A pozniej - jak cos bedzie chcial, to bedzie musial zaplacic.

To chyba nie do końca tak. Ważne jest to, kiedy zgłosiłeś usterkę. Jeśli przed upływem gwarancji, to jak najbardziej, po wygaśnięciu gwarancji, ta usterka powinna być naprawiona bezpłatnie. Jeśli nie została naprawiona, to masz prawo odesłać do naprawy ponownie, jako ta sama, nie naprawiona usterka, w ramach gwaracji. Natomiast na inne usterki już ci nie przysługuje bezpłatna naprawa w ramach gwarancji.

Coz do Pentaxa to daleko chyba kazdemu jesli o wizjer chodzi. My mamy duzy pokoj w wizjerze, a reszta ma jakas klitke :) No a E3 - sluchy w kilku miejscach byly ze z szumami jeszcze gorzej niz w Pentaxie :( Tylko AF rakieta podobno, choc pieron wie czy w kazdych warunkach. Jakos jednak to 4/3 malo rozwojowe sie wydaje w porownaniu do tendencji CMOS -> FF

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
argawen napisał/a:
W E-3 podobno wizjer jest bardzo dobry.
Nigdy nie miałem w rękach FF, więc nie mam porównania, ale wizjer w E3 naprawdę świetny. Wczoraj facet wyciągnął mi w MM z gablotki Olka. Jak dla mnie E3 bije na łeb wizjer w K20. Wielki, jasny obraz, żadne problemy dla okularnika, żeby dojrzeć wszystko...

Benek napisał/a:
Jak dla mnie E3 bije na łeb wizjer w K20.

To dobra wróżba na przyszłość, że APS-C też mogą mieć duże wizjery. Jedyne, czego mi tak na prawdę brakuje w APS-C.

Nie interesuje mnie w tej chwili polsrodki
wizjer w e3 jest ok ale to nie to...

Fafniak napisał/a:
Nie interesuje mnie w tej chwili polsrodki

Ale co jest półśrodkiem? Jeśli Olumpus opanował technikę robienia względnie dużego i jasnego wizjera, to jest szansa na wizjery w APS-C jak w obecnych lustrzankach FF, a w obecnych FF, jak w dawnych lustrzankach manualnych, a większego wizjera niż w ME to chyba nie potrzeba. Wydaje mi się, że byłoby nawet problemem taki używać.

No i co z tego niby wynika?
Czy ktoras lustrzanka APS-C ma wizjer jak w FF ?
Jezeli nie to po co napisales ten post?
Jezeli tak to podaj ktora - chetnie sie zastanowie

z ciekawosci pojechalem do MM dzisiaj dotknac Olka E-3. I musze przyznac ze imponujace wrazenie. Maszyna duza, wyraznie wieksza i przez to pozornie solidniejsza od K20. Zerkam w wizjer - matko jedyna - prawie lotnisko. Wrecz powiedzialbym ze za duzy, bo na dole info o przeslonie i ta cala reszta jest tak daleko odseparowane od kadru wlasciwego ze musialem powaznie zmieniac kat patrzenia i ruszac okiem zeby zobaczyc jakie parametry sa wyswietlane. Wyjalem od razu swoje K20 zeby porownac i w E-3 to tak jakby o polowe co najmniej wiekszy wizjer jesli nie wiekszy a do tego jeszcze jasniejszy. Chyle czola, bo na serio zrobilo to na mnie wrazenie. jesli chodzi o AF - podobno najszybszy na swiecie. Coz - schowalem sie z zapietym 12-60 F2.8-3.5 w ciemnym regale na ktorym wisialy same czarne pudelka Sandisc Extreme w kilku rzedach i kolumnach. Powierzchnia samego regalu byla czarna z plyty pokrytej jakby laminatem, wiec ciemna i jednolita. Jesli chodzi o dzialanie to na tej jednolitej powierzchni przy oswietleniu tylnym i gornym sztucznym jarzeniowym nie spodziewalem sie cudow - nie wyrobil. Mielil w przod i w tyl po calym zakresie i nie dal rady. Natomiast celowanie na brzegi tych czarnych pudelek wiszacych jedno obok drugiego rezultat jednoznaczny - trafiony. To troche takie dziwne zachowanie - bo celujesz, wciskasz do polowy i aparat na ulamek sekundy jakby sie zawiesil - obliczal pewnie to co widzial przez szklo, po czym ustawial za jednym zamachem ostrosc i stop gotowe. doslownie 1 przejazd do celu. Natomiast nie mialem mozliwosci zrobic zdjecia i sprawdzic czy celnie, bo nie bylo mozliwosci zapiecia karty. Ponadto druga uwaga - nie trwalo to jakos mega szybko. Powiedzialbym ze moje subiektywne wrazenie jest takie ze Canon szybciej sobie radzil. I to mowie o 450D, ktoremu klasa powinno byc daleko do E3. Nie ta polka. No ale to subiektywne odczucie. W kazdym razie wizjer na plus, a zachwalany AF - nie powalil mnie. Trzeba by to sprawdzic w warunkach bojowych a nie tylko w MM przy regalach i swietle sztucznym ichniejszym. To troche za malo. Natomiast szybciej zdecydowanie niz u nas :( i no wlasnie - zdecydowanie to dzialalo - dojazd i gotowe, dojazd i gotowe, z minimalnym zawieszeniem na obliczenia. To strasznie dziwne bylo - jakby sie aparat zawiesil. Trzymalem spust do polowy i nic sie nie dzialo. Ale to tak moze pol sekundy, a moze i z sekunde... Dziwnie sie czulem ze wzrokiem sprzedawcy wlepionym w moje plecy :( Ciezko bylo zachowac trzezwosc umyslu i robic pomiary :D W kazdym razie cena w MM w Bielsku z kosmosu - 8399 za zestaw E-3 + 12-60 SDM. Podczas gdy 50metrow wczesniej w innym sklepie foto - 6999... i tak kosmos. Mozna taniej. Ale czy to jest ten system?? Znacie kogos kto pracuje na Oly?? Moze by sie wypowiedziala taka osoba cos niecos?? Moze slowko o serwisie?? :)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
DJ_Direct napisał/a:
Znacie kogos kto pracuje na Oly??

Napewno nie na E-3, ale ...
Poczekaj aż Dada wróci z urlopu.
Trochę o Olympusie wie.

Fafniak napisał/a:
Czy ktoras lustrzanka APS-C ma wizjer jak w FF ?

Jeszcze nie.
Cytat
Jezeli nie to po co napisales ten post?
:shock:

Skocz do: