Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
mac_27, ciekawie to zabrzmiało... To chyba do działu Giełda się kwalifikuje.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
mac_27 napisał/a:
:shock: :shock: :shock: Co to? reklama?

nie... to tylko stwierdzenie, że SIGMA jest lepsza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: i tak przypadkowo ktoś podał cenę (mógł jeszcze dopisać cena netto + 22% vat + 45,00 zł wysyłka kurierem) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
KUBAS111 napisał/a:
Tamron ma tylko AF i jest gorszy optycznie.

No tak, tylko czym takie tezy są poparte, bo z reguły czyta się, że akurat Tamron jest lepszy optycznie.
Tak się składa, że właśnie mocno zastanawiam się między Tamronem i Sigmą 70-200/2,8 oraz Sigmą 50-150/2.8.
Najbardziej interesuje mnie to jaka jest szansa kupienia Tamrona bez BF/FF. Wolniejszy AF i delikatniejsza budowa nie są dla mnie przeszkodami.
Chyba najlepszą opcją będzie zakup przez internet i ewentualny zwrot w przypadku problemów. Ciężko znaleźć w Poznaniu miejsce, gdzie będzie taki sprzęt na stanie.

Cytat
No tak, tylko czym takie tezy są poparte, bo z reguły czyta się, że akurat Tamron jest lepszy optycznie.

Testy by to potwierdzały. Ostrość Tamrona jest lepsza.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Ostrość podobno lepsza ale rozdzielczość. Zastanawia mnie również na ile szybszy jest ten AF sigmy. Na plus S również wykonanie.

I szczerze mówiąc HSM, to fajna sprawa.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
256mb napisał/a:
Ostrość podobno lepsza ale rozdzielczość.

Czy jedno nie przekłada się na drugie?
Lepsza ostrość daje większą rozdzielczość, czyż nie?

Czy to ma bezpośredni związek nie wiem ale wybrałbym większą rozdzielczość.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
:shock:

Podobno stosując niektóre powłoki można uzyskać wrażenie lepszej ostrości mimo, że obiektyw rejestruje mniej detali. Wiemy tylko o powłokach, którymi producent się pochwali a co oprócz nich kładzie na soczewki i w jakim celu ?

Skocz do: