perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
forestowy napisał/a:
a co oni się tak na tego Play'a uwzieli że większość ma do nich "specjalne" stawki ?
Swego czasu slyszalo sie, nawet wprost z ust pracownikow sieci komorkowych (nieoficjalnie), ze trzech glownych operatorow sie po prostu ze soba dogadalo. Nie byli wiec dla siebie konkurencja ;]

Tak bylo dobrych kilka lat temu.

Nie wiem jak jest dzis, ale moze Play to cos co przybylo z dalekiego kosmosu i nie wiedzialo ze w Polsce rzadza uklady i zrobilo cos po swojemu. No i reszta sie obrazila ;]

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
tref napisał/a:
no właśnie, zasięg. Play ma delikatnie rzecz biorąc zasięg netu przedpotopowy. Idea kieeedyś taki miała :-/ Niestety, w lesie nie zobaczę nic poza "nie można wyświetlić strony".

no to chyba iplus. Ja generalnie staram się nie używać netu poza domem... na fotki nie starczy czasu :-/

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Najtaniej ma chyba mBank mobile:

Minuta połączenia do wszystkich sieci 0,45 zł
Wysłanie wiadomości SMS 0,14 zł
Wysłanie wiadomości MMS 0,36 zł
Połącznie Internet / WAP (50 kB) 0,05 zł

http://www.mbank.pl/indyw..._mobile/#tabs=4

galant  Dołączył: 11 Cze 2008
perl napisał/a:
Nie wiem jak jest dzis, ale moze Play to cos co przybylo z dalekiego kosmosu i nie wiedzialo ze w Polsce rzadza uklady i zrobilo cos po swojemu. No i reszta sie obrazila ;]

Nie ma żadnych układów i nikt się na nikogo w tej branży uwziąć nie może, UKE to kontroluje. Stawki MTR (za zakańczanie połaczeń pomiędzy operatorami) wynosiły w sierpniu (nie wiem czy się coś zmieniło) 34 gr dla "starych operatorów" i 54 gr w Play'u. Wyższe stawki u Play'a są usprawiedliwiane koniecznością rozbudowy infrastruktury sieciowej itp.
Na szczęście są już regulacje nakazujące stopniowe obniżanie tych stawek, więc pewnie powolutku będziemy się zbliżać do poziomu cen europejskich.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
galant napisał/a:
Nie ma żadnych układów i nikt się na nikogo w tej branży uwziąć nie może, UKE to kontroluje.

Ta ;] ... a policja pilnuje, zeby nikt nie rozprowadzal narkotykow....
A ... i w telewizji mowia prawde... ;-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
l_uka napisał/a:
Grendel napisał/a:
Ja szukam sieci która nie spamuje

Halo? Dzien dobry mila pani z obslugi sieci Era. Prosze nie spamowac mi telefonu. Tak, wcale, calkowicie, kompletnie sobie nie zycze, zebyscie wysylali mi jakiekolwiek informacje handlowe. Od kiedy przestaniecie? Od zaraz? Spoko, dziekuje.
Tak mniej wiecej to wyglada 8-)
.

Tja... Czasami są tak uparci, że dzwonią DO OPORU - jak widzę na wyświetlaczu krótki numer, albo "biuro obsługi abonenta" to w ogóle nie odbieram, ale wtedy dzwonią nawet 3x dziennie. W końcu rypię ich jak bure suki - wystarcza na 2 dni i znowu dostaję sms-a z "super ofertą" czy propozycją udziału w 'super konkursie'.
Zastanawiam się czy ich UOKiKiem nie postraszyć albo pozwem :) bo w łapie mam umowę, gdzie wyraźnie zaznaczyłem że nie chcę otrzymywać żadnych ofert :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
perl:
wiki napisał/a:
P4 8 czerwca 2006 podpisało umowę o roamingu krajowym z Polkomtelem, ma to służyć zapewnieniu dostępności usług marki Play do czasu gdy firma nie rozbuduje swojej sieci.

Ale najlepsze jest to:
Cytat
Kapitał zakładowy 30 608 500,00 PLN
:roll:
w kontekście tego:
Cytat
Operator złożył wniosek do UKE o przedłużenie terminu wypełnienia zobowiązań koncesyjnych.

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
postanowiłem dopisać do wątku moje ogólne spostrzeżenia, jako że prowadzę serwis GSM mam na co dzień do czynienia ze wszystkimi sieciami jakie są na rynku. Głównie system Prepaid, zwłaszcza, że prowadzę serwis pogwarancyjny i na prawdę mam co robić..

Ale do tematu..
Z moich spostrzeżeń:
1. Cena.. Najkorzystniej dzwoniąc po innych operatorach wychodzi TakTak i Simplus ale obydwoje dopiero po 8 miesiącach od momentu aktywacji.
Do Perla: jeśli masz zamiar dzwonić a nie pisać smsy na kilogramy a być w systemie Prepaid to może kup jedną z tych kart, aktywuj, załaduj konto i wrzuć do szufladki na 8 miesięcy. Ani Taktak ani Simplus nie będzie wyłączał karty przed upływem 12 miesięcy od momentu aktywacji, pomimo, że będą straszyć, że to zrobią.

Do tego.. W Simplusie i w Taktaku pieniążki nie przepadają tak jak w przypadku Orange. Znaczy się Orange zabiera nie wykorzystaną kwotę jeśli "w porę" nie doładujesz konta. Trochę to jest przykre jak masz nawet z 10 zł a nie masz w portfelu za załadowanie konta i akurat skończył się czas na rozmowy.

2. Czas na wykonywanie połączeń.. Tylko Era i Heyah mają w swojej ofercie sumowanie czasu na połączenia wychodzące. To znaczy, że jeśli doładujemy 3 razy konto np kuponem o wartości 20 zł który przedłuża konto o 30 dni na połączenia wychodzące to suma trzech doładowań to już daj e 90 dni. Pozostałe sieci przedłużają konto na połączenia wychodzące o czas ostatniego maksymalnego doładowania.

3. Zasięg i możliwości sieci.. Sprawa kompletnie indywidualna. Największy ma chyba Era. Ale bynajmniej okoliczne wsie i mają lepiej z Orange. Do tego kwestia miasta w jakim jesteśmy. Nie wszędzie mamy w każdej sieci na dzień dzisiejszy Szybką transmisję danych czyli poniżej punkt 4.

4. Transmisja danych.. Bynajmniej np na dzień dzisiejszy u mnie w mieście tylko ERA ma HSDPA. Pozostali operatorzy nadal mają transmisje na poziomie GPRS-a. Co za tym idzie. Jeśli ktoś mieszka w małym miasteczku a jego operator nie ma zainstalowanych przekaźników do szybkiej transmisji danych to z korzystania z internetu za pomocą sieci komórkowej będzie lekka lipa. Najczęściej prędkość transmisji danych będzie na poziomie 33kb/sek w porywach do 52 kb/sek czyli prędkość stareeego modemu komputerowego. Znaczy się będzie to praca na internecie dla ludzi o mega stalowych nerwach bo zanim się otworzy taka strona to... Tylko sieć przystosowana do przesyłania wysokich transmisji (zazwyczaj jest to większe miasto z uwagi na większe skupisko ludności i zamontowane przekaźniki pracujące w 1800 MHz) mają szanse na dzień dzisiejszy na w miarę dobrą i sensowną pracę na internecie.

5. Cena transmisji.. Wciąż spada. I jeśli jesteśmy maniakami korzystania z internetu i ciągania filmów to lepiej jednak sobie ściągać na hdd cokolwiek w domu. Internet jak na razie mimo przy spadających cenach za ilość przesłanych danych nadal będzie raczej służyła do sprawdzenia poczty lub do w miarę skromnego po surfowania po sieci.

6. Spam.. Nie ma sieci prepaidowej bez spamu. Ale najwięcej zaobserwowałem na Taktaku i Heyah (na prawdę to wk@##&^%) na średnim poziomie utrzymują się Play i Orange, zaś głupawych reklam typu "zadzwoń do wróżki" najmniej spotykam na Simplusie. Owszem, jak każda sieć wysyła swoich reklam informacyjnych tez trochę ale z porównania do TakTaka Simplus jest anielsko spokojny. Oby tak dalej..

7. Roaming.. Najbardziej porypanym roamingiem ma simplus. Nie dość, że trzeba pamiętać o aktywacji roamingu przed opuszczeniem kraju i wyłączeniem usługi GPRS/MMS gdyz te dwie usługi wg systemu Plusa wykluczają się wzajemnie, to wykonywanie połączeń w Simplusie w roamingu za pomocą wpisywania kodów jest lekko mówiąc wk^&^%$#^& (tak jak reklamy w TakTaku). Orange, Play, Heyah i TakTak mają w swoje ofercie automatyczny roaming, gdzie nie trzeba bawić się w kody jakieś aby roaming za granicą działał i do tego dzwonienie jest "normalne" (oczywiście zawsze trzeba pamiętać o +48-kierunkowy do Polski-przed numerem każdego z krajan). Smsy w roamingu wszędzie wysyła się "normalnie" ale tez trzeba pamiętać o +48 przed każdym numerem telefonu.

8. Ceny w Roamingu.. Są obecnie bardzo zbliżone u wszystkich operatorów i będąc za granicą raczej nie koniecznie zwraca się uwagę czy plus czy era maja o kilka groszy tańsze połączenia. Dla maniaków wykonujących duużo połączeń do kraju będąc za granicą zdecydowanie polecam kupić kartę prepaidową miejscowego operatora i z takowej korzystać. Sam kupiłem SFR będąc we Francji i (o ile pamiętam) Voodafona we Włoszech. Naturalnie telefon musi być bez blokady Sim-lock.

10. Celowo w powyższym zestawieniu nie umieściłem takich kloników jak Avon, Wp, Mobilking etc, ponieważ tych sieci jest w tej chwili taka masa, że nie bardzo jest sens wymieniać każdego zwłaszcza, że oferta takich sieci jest zazwyczaj dość uboga i jedynie korzystna w momencie korzystania z połączeń głosowych w ramach sieci macierzystej.

11. Jak sobie coś jeszcze ciekawego przypomnę to dopiszę kolejny punkt :-D
Mam nadzieję, że trochę udało mi się trochę pomóc (choć teraz pewnie bardziej moja lektura namieszała w głowie niż pomogła ;-) ) Gdyby ktoś miał indywidualne pytania to śmiało-chętnie pomogę.

Pozdrawiam!
Marcin

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
W końcu rypię ich jak bure suki - wystarcza na 2 dni

to moze wyjdz z inicjatywa i Ty zadzwon? Uwazasz ze Ci co do Ciebie dzwonia, to obsluga klienta czy raczej jakis dzial sprzedazy? Ja zadzwonilem, bo mnie jednego pieknego dnia wk*(@!#^ i od tamtej pory cisza i spokoj z smsami. No fakt, czasem (raz na 2-3 miesiace) zadzwonia z jakas cudowna oferta, ale na to juz chyba nie ma rady.

miron82  Dołączył: 28 Paź 2008
ja mam mobilking od niedawna, zeby sie nie meczyc wlasnie z roznymi stawkami do roznych sieci. na razie nie spamuja.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
miodzik napisał/a:
Najbardziej porypanym roamingiem ma simplus.

Niestety przekonałem się o tym ale po wyjeździe i telefon 2 tygodnie leżał w torbie. Nawet sobie nie wyobrażałem że to jeszscze może działać w tak dziwaczny sposób.

[ Dodano: 2009-08-01, 22:40 ]
miodzik, a masz jeszcze jakieś spostrzeżenia co do "iplus" "orangefree"(czy jakoś tam), i "blueconnect" ?

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
MMM napisał/a:
wRodzinie.

http://www.wrodzinie.com.pl/Pomoc/Default.aspx

MMM, czy Ty jesteś z Torunia? :roll: Pozdrów Ojca Dyrektora :-P

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
to było z przymróżeniem oka :-P

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
MMM napisał/a:
to było z przymróżeniem oka :-P

A ja myślałem, że sam ojciec dyrektor bywa na forum Pentaksa :mrgreen:

Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
Ja mogę polecić Simplusa, który prawie nigdy nie spamuje, a istnieje możliwość wysłania specjalnej kartki i wtedy nigdy do Ciebie nie zadzwonią. :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja mam telefon w sieci mobile. Spamu zero. Kompletnie, ani razu nie dostałem. Możliwość doładowania SMSem. Do tego mam opcję, że numer ważny przez rok (wchodzące i wychodzące) bez żadnych doładowań, darmowy internet (jest jakiś limit na miesiąc, ale nigdy jeszcze go w telefonie nie osiągnąłem, no i trzeba sobie co miesiąc aktywować), jakieś bonusy w postaci darmowych minut za rozmawianie i korzystanie z usług mbanku oraz stosunkowo niskie i płaskie (znaczy do wszystkich sieci tak samo) taryfy do wszystkich sieci (także playa, a tam zazwyczaj podobno rozmowa więcej kosztuje).
Jedyna upierdliwość, że wyjeżdżając za granicę i uruchamiając roaming muszę wyłączyć transmisję danych via GPRS/EDGE. No i pamiętam, że mi raz ten roaming jakoś dziwnie działał :-P A! I jeszcze połączenie z pocztą głosową jest płatne no i chyba dość mało funkcji przez wuwuwu jest dostępne.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Tref, w komputerze to Opera 10 z włączonym turbo. Podobnie jak przy Operze Mini wszystko leci wtedy przez serwer Opery (oczywiście z wyjątkiem tych tam połączeń z bankami itp., bezpiecznych, czy jak one się tam nazywają) i ślicznie kompresuje całą grafikę. Znaczy, nie jest ona już śliczna, ale za to kilka razy mniej kilobajtów waży. Rozwiązanie moim zdaniem ciut lepsze od wyłączenia grafiki w przeglądarce bo w dzisiejszych czasach na niektórych stronach ciężko się w czymkolwiek połapać z samym tekstem.

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
negocjatorek napisał/a:

miodzik, a masz jeszcze jakieś spostrzeżenia co do "iplus" "orangefree"(czy jakoś tam), i "blueconnect" ?

jeżeli chcesz wejść w którąkolwiek siec odnośnie posiadania internetu mobilnego to przede wszystkim musisz koniecznie zorientować się która w Twoim mieście ma najlepszą (największą) przepustowość. Może się okazać, że np tak jak u mnie w mieście tylko Era jest w górnym paśmie i w ogóle ma sens zakładanie u mnie cokolwiek z Ery, Plus się dopiero przymierza w przyszłym roku no a Orange.... cóż...

Zwyczajnie chodzi o to, że jak kupisz sobie modem nawet z kilku megową przepustowością a nadajniki w Twojej okolicy są jakie są uzyskasz przepustowość na poziomie max kilkuset kilo. Czyli mniej więcej strony się będą otwierały jak na starym modemie telefonicznym. O zasysaniu czegokolwiek można wtedy zapomnieć. O tym, która sieć ma jaki nadajnik powinieneś dowiedzieć się u miejscowego operatora.

Jeśli u Ciebie wszystkie sieci pracują z reklamowaną przez nich samych przepustowością to zwyczajnie kieruj się tym, w jakiej sieci masz telefon i ewentualnym posiadaniem abonamentu w ramach jednego operatora. Stawki na połączenia internetowe dzisiaj są już tak cholernie do siebie zbliżone że nie ma sensu się zabijać o grosze. No chyba że ciągniesz z netu Giga bajtowe wielkości. Ale to już wtedy na pewno nie będę polecał mobilnego internetu..

Przy okazji dodam, że Simplus udoskonalił w końcu swoje ustawienia i nie ma już tak porypanego roamingu jak miał wcześniej. Jednakże automatyczny roaming i GPRS jest tylko dla użytkowników nowych taryf jak "SIMPLUS" i "Twój Profil"

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
matb, przenosiłeś numer od jakiegoś innego dostawcy do mbank mobile?

Skocz do: