Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
nazgul, wysłałem w swojej "karierze" setki obiektywów i żaden nie wrócił do mnie z powodu mechanicznych uszkodzeń wywołanych transportem.

Alchem  Dołączył: 30 Sie 2008
kryzys napisał/a:
co do okazji... po przeliczniku jakieś 250zl już z przesyłką... więc myślę, że to tak nawet nawet.

Ten obiektyw jest caly czas do nabycia w Jessops za 70 funtow, wiec nie jestem pewien czy to byla okazja. Ja taki wlasnie kupilem, z gwarancja i przynajmniej "zoomuje" ;)

kryzys  Dołączył: 24 Wrz 2008
Alchem - jak bym znał tą stronkę wcześniej to napewno bym się w to nie ładował... ale dzięki za namiary na przyszłość się przydadzą :-B

Co do samej naprawy... czyli w co nie warto inwestować przy sklejaniu obiektywu... kropelka odpada... nie dość że nie trzyma to jeszcze zostawia biały nalot, klej dwuskładnikowy firmy Technicqll (14zł) epoksydowy - no cóż... można powiedzieć że klei... nawet raz udało mi się wysunąć tubus... niestety na tym koniec, dobry do modeli ale nie do części mechanicznych, mimo zapewnień pana z castoramy że topi plastik nic takiego nie miało miejsca, pozostał stary, dobry sprawdzony poxipol i zobaczymy czy da rade...

tak wogóle... googel nie pomaga więc może ktoś z was mi powie co zrobić/czy można coś zrobić, aby obiektyw lżej chodził?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Loo.... normalnie co tu sie dzieje... naprawianie obiektywow szpachla....jak ubytki karoserii w samochodach :)

Ale np. moj kumpel wygiete listki migawki w EOSie 300V (czy jakos tak) naprawil srubokretem.... tez sie da.... ;-)

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Witam
Właśnie sprawdziłem i ten temaron 70-300 jest rzeczywiście w jessops za 70Ł. Czy opłaca się brać w sumie przy obecnym kursie to jakies 350zł ?Drugie pytanko jest tez 50-200 pentax za 50Ł.
Osobiście mi się spodobał ten Tamrn 70-200 2,8 ale cena jest trochę dużawa. Czy obiektyw 4-5,6 jest rzeczywiście ciemny ?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
adapter napisał/a:
Czy obiektyw 4-5,6 jest rzeczywiście ciemny ?

Przecież masz kita, to możesz sprawdzić przy danej przysłonie czas ekspozycji. Z tą różnicą, że przy tele czas musi być dłuższy niż przy krótkich ogniskowych (przy strzelaniu z ręki), bo możliwość poruszenia jest większa. Zakłada się, że czas naswietlania powinien być odwrotnością ogniskowej, czyli dla 300 mm bezpieczny czas wynosi 1/300 s. Oczywiście od tego jest SR, żeby ten czas zmniejszać.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Tylko też nie należy panikować z tymi czasami bo teleobiektywu używa się zazwyczaj na dworze i raczej w dzień więc światło rzadko bywa problemem, no może po za fotografią "leśno-podchodową" :-P

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
a hale sportowe ? :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
nazgul napisał/a:
Eeeee. Wydaje mi się, że jeśli środek jest z plastiku i pudełko upadnie to sama energia kinetyczna / bezwladność dosyć ciężkich soczewek może uszkodzić obiektyw bez względu na to czym go otulisz. Dlatego unikam kupowania poza Warszawą jeśli mam możliwość na miejscu i odebrać osobiście.
A zastanawiałeś się może w jaki sposób obiektyw ten został do tej Warszawy dostarczony?
Czy może w tym mieście jest jakaś fabryka szkieł i masz okazje kupić je prosto z taśmy produkcyjnej? :)

[ Dodano: 2008-10-28, 17:04 ]
adapter napisał/a:
Czy obiektyw 4-5,6 jest rzeczywiście ciemny ?
To zależy, pamiętaj o tym, że jeśli robisz zdjęcia na ogniskowej 200mm lub 300mm poruszającym się obiektom, to powinieneś ustawiać czas gdzieś tak na 1/350 lub szybciej. Ostatnio robiłem testy T70-200/2.8 i generalnie chodzący sobie ludzie@200mm lepiej wychodzili przy czasie 1/350 niż 1/180. W przypadku fotografowania bardziej dynamicznie poruszających się obiektów zaleca się jeszcze krótsze czasy. No chyba że lubisz panning stosować.
Jeżeli wiesz mniej-więcej co będziesz chciał fotografować tym zoomem, to wybierz się w miejsce akcji z kitem i sprawdź jakie czasy jesteś w stanie uzyskać na f/5.6. Wtedy będziesz wiedział który zoom jest dla ciebie. Jeżeli chcesz robić zdjęcia w zamkniętych pomieszczeniach, to ciemne tele możesz sobie śmiało darować.
Nie zapominaj o tym, że ciemny zoom to też mniej światła dla układu AF, natomiast jasny podpięty do body, to prawie 2kg do dźwigania :)
A co do kupienia trefnego Tamrona, to chyba na ebay jest coś takiego jak program ochrony kupujących?

LDevil napisał/a:
A co do kupienia trefnego Tamrona, to chyba na ebay jest coś takiego jak program ochrony kupujących?

jest bo używałem :)

A co do obiektywu to czy np jak pójdę sobie na jakiś ślub do znajomego czy w kościele popstrykam tym foty czy rzeczywiście 4-5,6 to ciemno jak w d... (wiadomo gdzie) lub np spacer z dziewczyna wieczorkiem gdzie tylko jakieś lampy uliczne świecą.
I myślę jeszcze czy cena nie jest atrakcyjna 70Ł za 70-300 i 50Ł za 50-200 da ed pentaxa.

Nie żebym nie wyszedł na nie wiadomo kogo ale żyję tutaj i to są niecałe 2 dni mojej pracy.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
adapter napisał/a:
w kościele popstrykam tym foty czy rzeczywiście 4-5,6 to ciemno jak w d...

Ciemno.
Bez lampy masz czasy 1/10 do 1/30 sek. - jak jasny kościółek :-(
Chyba że masz naprawdę pewną rękę i młoda para to figury woskowe jak w słynnym muzeum to wtedy starczy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
adapter napisał/a:
czy rzeczywiście 4-5,6 to ciemno jak w d... (wiadomo gdzie)

nawet gorzej - bez dobrej lampy nie masz co walczyć nawet

mimo że tanio olać :) i zbierać na 70-200 2.8 tamrona

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
bo teleobiektywu używa się zazwyczaj na dworze i raczej w dzień więc światło rzadko bywa problemem
Na przykład na imprezach typu "Oblężenie Malborka", gdzie główne atrakcję są w nocy. ;-) Mój Metz musiał muskuły wytężać, żeby przy ISO800 było jasno w kadrze. 8-)

Skocz do: