JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
AF w trybie auto działa popawnie więc lustro jest ok.
Problemem jest matówka.
Najlepiej ustawić aparat na statywie, jakieś tele podpiąć i na max zoomie i minimalnej odległości ostrzenia ustawić ostrość ręcznie.
Regulację dioptri w wizjerze na razie zostaw na zero (środek) bo oko się akomoduje i każde przesunięcie w lewo/prawo będzie dawało wrażenie poprawy/zmiany.

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
Stachu napisał/a:
Lub sama matówka, należałoby dodać 8-) .

A to już napisałem w poprzedniej wypowiedzi i nie chciałem się powtarzać. :mrgreen:
Czepialski. :-P

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
a jak to jest w k200d ?

mam okazje kupić 2 miesięcznego k200d + kit II za 1400zł i z ciekawości zapytałem sprzedawce/napisałem maila.

"czy aparat nie ma problemu z ustawieniem manualnie ostrości, czytałem na forach że pentaxy miewają problemu z manualnym ustawieniem ostrości ... tzn mimo braku ostrości na matówce obraz w rzeczywistości jest ostry i odwrotnie"

i otrzymałem taką odpowiedź.

"Raczej robiłem tylko z AF, a na MF to faktycznie czasem miewał takie problemy."

czy to normalne ? że w 2 miesięcznym idealnym k200d takie rzeczy się zdarzają ...
dla mnie jest ważne ostrzenie na "oko" bo auto będę miał tylko kita ... reszta 50/1.7, 135 2.8 i inne manuale ...

teraz nie wiem czy warto dopłacić 200zł za nówkę w której też mogą być takie problemy ... czy to normalne w pentaxach ?

Proszę o odpowiedź.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
MateuszG, kupuj aparat i przestań się zastanawiac, bo nigdy nie kupisz a czasu szkoda. Jeżeli to twoja pierwsza lustrzanka to myślę, że nawet jakbyś miał jakieś wady nie wszystkie będziesz wstanie wykryc. A kolejny aparat kupisz wpełni świadomie, dokładnie wiedząc czego chcesz i potrzebujesz. Kupuj aparat i rób zdjęcia, trzeba się rozwijac. :idea:

ale ja chce już pierwszy aparat kupić w pełni świadomie ;)
nie chce później żałować i się męczyć .... bo skoro manualne ustawienia ostrości w k200d miało by tak męczyć to jak miałbym robić fotki manualami ?

pytam po prostu czy to jest normalne w k200d
jeśli tak to kupię ten używany za 1400zł

i jeszcze jedno pytanie ... czy w k200d jest potwierdzenie ostrości na manualnych obiektywach ? (m42 itd.)

znajomy ma analoga i jak dobrze ustawi ostrość świeci się mu zielona dioda.
Jeśli w k200d też takie coś by było to chociaż w połowie rozwiązało by to problem z matówką
bo nie wyobrażam sobie robienia ostrych zdjęć patrząc przez w wizjer a po zrzuceniu na kompa 100% zdjęć do kosza z powodu braku ostrości.

muszę być 100% pewny zakupu ... bo jak coś kupię a później żałuję że to kupiłem to mam taką rzecz około 2 miesięcy a później tylko allegro - sprzedaj ;)

do tego ten serwis apollo :/

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
To że miał problemy z k200 nie znaczy że sam aparat jest niedopracowany ,po prostu trudno jest ustawic ręcznie ostrośc w tak małym i ciemnym wizjerze,dodatkowo bez klina czy innych ułatwień.Mały i ciemny to w porównaniu do analoga oczywiście.

a czy k200d posiada potwierdzenie ostrości na manualnych obiektywach ?

po zakupie k200d mam zamiar kupić przejściówkę M42 i używać na początku heliosa 44-4
a później innych jasnych szkieł.

i takie potwierdzenie było by bardzo pomocne.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
MateuszG napisał/a:
czy k200d posiada potwierdzenie ostrości na manualnych obiektywach ?

Tak.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MateuszG napisał/a:
a czy k200d posiada potwierdzenie ostrości na manualnych obiektywach ?

Tak tylko trzeba włączyć w menu (jeden z najczęściej poruszanych na forum tematów czyli jak to zrobić, żeby to razem działało)

MateuszG napisał/a:
bo skoro manualne ustawienia ostrości w k200d miało by tak męczyć to jak miałbym robić fotki manualami ?
Dobra matówka z klinem i mikrorastrem i się nie męczysz. Muszelka na oko też pomaga :mrgreen:

MateuszG napisał/a:
pytam po prostu czy to jest normalne w k200d
Kolega ma walnięte ustawienie matówki - to nie jest normalne.

MateuszG napisał/a:
i jeszcze jedno pytanie ... czy w k200d jest potwierdzenie ostrości na manualnych obiektywach ?
Jeśli K100D ma to i K200D będzie miało. Niestety działa wtedy środkowy punkt ostrości i po ustawieniu ostrości podświetla się on na czerwono, dodatkowo w wizjerze na pasku info zapala się taki sześcian który również jest potwierdzeniem ostrości, a dla "ślepych kur" jeszcze dodatkowo pika "pik,pik"
Potwierdzenie ostrości działa w trybie MF jak i AF.

Na moim zestawie ustawienie automatyczne AF = ustawienie manualne = potwierdzenie ostrości wizualnie i dźwiękowo.

Kupuj aparat i rób zdjęcia a nie testy - ma działać.
Jeszcze raz:
"Kolega Folab ma ewidentnie walnięte ustawienie matówki, co jest normalne od czasu do czasu, ale nie jest normą" (podobnie jak problemy z FF/BF ja nie mam).

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Tak, k200 jak każdy inny pentax posiada potwierdzenie ostrości z manualnymi szkłami, więc się nie martw.

A co do świadomego zakupu, to ile byś się nie pytał, dowiadywał, czytał to i tak dopiero po zakupie i zrobieniu iluśtam zdjęć okaże się, czy dobrze zrobiłeś ;) więc się nie przejmuj i zamiast czytać i się zastanawiać kupuj to k200 i rób zdjęcia, bo co by nie było będziesz zadowolony :-) .

A wracając jeszcze do korekcji dioptrii, to zastanowiło mnie to co piszą osoby z wadami wzroku, które muszą z tej opcji korzystać, to rozumiem, że jeżeli chodzi o korekcje in minus to jeszcze nie nosicie okularów?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wkładamy do czytania ;-) a w wizjer gapimy się bez okularów.

JackDeJack napisał/a:
AF w trybie auto działa popawnie więc lustro jest ok.
Problemem jest matówka.
Najlepiej ustawić aparat na statywie, jakieś tele podpiąć i na max zoomie i minimalnej odległości ostrzenia ustawić ostrość ręcznie.
Regulację dioptri w wizjerze na razie zostaw na zero (środek) bo oko się akomoduje i każde przesunięcie w lewo/prawo będzie dawało wrażenie poprawy/zmiany.

Ustawiłem na środku i za chwile przyzwyczaiłem się ,faktycznie oko się akomoduje,z tego wyraźnie wynika że szkło korekcyjne nic nie da :-/

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
kaczor napisał/a:
A wracając jeszcze do korekcji dioptrii, to zastanowiło mnie to co piszą osoby z wadami wzroku, które muszą z tej opcji korzystać, to rozumiem, że jeżeli chodzi o korekcje in minus to jeszcze nie nosicie okularów?

Ja nie używam korekcji. Mam za to wypaśne okulary -10 dioptrii cały czas na nosie ;-)

thrackan napisał/a:
kaczor napisał/a:

Ja nie używam korekcji. Mam za to wypaśne okulary -10 dioptrii cały czas na nosie ;-)

To te co wygladają jak denka od butelek ? 8-)

[ Dodano: 2008-11-10, 19:22 ]
Moge jakoś sam przesunąc pryzmat?
Czy to jest ryzykowne,można coś zepsuc?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
folab napisał/a:
Moge jakoś sam przesunąc pryzmat?

Nie pryzmat tylko matówkę możesz wyregulować podkładkami.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
folab, nie pryzmat, samą matówkę.
Prawdopodobnie kwestia dodania/ujęcia podkładek między matówką a jej gniazdem, od strony pryzmatu.

czyli tak czy siak można samemu poradzić sobie z tym problemem ...

ale czy przy zdejmowaniu matówki traci się gwarancje ? są tam jakieś plomby ?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
MateuszG napisał/a:
ale czy przy zdejmowaniu matówki traci się gwarancje ? są tam jakieś plomby ?

Nie, co przydaje się do czyszczenia czasem. Poza tym możesz sobie wymienić matówkę na inna np z rastrem do ręcznego ostrzenia.

argawen napisał/a:
od ładnych paru postów rozmowa dotyczy regulacji matówki, a nie serwisu Apollo ?

Nooo. Chyba zmienię branżę - rozebrałem już ze trzy obiektywy, zmieniam matówki, czyszczę matryce, nawet upgrade Gripa zrobiłem (dodałem wkład :-P ), bo wkurzał mnie trumienny pusty odgłos przy kłąpnięciu lustra.

MateuszG skąście som przede wszystkiem, bo może ci użyczę podkładek do matówki na testy - nie oddam bo przy sprzedaży (niemożliwe :-P ) mogą podnieść wartość matówki.

Skocz do: