opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
-LUKI-V3- napisał/a:
wyjalem i przeczyscilem matowke
:?: w czym to miało pomóc? chyba że wciąż mylisz matówkę z migawką :roll:

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
-LUKI-V3- napisał/a:

-LUKI-V3- napisał/a:
Nikomu z forum nie padla jeszcze migawka w K10D?

Zapytam po raz kolejny. Co ma piernik do wiatraka?

[ Dodano: 2008-11-12, 22:59 ]
Matówka to taki kawałek "szkiełka" znajdujący się nad lustrem, a pod pryzmatem.

Migawka to kawałek materiału "latający" bezpośrednio przed matrycą.

O którą z tych dwóch rzeczy Ci chodzi?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
-LUKI-V3- napisał/a:
wlasnie potrzebuje pomocnych odpowiedzi, ale do tej pory nikt nic sensownego nie napisal

Po mojemu, to tylko serwis. Może pomoże.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
-LUKI-V3-, tylko jak będziesz wysyłał do serwisu to lepiej im nie próbuj wytłumaczyć problemu :evilsmile: i o grzebaniu drutem tez nie wspominaj

-LUKI-V3-  Dołączył: 09 Sie 2007
Kosior napisał/a:
-LUKI-V3- napisał/a:

-LUKI-V3- napisał/a:
Nikomu z forum nie padla jeszcze migawka w K10D?

Zapytam po raz kolejny. Co ma piernik do wiatraka?

[ Dodano: 2008-11-12, 22:59 ]
Matówka to taki kawałek "szkiełka" znajdujący się nad lustrem, a pod pryzmatem.

Migawka to kawałek materiału "latający" bezpośrednio przed matrycą.

O którą z tych dwóch rzeczy Ci chodzi?

zalamuje normalnie rece jak czytam takie odpowiedzi. Skoro napisalem ze wyjalem i przeczyscilem matowke to chyba wlasnie chodzi o to szkielko u gory! potrafisz wyciagnac migawke i przeczyscic?!! jak tak to mi powiedz jak to sie robi!... GENIUSZ

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Przeczytałem właśnie całość, z szeroko otwartymi oczami. :shock:

A migawka jest teraz ciągle w pozycji zamkniętej, czy otwartej?
I nie reaguje w żaden sposób na spust?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
-LUKI-V3- napisał/a:
nie sprawdzalem ile obecnie zrobilem zdjec ale moglo byc ich nawet te 100tys.

-LUKI-V3- napisał/a:
Nikomu z forum nie padla jeszcze migawka w K10D? czyzby byl bym pierwszy? :(

Nie słyszałem na tym forum, o kadyszce z takim przebiegiem. Żeby taki osiągnąć trzeba by robić średnio po 126 klatek dziennie od momentu wprowadzenia puszki na rynek. Wykorzystujesz kadychę w pracy zawodowej? Tak z ciekawości, możesz wrzucić jakieś w miarę ostatnie zdjęcie z nieobkrojonym exifem?

-LUKI-V3- napisał/a:

zalamuje normalnie rece jak czytam takie odpowiedzi. Skoro napisalem ze wyjalem i przeczyscilem matowke to chyba wlasnie chodzi o to szkielko u gory! potrafisz wyciagnac migawke i przeczyscic?!! jak tak to mi powiedz jak to sie robi!... GENIUSZ

No i co się dziwisz, równie dobrze mogłeś napisać, że przeczyścileś pasek do aparatu, bo czyszczenie matówki licząc, że migawka się odblokuje, jest o tyle bezsensowną czynnością, że aż trudno bylo pomyśleć, że się nie pomylileś.

Fafniak napisał/a:
zdejmij chlopie obiektyw i zobacz czy ci przypadkiem matwka sie nie wypiela razem z sankami - mialem podbnie - objawy praktycznie identyczne

to byla rada kolegi fafniaka wiec to ma wspolnego... widac ze w ogole nie czytales co mi odpisywali....

-LUKI-V3-, pisał o zobaczeniu czy się nie odpięła, a nie odpinaniu samemu i czyszczeniu :roll:

co nie zmienia faktu, ze odpinanie i czyszczenie matowki samemu to zaden grzech poniewaz akurat mialem zabrudzona a to jest proste jak cep i mlot, sedno ze napisal o podobnych objawach przy odpieciu saneczek. Sprawdzilem programem PhotoME, stan migawki z ostatniego zdjecia to 35 000... teraz to rzeczywiscie sie przejalem :/

Czy istnieje tylko jeden serwis w Polsce ktory sie zajmuje naprawa Pentaxow? Co do serwisow to nie odpowiedzial mi jeszcze nikt...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Jeżeli chodzi o wymianę migawki, dzwoń do serwisu Apollo. Jeżeli to tylko sprężynka spadła, to napisz skąd jesteś, może koledzy polecą Ci jakiś ogólny serwis.

Samp napisał/a:
Przeczytałem właśnie całość, z szeroko otwartymi oczami. :shock:

A migawka jest teraz ciągle w pozycji zamkniętej, czy otwartej?
I nie reaguje w żaden sposób na spust?

Jest ciagle zamknieta i ani drgnie, na samym poczatku lustro tez bylo podniesione teraz jest opuszczone.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
-LUKI-V3- napisał/a:
zalamuje normalnie rece jak czytam takie odpowiedzi

Słuchaj bez obrazy - a może odpowiadający Tobie załamują rece? (dlatego pozwoliłem sobie na drobną ironię z początku tematu, bo z góry wiedziałem jak się to rozwinie).
Robert Kubica jest świetnym kierowcą , ale być może mechanikiem do d***, dlatego z pewnością nic nie grzebie w swoim BMW.
Ty może jesteś świetnym fotografem (jak ktoś słusznie wyliczył 126 fot na dzień), ale możesz być także sewisantem foto do tej samej litery - i zaden wstyd - szukaj serwisu, a nie kombinuj jak tu zaoszczędzić parę złotych. Ta próba zaoszczędzenia może niechybnie skończyć się definitywnym wylądowaniem Twojej kadychy w kuble.

Pentagram napisał/a:
Jeżeli chodzi o wymianę migawki, dzwoń do serwisu Apollo. Jeżeli to tylko sprężynka spadła, to napisz skąd jesteś, może koledzy polecą Ci jakiś ogólny serwis.

W koncu jakas mila odpowiedz...

Lokalizacja to Ełk -> Warmia i Mazury, ale to chyba nie ma znaczenia moge wyslac aparat do jakiegos zaufanego serwisu

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
W Gdyni jest Piotr Rendaszka: http://www.polskiefirmy.c...esoria_f_28054/
Pentax - Apollo: http://www.pentax.pl/serwis.php
Ale może ktoś poleci Ci jakiś lokalny serwis.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
-LUKI-V3- napisał/a:
moge wyslac aparat do jakiegos zaufanego serwisu

Tylko autoryzowany serwis, jeśli chcesz mieć możliwość eksploatowania przez następne 100 000 tego samego egzemplarza. Nawet nie próbuj oddawać do pani Higienistki, co to nawet zęby potrafi Czesiowi przykleić silikonem...
Po takim przebiegu, to i tak przyda się przeczyszczenie go w środku, bo nawet jeśli cały czas używałeś jednego obiektywu, to i tak metalowe elementy migawki i stabilizacji się ścierają i paprochy latają w środku.
Chyba zacznę oszczędzać moją migawkę w K10D.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
armar napisał/a:
i stabilizacji się ścierają

Na pewno? Nie przesadziłeś z tym ?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
armar napisał/a:
Chyba zacznę oszczędzać moją migawkę w K10D.

zdaje sie, ze wystarczy nie dźgać jej drutem :lol:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
oj l_uka, spokojnie, bo kolega-LUKI-V3-, znów będzie ręce załamywał nad naszymi odpowiedziami 8-)

Skocz do: