chrystian87  Dołączył: 03 Sie 2008
sprawdziłem ten myk z temperaturą i PhotoMe naprawdę ją podaje, tak więc MichałD nie wysyłaj do serwisu tych fotek, lepiej coś z warunków domowych....

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Moja teoria z głowy, czyli z niczego jest taka:
Przy niskich temperaturach dochodzi do utraty połączenia w którymś ze styków plastikowo-metalowych*, bo metal ma znacznie większą rozszerzalność cieplną niż plastik.

*mam na myśli te plastikowe gniazda, które są szkieletem dla styków.

MichałD  Dołączył: 12 Sty 2008
Zapowiadają bardziej przyjazną pogodę na weekend - wybiorę się w plener i zobaczę czy sytuacja się powtórzy. Jeżeli tak to wysyłam...

p.s.
termometr był lekkim zaskoczeniem :lol:

eldonut  Dołączył: 22 Sty 2009
heh czas mija a kolega nie odpowiada..

ja mam coś podobnego w Fuji s5000, po podróży teściowej do egiptu

są 2 warianty tego zdarzenia :
1. naświetlenie X-ray - odkleja się filtr na matrycy
2. uszkodzenie przetwornika

mój na powietrzu robi całe filoetowe zdjęcia a w pomieszczeniach i w nocy robi dobre

tak czy siak serwis i wymiana matrycy czeka tego komu się coś takiego przydazy

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Moje K10D robiło zielone fotki po właczeniu czasem, oddałem do apollo i sprzet wrócił z opisem poprawa styków matrycy CCD. I jak narazie jest dobrze.

MichałD  Dołączył: 12 Sty 2008
Nie pisze, ponieważ sytuacja się już nie powtórzyła mimo iż byłem parę razy na dłuższych spacerkach. Chyba rzeczywiście zawilgotniał i przemarzł:
- w pierwszym przypadku najpierw sporo chodziłem na północnych zboczach gdzie w cieniu było mroźno, a na grzbiecie w słońcu różnica temp rzędu kilkunastu stopni (fiolet pojawił się około 15 min. po wyjściu na słońce),
- drugim razem najpierw długi chodzenie w mocno zmiennych warunkach (mocno nasłonecznione skałki i dolinki w których szadź miała po 3cm), później prawie 1/2h w ciepłym samochodzie i ponownie pobyt na mrozie (wg exifa temp aparatu -10st :shock: )

Skocz do: