Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
piotrecius napisał/a:
zwolnienie ze składek ZUS przez rok (?)
jungli napisał/a:
skaldki ZUS placi sie pomniejszone przez pierwszy rok, zawsze ot cos....
Gwoli ścisłości, pomniejszone składki ZUS płaci się przez 24 miesiące w wysokości nie niższej niż 30 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia. Ulga ta dotyczy osób, które w momencie uruchomienia nowej firmy oraz w okresie pięciu lat wstecz nie prowadziły innej działalności gospodarczej. ;-)

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Kilka interesujących pomysłów było w programie FIRMA w TV24
Możesz poczytać o tym troszkę tutaj

Mnie podoba się pomysł organizowania paintball'a tym bardziej, że jest to zabawa raczej na weekend, więc pozostaje jeszcze wolny tydzień.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
O właśnie, program FIRMA :). Mam na kompie 12 odcinków.
Dom weselny.
Firma kurierska.
Autoszrot ;-) .
Firma vendingowa.
Kawiarnia.
Mała gastronomia.
Paintball.
Pieniadze na start.
Projektowanie stron www.
Restauracja.
Serwis komputerowy.
Sklep mięsny.
Sklep sporzywczy.
Stacje benzynowe.
Urządzanie ogrodów.

Nawet nie wiem jak z dostępnością tych filmideł na sieci, ale jeśli chcesz, mogę Ci podesłać płytkę ;-) .

jungli
[Usunięty]
volender, DeKa,

Kolejny raz dzieki za odzew, odcinki dostepne w sieci, a predkosci sciagania mam szatanskie, wiec szkoda czasu i kasiory na wysylanie plytek ale dzieki.

Ostatnio podrzucili mi taki temat, odkupowanie markowych ciuchow z Lumpexow i pchanie na alegrogo, podobno przebita jest niesamowita za jeden ciuch mozna 2-3 setki wyciagnac, oczywiscie A) trzeba byc krematorem mody:) B) robic profesjonalne odswiezanie:)

Kto wie gdybym byl kobitka? :mrgreen: , na moje szczescie/nieszczescie techniczny jestem, podwojny i do bolu.

hej :mrgreen:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
jungli napisał/a:
B) robic profesjonalne odswiezanie:)

I dobre fotki :evilsmile:

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Profesjonalne fotografowanie przedmiotów na Allegro... Znaczy tym którzy chcą wystawiać towar bedziesz robił fotki tego co chca wystawić. Sam wiesz jakie są tam czasem fotki

jungli
[Usunięty]
jacekh,

Myslalem o tym acz dostalem kilka odpowiedzi w stylu: przeciez ja tu nie widze roznicy, namiot tez mam i widac ladnie, lustrzanka vs malpka z zaje... makro od 1cm, no po prostu te nasze lustra to do .....

Tak, powaznie zaczalem myslec o byciu freelancerem, tylko najpierw trzeba sie poklonic w pas, mym guru i troszku podszkolic w mysl tego, iz czlek cale zycie sie uczy. Dobra fucha, tylko trzeba sie gdzies zalapac i tu np. PUP pragnie listy zelazne od potencjalnych zleceniobiorcow, znaczy trzeba ostro pokombinowac albo po znajomych, blagac, groch rzucac i klekac, klekac.... :mrgreen:

Biore to caly czas pod uwage, z tym, ze czasem ciezko ludziom, powszechnie uwazanych za inteligentnych, wyjasnic dlaczego za prace musze wziac 2-3x wiecej niz jakis Bolek, ktory jest tani i lata z jakas malpa. Jestem techniczny, dla mnie to jest oczywiste, sa osoby, dla ktorych zawsze bedzie wazne tanio, badz nie beda widziec roznicy, podejscia, ilosci wlozonej pracy i serca w dany projekt.

hej

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
jungli, Ja po 8 latach walki o normalną pracę w tym kraju , poddałem się , i nie żałuje. ;-)

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Od siebie dodam tylko że walcz o dofinansowanie z UE bo łatwo jest je dostać, tylko jest kilka warunków:
- m.in. kurs o którym ktoś wspominał
- musisz być oficjalnie zarejestrowany jako bezrobotny
- ktoś musi za Ciebie potwierdzić wydolność finansową
- no i przez rok musisz utrzymywać firmę bo inaczej UE zabierze to co dostałeś (lub ściągnie to od osoby która za Ciebie poręczyła), po roku przechodzi wszystko na Ciebie
- no i trzeba jeszcze biznesplan napisać ale taki porządny.
Może jakaś firma informatyczna? Serwis komputerowy, z tego są niezłe pieniądze.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
jungli, zanim zarejestrujesz firmę, dowiedz się czy nie ma dotacji dla zakładających swą pierwszą działalność

kolega jak zakładałł z 4 lata temu to dostał kredyt 20.000 na wyposażenie (komp, itp), potem sprawdzili czy to ma; potem spłacał 1/2 z procentem 4%, a potem zasada, że jeśli spłacał w terminie i firma działa, to umorzyli mu pozostałe 1/2

żeby skorzystać, musiał się zarejestrować jako bezrobotny

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
pomyśł o :

1, Postaraj sie o dofinansowanie z unii na zakup sprzętu foto . starczy na komplecik 5d + ze 2 szt szkiełek eL + jakieś lampy chińczyki na początek. oczywiście biznes plan bedzie dotyczył działalności foto. zakładam że takie sprawy jak photoshop + dobry komp posiadasz. czeka Cie jeszcze zorganizowanie studia.
2. zarejestruj sie na foto stockach z polecającego linku osoby która poprowadzi Cię przez pierwsze miesiące (wbrew pozorom istotne bo to umożliwi tobie nie dreptanie w miejscu przez pierwsze miesiące tylko odrazu odpowiednie wdrożenie sie w temat i ominięcie wielu nieprzyjaznych raf.
3. Przygotuj sie na cieżką pracę przez conajmniej rok. tu przyda sie wsparcie żony bo na początku kokosów nie bedzie. potem już z górki ;-)

biznes stawiasz na dwóch biegunach: obsługa :sluby, eventy , packshoty na zlecenie i takie tam. ale to nudna robota- często w weekendy i słabo opłacana oraz ta dużo przyjemniejsza częśc dla freelancera czyli stocki. tu pracujesz w takim tempie jakie sobie narzucisz ( może z wyjątkiem pierwszego roku gdzie trzeba dorobić sie portfolio, przynajmniej jakieś 2-3 tys zdjęć.) co jest świetne to fakt że nie jesteś praktycznie uzależniony od zleceń klientów.

powyższe sprawdzi sie pod warunkiem że pracowity z Ciebie facet i do tego musisz kochać fotografię. o ile do ciezkiej pracy mozna sie zmusić to do kochania fotografii nie bardzo. przemyśl to i sam sobie odpowiedz. inaczej taki biznes znienawidzisz bardzo szybko.

jak widzisz pomysł prosty i do zrealizowania praktycznie "od ręki". Jak masz jakieś pytania dawaj na prv. postaram sie odpowiedzieć

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Kolejny głos za staraniem się o dofinansowanie z UE. Jest dużo różnych programów, kumpel dostał bezzwzrotną pożyczkę rok temu, inni kumple właśnie założyli firmę i starają się z innego programu. Szanse są spore, to wcale nie jest żadna "maszyna losująca", spełniasz waruny i jedziesz :-)

Odnośnie dofinansowania to mój znajomy dostał rok temu właśnie koło ~15 tyś. zł a teraz wszystko przeszło już na jego własność i to jest chyba najbardziej opłacalne ;-)

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Wszytko fajnie ztym dofinansowaniem, ale jednak na początku musi być pomysł na działalność... Bez tego i biznesplanu kasy nie dają...

ps. trzeba pamietać że przy występowaniu o dotację są bardzo rygorystyczne ograniczenia w stosunku do jej realizowania . czyli jak zapisane było że konieczny jest zakup aparatu w cenie 8K to musisz sie w tej sumie zmieścić +/- 5% /chyba tyle/. to wazny moment bo potem nie można przesunąć wydatków i lepiej sie dobrze zastanowić co naprawde bedzie nam potrzebne i precyzyjnie to okreslić

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Sięgnięcie po kasę z Unii to bardzo doby pomysł. Ale czy na pewną tą jałmużną, co to dają na dofinansowanie działalności, doposażenie miejsca pracy czy takie tam?
Pieniądze z UE to się dysponuje w dużej mierze przez Fundusze Strukturalne. W województwach, w ramach programów operacyjnych. I te województwa ogłaszają konkursy na projekty, które później finansują. Więc proponowałbym po te pieniądze sięgnąć.
Można założyć firmę zajmującą się przygotowywaniem takich projektów dla innych tudzież ich obsługi itp. sprawami i żyć z procenta od uzyskanej dotacji. Ale może zamiast firmy założyć jakąś organizację pozarządową i samemu się o takie środki starać? Przejrzeć dokumenty programowe PO KL albo RPO i zobaczyć, za co się można chwycić. Rozejrzeć jakie konkursy są uruchamiane znaleźć kilka pomysłów, dobrać ludzi, którzy projekt zrealizują, powygrywać kilka konkursów i tyle. Powiedzmy, że jako "kierownik projektu" wpiszesz sobie jakieś 7000PLN/m-c (albo i więcej, ale mowa o brutto-brutto! kwota rzucona trochę z głupia frant, może trzeba wpisywać 10.000zł?). Projekt na dwa lata, więc pieniądze z projektu ciągniesz przez dwa lata. Oczywiście z projektu się finansuje nie tylko pensję Twoją, ale całego sztabu ludzi, którzy będą w projekcie pracować. No i sprzęt, biuro, wyposażenie, koszty różne itd. Ewentualnie może być problem z wkładem własnym, ale on zależy od rodzaju aplikującego podmiotu, no i zawsze można go zabudżetować tak, żeby w sumie on nie bolał. I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takich projektów ciągnąć kilka czy nawet kilkanaście (jak zdrowia i czasu styknie) jednocześnie, z każdego oczywiście pobierając wynagrodzenie. Wtedy z tego się naprawdę da wyżyć :-)
Jedyny problem, żeby wygrać te konkursy. Ale to w sumie kwestia wprawy. Jest ich dość dużo (jakby co, to nie trzeba się ograniczać do województwa pomorskiego), poza tym w związku z nikłym wykorzystaniem środków wydaje się, że będzie łatwiej teraz :lol: No, inny problem to znaleźć odpowiednich ludzi do współpracy, ale to da się też zrobić. Jest kupa ludzi, którzy mają świetne pomysły i odpowiednie kompetencje, tylko brak im odpowiedniej infrastruktury instytucjonalnej, żeby po środki z UE sięgnąć. A Ty im dasz tą infrastrukturę właśnie, z obopólną korzyścią (nie licząc korzyści dla beneficjentów) :!:

Acha - żeby nie było różowo, to trzeba się z podjętych zadań i wydawanej kasy rozliczać bardzo szczegółowo i skrupulatnie. I zgodnie z nieco niejasnymi przepisami czasem, choć teraz i tak jest o niebo lepiej, niż choćby trzy lata temu.

jacekh, jakieś pomysły już były proponowane a skoro jungli, ma budżet 20 tyś. to warto od razu pomyśleć o dofinansowaniu i go zwiększyć prawie dwukrotnie.
ThomFoto, to też prawda ale nie jestem pewien czy to było 5%, ale na tym kursie wszystko mówią.

matb, Twoja propozycja jest znakomita ale przyznasz że nie dla każdego. wokoło tychże dotacji narosło już tyle firm i firemek "doradczo-pasożytujących" że atmosfera zaczyna robić sie "gęsta'". (kto sie interesował to wie w czym rzecz)
Podejrzewam że pytanie jungli zadał na forum foto bo własnie w tej branży chciałby spróbować sił. skoro bycie freelancerem chodzi mu po głowie to raczej planami jest jak najdalej od utknięcia w biurokratycznej maszynie dotacyjno-pomocowej. otrzymać dotację- jak najbardziej ale poprostu po to by robić to co sie lubi. zakładam że w przypadku jungli jest to fotografia. no ale tu oczywiście decyzja należy do samego zainteresowanego.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jungli, Zainteresuj się może takim tematem, jak Świadectwa energetyczne budynków . Jest to nowość obowiązująca od 1 stycznia br., a za chwilę będzie potrzeba masa ludzi z uprawnieniami do tego .W skrócie - bez takiego dokumentu niemożliwy będzie jakikolwiek obrót handlowy nieruchomościami. Certyfikaty będą mogli wystawiać jedynie uprawnieni rzeczoznawcy, których nie ma. Dopiero będą szkoleni. Szacuje się zapotrzebowanie na nich w skali kraju na 5000-7000 osób. Na razie przepis zezwala na zdobycie uprawnień przez osoby posiadające dowolne wykształcenie wyższe ze stopniem magistra. Później będzie trudniej. Trochę na ten temat jest na stronie europrocom.pl , A ja niewiele więcej wiem. To może być niezła nisza rynkowa .

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
niezła nisza rynkowa

Nisza? Wielki krater raczej! :lol:
Dada dobrze gada.
A praca wbrew pozorom raczej banalna...

Skocz do: