mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
SQ6GIT napisał/a:
myślę, że to szkło jest warte max 500 PLN

mysle podobnie, ze wzgledu na ogniskowa i jasnosc... ale sampli nie widzialem z niego wiec nie osadzam :-)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
mazi napisał/a:
mysle podobnie, ze wzgledu na ogniskowa i jasnosc...
nie no nie wytrzymam :shock: :shock: :shock:
Podaj proszę choć jedną alternatywę w cenie poniżej 1tys zł (i pełnoklatkową przy zachowaniu normalnych rozmiarów) :roll:

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
24mm
czytam i w sumie nie iwem po co ta dyskusja? zeby "zbic" cene - przeciez nie ma obowiazku kupowania ;-) - mozna kupic np. do konici + jakis korpus na K i miec zestaw za 250-300zl ;-)
pzdr
L

Eldred napisał/a:
mazi napisał/a:
mysle podobnie, ze wzgledu na ogniskowa i jasnosc...
nie no nie wytrzymam :shock: :shock: :shock:
Podaj proszę choć jedną alternatywę w cenie poniżej 1tys zł (i pełnoklatkową przy zachowaniu normalnych rozmiarów) :roll:

spokojnie, nie nerwuj sie !

dla mnie alternatywa jest 24 f2.8 w mojej sigmie - co wystarczy mi.
gdyby to bylo 24 f2.0 to co innego.
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

mazi napisał/a:
spokojnie, nie nerwuj sie !
luz ;-)
mazi napisał/a:
dla mnie alternatywa jest 24 f2.8 w mojej sigmie
najtaniej za 1690zł :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
tekst tygodnia :mrgreen:
SQ6GIT napisał/a:
myślę, że to szkło jest warte max 500 PLN

Eldred zgadzam się z Tobą i twoją argumentacją.

Żaba, to chyba historyczny moment :shock: :-D :-B :-B

Eldred napisał/a:

mazi napisał/a:
dla mnie alternatywa jest 24 f2.8 w mojej sigmie
najtaniej za 1690zł :-P

ee i to chyba za tyle tego szkla nie kupi teraz... :lol:
do tego gabaryty troche rozne, ale za to szybko mozna zrobic z niego np. 50/2.8... choc pewnie stalka jakoscia przewyzszy mojego zuma :)

Gdybym mogl je kupic w kwocie do 500zl i sample przekonalyby mnie do tego to pewnie bylby niezly orzech do zgryzienia...
Jednak takiej mozliwosci nie mam i czaje sie na 35/2...

a pozniej zostanie jeszcze 77mm 1.8, o ile wiary nie zmienie :-)

:-B

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Alternatywą dla 24 jest jakaś inna 24; 35 to jednak "trochę" węższa.
Może już jutro dostanę się do nowej roboty i wątek poleci np. na Marsa. :lol:

krzyber napisał/a:
Alternatywą dla 24 jest jakaś inna 24; 35 to jednak "trochę" węższa.
Może już jutro dostanę się do nowej roboty i wątek poleci np. na Marsa. :lol:

Czego Ci zycze !
Wczesniej zapodaj fotki z tego szkielka :-)

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
krzyber napisał/a:
Żaba napisał/a:
BTW krzyber czemu z niej rezygnujesz?

Zmusza mnie osobnik który ponoć zaczął w Hameryce a teraz przyjechał do Gostynina "znany w całym mieście cwaniaczek" KRYZYS.
Teraz najchętniej kupiłbym jakiegoś jasnego uniwersalnego, taniego, ostrego od pełnej dziury zooma,

Na początku chcesz się zamienić z dopłatą z Twojej strony na 50/1,4 lub 28-75/2,8 a następnie jako powód sprzedaży podajesz kryzys i chęć zastąpienia Twojego obiektywu jasnym,tanim zoomem.
Jak dla mnie są to sprzeczne informacje.

jurekg, już Ci tłumaczę. Muszę się ograniczyć do jednego obiektywu. Najchętniej coś typu Tamron 28-75, dopuszczam możliwość zamiany na 50-tkę, wtedy zostawiłbym sobie kita. Jeśli dostanę 28-75 (oczywiście z dopłatą) kita sprzedam.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Żaba, dzięki, dawno nie pisałem, więc wyróżnienie podwójne.. :mrgreen:

Podtrzymuję moją opinię.

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
sigma 24mm
no coz kiedys chcialem kupic smc fa 24/2,0 (chyba tref sprzedawal?) i porownalem ze swoja sigma............... wynik byl taki ze byla gorsza (subiektywnie oszwiscie) tylko na przyslonach f=2,0 tak z bliska jak z daleka, na wiekszych tylko lepsza.... chyba ze ten egz. smc fa byl jakis walniety ;-) ale nie wygladal ;-) i moze to potwierdzic kupiec smc fa, ew.

pzdr
L

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Niech mi ktos pokaze, alternatywe do pentaksa w tej cenie? Nie ma? No to jest odpowiedz, skad cena. Przeciez to najprostsze mechanizmy rynkowe.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dan widać nie każdy to widzi :roll:

Żaba, jeśli mówisz o mojej wypowiedzi, to się mylisz.

Ja nie twierdzę, że się nie sprzeda w cenie 8 stów. Wiem co to popyt i podaż.
Napisałem jedynie ile wg mnie jest wart. A jak ktoś z braku na rynku gotów dać nawet i 1200zł, to nie znaczy, że tyle jest wart. Kiedyś sprzedałem szkło za 4x większą cenę niż kupiłem (licytacja), byłem zdziwiony (choć miło). No, ale to nie znaczy, że tyle jest wart.
Prościej już wytłumaczyć nie mogę, co miałem na myśli. Jak ktoś to przyjmie, to przyjmie. Jak nie, to szkoda dalej się spierać.

I prośba, szanujmy zdanie innych - wiem, że jesteśmy w Polsce i nie jest to w modzie po zachodniemu mówić "szanuję Twoją opinię, jednak mam inną", a raczej idziemy w kierunku pacyfikowania dyskutanta na różne sposoby. To takie nasze narodowe, choć niekoniecznie miłe. Może warto na tym forum trochę mniej ironicznie czy atakująco do innych? Wtedy by było jeszcze fajniej. ? :roll:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
SQ6GIT, mozna wiedziec, co brales pod uwage przy ustalaniu wlasnej oceny wartosci tego obiektywu?

SQ6GIT napisał/a:
I prośba, szanujmy zdanie innych - wiem, że jesteśmy w Polsce i nie jest to w modzie po zachodniemu mówić "szanuję Twoją opinię, jednak mam inną", a raczej idziemy w kierunku pacyfikowania dyskutanta na różne sposoby. To takie nasze narodowe, choć niekoniecznie miłe. Może warto na tym forum trochę mniej ironicznie czy atakująco do innych? Wtedy by było jeszcze fajniej. ?

SQ6GIT, naprawdę miła odmiana

krzyber, zgadza się
:-P

[ Dodano: 2009-03-04, 15:46 ]
a tak na poważnie, to nic się nie zmienia w moim podejściu
zawsze uważałem, że trzeba szanować cudze zdanie

Skocz do: