alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Alkos, ja czegoś takiego w swojej Kaemce nie zaobserwowałem. A padły mi już baterie nie raz, nie dwa.

No to mam nadzieje ze upgrade zalatwil sprawe. Uzywasz NI-MH z automatycznym wykrywaniem typu?

wkkenator  Dołączył: 06 Mar 2008
alkos napisał/a:
BTW - jest tu ktos z Zamoscia? Moze male piwko na starowce + sprawdzanie lensów? :evilsmile:

jam jest z hetmańskiego grodu :D

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
alkos napisał/a:
BTW - jest tu ktos z Zamoscia? Moze male piwko na starowce + sprawdzanie lensów?

28-29 będę w zamościowie. piffko chętnie. lensów za wielu nie mam do sprawdzania, ale jak trzeba, to coś się przyniesie. będziesz w kraju jeszcze, czy już nie?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
alkos napisał/a:
No to mam nadzieje ze upgrade zalatwil sprawe. Uzywasz NI-MH z automatycznym wykrywaniem typu?

Tak, od niedawna używam Eneloopów, ale wcześniej używałem akumulatorów NiMH Duracell i Energizer (tych już się pozbyłem). A w aparacie wykrywanie typu baterii mam na auto. A jakie akumulatorki tam masz?

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Cytat
mój egzemplarz niestety przed padem akumulatora świruje bardziej niż zwykle

U mnie również.

ryve napisał/a:
będziesz w kraju jeszcze, czy już nie?

Niestety, w kraju do niedzieli :-)

andrusz napisał/a:
A w aparacie wykrywanie typu baterii mam na auto. A jakie akumulatorki tam masz?

Sanyo 2700mAh.

wkkenator napisał/a:
jam jest z hetmańskiego grodu :D

Jak dalej bedzie mi zestaw swirowal, odezwe sie w celu potestowania :-)

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
alkos napisał/a:
ryve napisał/a:
będziesz w kraju jeszcze, czy już nie?

Niestety, w kraju do niedzieli :-)

co ma wisieć, nie utonie ;-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
alkos napisał/a:
andrusz napisał/a:
A w aparacie wykrywanie typu baterii mam na auto. A jakie akumulatorki tam masz?

Sanyo 2700mAh.

Hmm... nic o tych nie słyszałem. A masz jakieś inne do sprawdzenia - tak na wszelki wypadek? Bo Pentaksy czasem nie lubią się z niektórymi akumulatorkami, np. z Energizerami ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pisalem o tym juz nie raz korpusy K10D i K20D maja dokladnie to samo
D700 dla skrajnych punktow AF przy rozladowanej baterii i jasnych szkiel tez potrafi byc mniej precyzyjny a z kundlami ..... :evilsmile: - ale o tym na forum nikona nie napisze bo sie boje :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Pisalem o tym juz nie raz korpusy K10D i K20D maja dokladnie to samo
Nie pamietam jak z K10D, ale ostatnio robiąc zdjęcia ze spotkania Z DA 55, akumulator miałem pusty i żadnych problemów nie zauważyłem. W dodatku miałem podpiętego gripa. Tylko jedno akku w korpusie.
Szczerze, to nie pamiętam, bym miał problemy z AF przy wyczerpanym akumulatorze w K20D.
Może to jest problem z odpowiednim uformowaniem akku ?
Ja to mam szczęście :mrgreen:

[ Dodano: 2009-03-09, 17:03 ]
Inna sprawa, że w K10D przy połowie akku szybko kończyło się fotografowanie. Zaś w K20D przy wyczerpanym akku nie mam tych problemów. Spokojnie robiłem ponad setkę zdjęć( nie pytajcie, co tak dużo :-P )

Porobilem troche testow na dworze i mam wrazenie, ze to jednak nie jest BF/FF tylko po prostu AF pentaxa... :evil: :evil: :evil:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
argawen napisał/a:
Szczerze, to nie pamiętam, bym miał problemy z AF przy wyczerpanym akumulatorze w K20D.
Może to jest problem z odpowiednim uformowaniem akku ?
Ja to mam szczęście :mrgreen:
Tom ja też podobny szczęściarz :mrgreen:

argawen napisał/a:
w K20D przy wyczerpanym akku nie mam tych problemów. Spokojnie robiłem ponad setkę zdjęć

U mnie to wygląda tak:
Bateryjka pełna - kilkaset zdjęć do zrobienia
Bateryjka w połowie - zostało jakieś 70-90 zdjęć
Bateryjka pusta - zostało poniżej 20 zdjęć na czasach typu "dam radę z ręki"
Bateryjka miga - plener over
:-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
thrackan napisał/a:
Bateryjka pusta
Ostatnio na pustej zrobiłem 87 zdjęć. W dodatku większość ze szkłami SDM( podobno strasznie żrą prąd).
Jak migająca, to wiadomo, tylko wymiana.
Ale my tu o K20D, a temat o K-M :oops:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
alkos, instrukcję dopadłeś gdzieś bo mnie bardzo by się przydała, najlepiej w PDF.

Niestety, polskiej niet.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Nie jest łatwo sprawdzic jak zachowuje sie af przy słabych aku,w moim odczuciu myli się wtedy przy niskim kontraście,np przy świetle żarówek czy świetlówek energooszczędnych,które jak wiadomo nie daja tyle światła co słoneczko.Przy dobrym kontascie ostrzy normalnie nawet na słabych aku.W ogóle Pentax ma problemy z ostrzeniem na jasne obiekty ,doskoczy szybko potwierdzi i nie trafi,wole pokazac mu ciemniejsze bardziej gęste klory

Skocz do: