Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Hmm to ja nie mam więcej pomysłów. LR zainstalowałem ostatnio jedynie do wyeksportowania keywordsow z jakichś starych plików do innego programu.

Do głowy przychodzi mi jedynie głupie wyłączyć i włączyć program plus reset kompa (czasami działa cuda nie widzieć czemu)

Drugie co mi przychodzi do głowy to - wywalić previewki i kazać mu zrobić je na nowo. Może z ich ponownym zapisem uaktualni też xmp?

jarekt  Dołączył: 22 Lip 2007
Jest update do Lightrooma:
http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=4508

Wydali też nowe CameraRaw 5.4

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Czy ktoś używa lightrooma na windows 7? Mam k20d i wersja 2.1, 2.2 i 2.3 (2.4 jeszcze nie sprawdzałem) źle wyświetla mi pliki.

Zdjęcie po zapisaniu wygląda normalnie ale w trakcie obróbki wygląda tak jakby było wyświetlane w 16 bitach, najgorsze są granice między cieniami a normalnie naświetlonymi miejscami, wyglądają jak bladożółte plamy.

A może dopiero wersja 2.4 dostała obsługe rawów z k20d?
Próbowałem z pefami i DNG.

A może to jest wina tego że jest to 64 bitowa wersja programu na 64 bitowym systemie? (nie da się zainstalować 32bitowego LR na 64bitowym WIN7, normalna instalka instaluje program od razu w werski 64bit)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
A może dopiero wersja 2.4 dostała obsługe rawów z k20d?
Od wersji 2.2 jest obsługa Rawów z K20D. Może ściągnij nowszy Camera Raw.

[ Dodano: 2009-07-13, 20:31 ]
Eldred napisał/a:
A może to jest wina tego że jest to 64 bitowa wersja programu na 64 bitowym systemie?
Hm.. możliwe.

Dla przykładu, tak wygląda raw (pef), w przeglądarce Fast Stone Image Viewer (jak i po zapisaniu w liaghtroomie do jpg)

A tak wygląda ten raw w lightroomie 2.3

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Eldred napisał/a:
Czy ktoś używa lightrooma na windows 7?

Używam od czasu do czasu w ramach testu na darmowym rocznym Win 7.
Win 7 ma bardziej zaawansowane zarządzanie kolorem podobnie jak Vista, ale mimo to i tak skopane.
LR używa profilu monitora jeśli masz podpięty, a Fast Stone Image Viewer nie ma zarządzania kolorem tylko sRGB, ściągnij darmowego FastPictureViewer 64bit zapnij profil monitora taki jak w systemie i będzie tip top, u mnie pomogło.

[ Dodano: 2009-07-13, 21:46 ]
Proponuję jeszcze ten wątek i jet kilka podobnych

desinger, szukałem takich ustawień w systemie ale nie znalazłem.

Fast stone image viewer mi dobrze wyświetla zdjęcia więc dlaczego miałbym go zmieniać? jak i profil domyślny pulpitu, zdjęcia na tapecie wyglądają normalnie.

Jedynie Lightroom i systemowa wbudowana przeglądarka tak wariuje. Dodam jeszcze że w aparacie mam ustawione srgb i w Lightroomie też.

Zaczynam poważnie przypuszczać że to jednak wina 64 bitów. Lightroom i przeglądarka wbudowana w WIN7 64bit, są 64bitowe, podczas gdy FastStone jest 32bitowy a zdjęcia przy ustawianiu "na tapetę" się automatycznie przekonwertowują.

Cholera a chciałem kupić Lightrooma niedługo a tu taki zonk, zdjęcia z k10d i km wyświetla normalnie a z k20d chrzani.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Spróbuj się pobawić najnowszym Silkypix :

http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/dsp_rc.html

Moim zdaniem lepszy i tańszy od LR.

No nic na razie przestawiłem aparat na argb. Szukałem w lightroomie profili bar ale się nie doszukałem, można je ustawić tylko dla wyjściowego pliku do edycji w photoshopie i dla dodatkowego programu zewnętrznego. Opcji profilu barwnego dla wyświetlania w edytorze lightrooma przynajmniej w wersji 2.3 nie ma albo jest jakoś skrzętnie ukryta.

Szkoda bo bardzo mi pasuje ten program. Do tego jest w 64 bitowej wersji więc cudnie na win7 64bit śmiga.

Przetestuję to silkypix, a właściwie to dam mu drugą szansę, bo już kiedyś go próbowałem i niezbyt mi podeszła jego obsługa.

No nic.. w razie czego zawsze pozostaje nieśmiertelny duet PPD + Photoscape :lol:

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Eldred napisał/a:

Cholera a chciałem kupić Lightrooma niedługo a tu taki zonk, zdjęcia z k10d i km wyświetla normalnie a z k20d chrzani.

Coś musisz mieć naryte w systemie....Używałem demka LR z K20 i wsio było ok. Właśnie kurier przywiózł mi paczke z LR i będę instalował na "czystym kompie"..

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
mops napisał/a:
Eldred napisał/a:

Coś musisz mieć naryte w systemie....

Wspaniały M$ po wprowadzeniu Visty zmienił (marketing pisze, że ulepszył) zarządzanie kolorem w systemie i to, co ładnie chodziło na XP teraz można sobie wsadzić... :evil:

mops napisał/a:
Coś musisz mieć naryte w systemie....Używałem demka LR z K20 i wsio było ok.
na windows 7 64bitowym?, wtedy instaluje się wersja 64bitowa z tej samej instalki co 32bitowa na xp.
No i przypominam że z k10d nie było problemów na tej samej konfiguracji która dziwnie wyświetla rawy z k20d.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To drugie wygląda jakby przycięło ilość kolorów.

No i właśnie tak mi Lightroom wyświetla rawy podczas wywoływania, w ten sposób nie mogę ich wywoływać bo nie jestem pewien efektu, po zapisaniu do JPG zdjęcie wygląda już normalnie.

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Eldred napisał/a:
mops napisał/a:
Coś musisz mieć naryte w systemie....Używałem demka LR z K20 i wsio było ok.
na windows 7 64bitowym?, wtedy instaluje się wersja 64bitowa z tej samej instalki co 32bitowa na xp.
No i przypominam że z k10d nie było problemów na tej samej konfiguracji która dziwnie wyświetla rawy z k20d.

no tak... nie zwrocilem uwagi ze lecisz na 7ce....

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Moja rada na problemy z profilem jest prosta.

Ściągnąć właściwy profil dla monitora i zainstalować go w zakładce ekran systemu.
Następnie wyłączyć profilowanie we wszystkich programach lub zaznaczyć opcje używaj profilu systemowego.

W aparacie wybrać sRGB,profil dla monitora też powinien być w sRGB i plik wyjściowy w sRGB.

Jeśli masz Eizo lub jakiś inny monitor z obsługą adobeRGB to wybierz wszędzie adobeRGB.

Kolor często jest przekłamywany jeśli profile są podwójnie stosowane....

Markus, dzięki, i tak zrobię, ale mój problem to nie jest kwestia profili.
Rawy z k10d były wyświetlane poprawnie przy tych samych ustawieniach lightrooma, monitora i systemu.
Prawdopodobnie jest jakiś problem z poprawnym wyświetlaniem rawów z k20d na 64 bitowym lightroomie.
Po za tym przecież pokazałem wcześniej porównanie i widać wyraźnie że nie są to po prostu różnice w kolorystyce czy jasności ale po prostu jakiś błąd wyświetlania.

Czy ktoś jeszcze oprócz mnie używa takiej konfiguracji?
Windows 7 64bit + Lightroom 2.3 64bit + k20d.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred, sprobuj zainstalowac 32-bit. Przy instalacji, LR rozpakowuje sie do tymczasowego katalogu, w ktorym masz oddzielnie instalacja 32 i 64 bit. Wystarczy odpalic setup, czy jak tam ten exe sie nazywa z katalogu 32-bit.

dzerry, dzięki!! na pewno spróbuję.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Eldred, daj swojego rawa najlepiej tego powyżej sprawdzę na swojej konfiguracji Windows 7 64bit + Lightroom 2.3 64bit zobaczymy jak wyjdzie

Skocz do: