argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
wywalanie 1300zł żeby raz na ruski rok go użyć, to po prostu wyrzucanie pieniędzy w błoto!
Najwyraźniej nie potrzebujesz takiego programu.
Inni tak.
Gdyby Lightroom odwzorowywał kolory tak jak PPL lub Silkypix, dawno bym go zakupił.
Wygoda używania LR jest wyśmienita.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
argawen napisał/a:
Wygoda używania LR jest wyśmienita.

A u mnie na kompie chodził tak wooooolno, że z 30 dni testowania testowałem 2 i odpuściłem. Rawtherapee (czy jakto tam się pisze) chodzi np dużo szybciej. Więc warto sprawdzić na wersji testowej czy to za co chcemy zapłacić będzie nam śmigało.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
negocjatorek napisał/a:
A u mnie na kompie chodził tak wooooolno
Nie napisałem, ze szybkość jest wyśmienita( u mnie działał OK). Ale obsługa bije inne programy o dwie długości.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
argawen, a ja też nie pisałem, że obsługa jest gorsza taka sama ;-) Co do tej kwestii to bardzo możliwe.

brodek  Dołączył: 14 Paź 2007
zapewne uzywales wersji 2.1 ktora była nie używalna.... (od wersji 2.2 wszystko wróciło do normy)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
sinner napisał/a:
mam CS 2.
To wystarczy, że zamiast PEF-a ustawisz w aparacie format DNG. Wyjdziesz na tym lepiej, bo po pierwsze nie będziesz musiał przechodzic na CS3 (a tego wymaga ACR obsługujący K200), a po drugie DNG nie jest kompresowany przez puszkę jak PEF.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
djack napisał/a:
a po drugie DNG nie jest kompresowany przez puszkę jak PEF.

DNG niesie ze soba pustą informację, trzeba Adobe DNG Converterem bezstratnie go skompresować. Dlatego PEF jest lepszy, o jedną niepotrzebną czynność mniej.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Można też użyć wspomnianego DNG Convertera i przekonwertowanego PEF-a otworzyć w dowolnej wersji ACR...
BTW, nowy profil kolorów dla Pentaksa i możliwość sprofilowania własnego aparatu sprawiły, że całkowicie porzuciłem myśli o odpalaniu czegokolwiek poza LR/ACR/PS.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:

BTW, nowy profil kolorów dla Pentaksa i możliwość sprofilowania własnego aparatu sprawiły, że całkowicie porzuciłem myśli o odpalaniu czegokolwiek poza LR/ACR/PS.

Możesz dodać coś więcej ?
moja K10D kurzy się na półce, dobrze by ją było trochę poużywać..

Skocz do: