Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
To chyba czujnik IR pilota, który przeleciał teraz na uchwyt, tak jak jest np. w K20D

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
mcgyver napisał/a:
Miałem wrażenie, że starszy prototyp miał coś w rodzaju lampki wspomagania AF, mylę się?
Cos tam w tym stylu bylo. No nareszcie jakies konkrety pokazali... Fajny ten aparacik
:mrgreen: Mam nadzieje, ze wsadzili tam cos innego niz niezawodnego safoxa... bo normalnie bym pekł ze smiechu :mrgreen:

[ Dodano: 2009-03-26, 20:06 ]
Samp napisał/a:
To chyba czujnik IR pilota

tez moze byc

http://dc.watch.impress.c...09pentax_16.jpg
Całkiem przyjemnie wygladaja te kolorwe korpusiki. Za to srebrny k20 niezla wioska :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
studentmibm napisał/a:
Mam nadzieje, ze wsadzili tam cos innego niz niezawodnego safoxa... bo normalnie bym pekł ze smiechu :mrgreen:

spytaj się trefa czy narzeka na aefa

ten stary Safox jest zachwalany przez użytkowników analogowych body, więc nie wiem, z czego zamierzasz pęknąć (co jest bardzo prawdopodone)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
opiszon napisał/a:
przez użytkowników manualnych body
:mrgreen:

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
mcgyver napisał/a:
opiszon napisał/a:
przez użytkowników manualnych body
:mrgreen:

juz wolalem tego nie kometowac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

geez

analogowych ofkorz

nie popełniacie czeskich błędów :?:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
studentmibm napisał/a:
Mam nadzieje, ze wsadzili tam cos innego niz niezawodnego safoxa... bo normalnie bym pekł ze smiechu
opiszon napisał/a:
spytaj się trefa czy narzeka na aefa

AF w 645N jest bardzo, bardzo, bardzo dobry. Szybki, pewny. Pisałem na forum milion razy - gdyby seria KxD miała takiego AFa... nie byłoby problemów i narzekań.

[ Dodano: 2009-03-26, 20:20 ]
PS. Pękałem ze śmiechu siedząc w bunkrze w zupełnych ciemnościach. Średniak złapał ostrość jak mu poświeciliśmy starą komórką nokii.

tref napisał/a:
Średniak złapał ostrość jak mu poświeciliśmy starą komórką nokii.

tref, tak źle :?: przecież d700 by złapał bez tej nokii ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Kurcze, daliby jakąś zapowiedź [tudzież pokazali] czegoś nowego dla ludu...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
opiszon napisał/a:
przecież d700 by złapał bez tej nokii

:P

opiszon napisał/a:
przecież d700 by złapał bez tej nokii
Taaa, bo kto mając D700 ma taką starą nokię ? :evilsmile:

tref, jak się spłukał na d700, to na nową nokię już nie stać :-P

Stare nokie są niewiele tańsze niż te nowe plastikowe zabawki z pierdyliardem gadżetów oprócz aparatu tel. I tu jest analogia - stare komórki są fajne tak jak pleśniaki, bo mają to coś, potrafią długo działać na jednych bateriach i nie rzucają się w oczy.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A mi się wydaje, że wiem, czemu AF Pentaksa gorzej sprawuje się w cyfrówkach. Sprawuje się gorzej dlatego, że jest przystosowany do pracy z matrycą pełnoklatkową. Gdyby lustro było pełnoklatkowe (reszta, jak matówka, migawka, matryca mogłyby być aps-c), to AF działałby tak dobrze, jak w pełnoklatkowych Pentaksach (mam doświadczenie tylko z liniowym centralnym w Pentaksie Z-20, więc nie wiem, jak jest z nowszymi i lepszymi).
Pamiętacie schemat budowy układu AF? Korzysta z obrazu tworzonego na obrzeżach szkła. Przyrównałbym ten mechanizm do wyliczania położenia metodą triangulacji - im bliżej siebie są punkty A i B, tym trudniej ustalić odległość do punktu C (tak jak przy zdjęciach stereo - im baza mniejsza, tym słabszy efekt 3D).
Nie wiem, czy wystarczająco jasno to tłumaczę, ale wydaje mi się, że tu leży przyczyna.
Po prostu AF ze szkłem 2,8 na Pentaksie pracuje jakby to było szkło 4, czy coś ok. tego. Zresztą podobnego problemu doświadczyłem z matówką do ręcznego ostrzenia. Przy f/4 (przysłona robocza) ciężko już było wyostrzyć, a przy f/5,6 raster był już ciemny, a klin też był prawie bezużyteczny). Na FF nie miałem takich problemów przy przysłonie 5,6.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
Na FF nie miałem takich problemów przy przysłonie 5,6.

Kliny zawsze działają od f/n do f/4. I przy f4 już są częściowo zaciemnione - na FF dokładnie i to na body bez AF. Wiem bo miałem i sprawdzałem.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
No i w końcu usunęli taśmę :lol:

Bruinen, good one :!:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Bruinen napisał/a:
No i w końcu usunęli taśmę
Eeeeeeeeeeeee, a już myślałem, że jakiś odtwarzacz MP3 będzie

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Czyli będzie wbudowana przeglądarka internetowa (to w związku z współpracą Pentax <-> Microsoft) i korpus będzie dział na nowy typ paliwa - ten sam co właściciel.

Skocz do: