samber  Dołączył: 28 Cze 2007
cena ceną, ale co jest qurdelek, że DA ltd tak strasznie gubią światło. Nie wiem jak się ma 15 do 14 mm... ale strata jest. Na 35 w stosunku do FA strata - to to zbliżone szkła. Co mnie osobiście cieszy, to rzecz jasna nie cena, nie światło - to KAF2! :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
samber, 35-tka, bo makro i nieduże szkło. 15-tka, bo nieduże szkło. Głównie dlatego muszą tracić światło.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Z tym, że DA14 f/2.8 to raczej żadna rewelacja. Jeśli DA15 będzie równie dobre optycznie jak DA40 czy DA70, to f/4 mi nie przeszkadza. I stojąc przed wyborem DA14 czy DA15 bez wahania wziąłbym DA15. Ale na razie to tylko spekulacje - zobaczymy co z tego szkła będzie.

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
pojawiło się coś na dprewiev ale mam zablokowane w pracy obrazki stamtąd ;(
Klik

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
eNIKa, wypada bardzo dobrze.

Mniej ostry na brzegach przy f/4, ale od f/5.6 już całkiem ładnie. Nieznaczne winitetowanie, nieznaczna aberracja chromatyczna. Prawie niezauważalna dystorsja (0,3%, cokolwiek to znaczy).

Zważywszy na to, że podobne szkła na rynku nie istnieją, myślę że wynik jest świetny.

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
Samp Dziękuję za streszczenie! :-B

Pozdrawiam
eNIKa

Weelkoo  Dołączył: 09 Cze 2008
wypada to on raczej średnio, co podkreślają w podsumowaniu. W szczególności zważywszy na fakt, że lepiej (i to nie marginalnie) wypada Tokina AT-X Pro SD 12-24/f4 (którą odnoszą jako konstrukcje optycznie analogiczną dla DA 12-24/f4 ED AL IF) - i to Tokina wypada lepiej w całym zakresie dla każdej przesłony (już od pełnej dziury), marginalnie przegrywa jedynie pod względem aberracji. A cena na chwile obecną jest zbliżona.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Dwa zdania i dwie różne interpretacje :lol: . Mi szkiełko bardzo się podoba. Troszkę średnio z ostrością ale reszta na najwyższym poziomie, jeżeli porównać do szerokich zoomów. Widać nie można "wszystkiego" upchnąć w takim maleństwie. Marzy mi się nieduże body z pryzmatem (K7) plus Ltd:15,35,70 zapakowane do klasycznego Billingham`a (Fomei też ładniusi jest), nawet moja FGZ360 się zmieści (albo dwie) :evilsmile: . Chyba pójdę puścić totka... :roll:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
denvi napisał/a:
Marzy mi się nieduże body z pryzmatem (K7) plus Ltd:15,35,70
i jeszcze 135mm 2.8 :roll:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Samp napisał/a:
Zważywszy na to, że podobne szkła na rynku nie istnieją, myślę że wynik jest świetny.
Jeżeli chodzi o limitedy to Pentaks jest rzeczywiście wyjątkowy na rynku. A że nie wszystkie ltd są wybitne pod względem optycznym to chyba nie jest niespodzianka. Trudno chyba zrobić b. dobry szeroki kąt o takich gabarytach.
Fafniak napisał/a:
i jeszcze 135mm 2.8
Jakby to miał być limited to powinni jakąś udziwnioną ogniskową zrobić :-) .

Cytat
Jakby to miał być limited to powinni jakąś udziwnioną ogniskową zrobić

no ok..127mm 2.4 ?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
2.4 już za bardzo obtrzaskane jest - każda 70-tka to ma. Lepiej F2.3. :-P

dsk napisał/a:
Lepiej F2.3.
:mrgreen:

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Fafniak napisał/a:
no ok..127mm 2.4 ?
, ale musi być też kurdupel, jakieś 100/3 może by wycisnęli :evilsmile: (oczywiście filtr 49mm) :evilsmile:

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
hmm... znaczy ostrością to szkiełko nie powala. Trochę szkoda. Pytanie, które chodzi mi po głowie, to czy warto ten słoik kupić zamiast Pentaxowego 12-24...

dilbert napisał/a:
o czy warto ten słoik kupić zamiast Pentaxowego 12-24...
wedlug mnie sprowadz sie to do tego ze
stawiasz te dwa szkla obok siebie i jezeli nie przeraza cie wielkosci 12-24 kupujesz 12-24
A jezeli w twoich oczach pojawia sie lezka wzruszenia na widok tego malego "cosia" - kupujesz cosia :-P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja ostatnio – nie wiedzieć czemu, bo w ogóle nie znam tego szkła – pośród tych najszerszych obiektywów największą sympatię czuję do DA 14/2.8

[quote="Fafniak"]
dilbert napisał/a:
jezeli nie przeraza cie wielkosci 12-24 kupujesz 12-24
A jezeli w twoich oczach pojawia sie lezka wzruszenia na widok tego malego "cosia" - kupujesz cosia :-P

no właśnie wiesz, liczyłem na klasyczną ostrość stałki podaną w małym, przyjemnym opakowaniu. Rezultat jest jednak taki, że jakość obrazu jest porównywalna typowymi zoomami. Może więc się skłonić w stronę stałki 14 mm :-P Wiesz, szukam czegoś szerokiego na wakacyjne wyprawy ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
dilbert napisał/a:
Rezultat jest jednak taki, że jakość obrazu jest porównywalna typowymi zoomami.
Tyko znowu może się okazać, że testy sobie a życie sobie... Poza tym porównują go w teście do Tokiny 12-24/4, którą testowali na Canonie lub Nikonie, a ponoć testy na aparatach z różnych systemów nie są do końca porównywalne.
Fafniak napisał/a:
stawiasz te dwa szkla obok siebie i jezeli nie przeraza cie wielkosci 12-24 kupujesz 12-24
No i cena. Te 3 k zł to tylko u nas. W Adoramie widzę że 15/4 jest tańsza o 120$ od 12-24/4. Biorąc pod uwagę cenę po przeliczeniu nawet po obecnym kursie to jest poniżej 2000 zł. A jeszcze cena może spaść bo to jest nowość. Tak więc - cena niższa, mniejsze filtry, małe gabaryty, mniejsze aberracje (jak ktoś się nie lubi babrać w programach graficznych), no i zaczyna to być atrakcyjne szkiełko :-) .

Za 3k złotych to opcja zakupu tego szkła nie wchodzi w grę :roll: Co do jakości, to aktualnie sieciowe sample dostarczają sprzeczne informacje o tym szkle. Raz jest ostre raz jest mdłe. Ech... Chetnię bym pomolestował tego limiteda własnymi łapkami :->

Skocz do: