maser  Dołączył: 15 Lut 2009
To jest kierat. Siła napędowa polskiej gospodarki.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
maser napisał/a:

To jest najciekawsza teoria jak do tej pory :mrgreen:
:-B się należy !

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
maser napisał/a:
Ciii, nie mów tak głośno. Bo jak się dowiedzą o tym amerykanie, to z kryzysu wyjdą. ;-)

erpe  Dołączył: 06 Maj 2007
To ode mnie jeszcze zrzut ekranu z geoportal.gov.pl (niestety nie widzę gdzie się robi bezpośrednie linki).

Według mnie nie jest to na pewno ujęcie wód podziemnych. Nie ma zbiornika wyrównawczego ani nawet siatki zabezpieczającej, a budynek gospodarczy jest zdecydowanie za mały. Charakterystycznych żółtych rur też nie widać więc przepompownia gazu odpada. Zresztą działka nie jest nawet uzbrojona. Strzelam, że jest to altanka, w której rolnik (?) z okolicznych pól trzyma swoje narzedzia. Ewentualnie pomnik/kapliczka... Mam nadzieje pawelek-79, że już w następnym tygodniu rozwiejesz nasze wątpliwości :-P O tym żebyś zrobił zdjęcia na tym forum pisać chyba nie trzeba :evilsmile:

erpe napisał/a:
Mam nadzieje pawelek-79, że już w następnym tygodniu rozwiejesz nasze wątpliwości

No na pewno tam się wybiorę. Zdjęcia jakieś zrobię. Zaintrygowało mnie to strasznie. Kształt co prawda idealny (największa możliwa powierzchnia przy najkrótszej granicy - można sporo na sztachetach i siatce do grodzenia zaoszczędzić. W końcu to ok. 470m ogrodzenia. A co do powierzchni to się pomyliłem, bo niechcący podstawiłem do wzoru średnicę zamiast promienia. Właściwy rozmiar działki to ok.1,8ha)

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Interesujący i jakże równy okrąg. Z początku też myślałem że to przepompownia. widziałem taką w Potyrach koło Płońska, mały domek, lecz działka nie miała takiego kształtu i był zbiornik obok domku.

Czekamy z niecierpliwością na fotorelację tego intrygującego tworu... :roll:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
może być proste wyjaśnienie - ktoś ma dom (Wygląda jak socjalistyczny klocek) i jest fanem motocrossu czy żużla, i jeździ dookoła domu

podobnie, tylko że w mniejszej skali, moja rodzinna miejscowość
pole to ugór, dlatego nie ma dużej różnicy między "torem" a polem
trenował tam mój kolega, zamiast jeździć co chwila na normalny tor żużlowy

http://maps.google.pl/map...004828&t=k&z=18

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
opiszon, opiszon, nie widzisz różnicy w obu obrazkach? :shock: Przecież na tym "tajemniczym" nie ma widocznej trasy, tylko ta dojazdowa z mini-parkingiem. No i nikt nie trenowałby żużla/crossu na torze idealnie okrągłym.
Stawiałbym, że jest płot i bram(k)a lub coś podobnego.

Raven, jak to nie ma trasy :shock:

przeglądnąłeś wszystkie zdjęcia :?:

na zdjęciu z zumi, wyraźnie widać, że jest jakaś trasa
tyle że nie na wszystkich zdjęciach jest widoczna - tak samo jak biała ściana budynku

Na tych zdjęciach nie widać żadnej drogi do samego domku. Jeśli jest cokolwiek to jakaś wąska, rzadko używana ścieżka piesza. Dziwne, a za razem intrygujące. Może to jakiś porzucony dom :->

mori0220 napisał/a:
wąska, rzadko używana ścieżka piesza

wąska :?:

sądząc po wielkości drogi asfaltowej poniżej, to jest to dość szeroka aleja :-P

[ Dodano: 2009-05-06, 15:51 ]
i raczej nie jest porzucony, bo widać na tych 3 zdjęciach, jak się zmienia kształt obwodnicy a także drogi dojazdowej (oraz parkingu)

opiszon napisał/a:
sądząc po wielkości drogi asfaltowej poniżej, to jest to dość szeroka aleja

Nie mówię o tej. Mówię o jakiejś którą można dojść do tego domku wewnątrz okręgu ;-)

Na zdjęciu z Zumi wydaje się jakby ten domek był dwupiętrowy i miał 4 okna na widocznej białej ścianie.

mori0220, aaa

no może ktoś po prostu samochodem pod sam dom nie podjeżdża, a dojście do drzwi ma wyłożone takimi ażurowymi płytami, co się na podjazd do aut często układa - dzięki temu ścieżka nie jest wydeptana, a przy takiej rozdzielczości płyt nie widać

Możliwe że jest tak jak mówisz.
Ja obstawiam że nikt tam nie mieszka. Widać z satelity że trochę gruzu tam leży, trawsko zarasta działkę. Dziwi mnie tylko różnica na dwóch zdjęciach... na jednym jest jedna dojazdowa aleja od asfaltu, a na drugim tym z Zumi jakby trzy obok siebie.

No dobra; to chcecie już teraz wiedzieć co tam jest (a może było?) czy czekacie aż pawelek-79, pojedzie i zrobi zdjęcia? :mrgreen:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Erpe, jak wiesz, to pisz! :-D

Poczekamy, zbudujemy napięcie :-) a tak poważnie to niech zdecyduje autor wątku, bo jak będzie wiedział to może nie zechce już tam pojechać :-/

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Żeby nie zniechęcić autora , powiem że na tej działce facet buduje coś jeszcze większego http://www.cruxis.com/scope/scope1070.htm a żeby przystawić drabinę z każdej strony i nie ponieść dużych kosztów na grunta ... :)

Ja tam pojadę i tak. W końcu odpoczynek polegający na leżeniu tylko do góry brzuchem i piciu piwa to żaden odpoczynek ;-)

Niech za odpowiedź co tam było posłuży skan Wojskowej Mapy Topograficznej n-34-139-c ark. Piaseczno

Skocz do: