thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Thadeus napisał/a:
najpierw małe a później duże :D

Ile muszą zjeść żeby urosnąć? Do ilu lat dożywają? Mają ogon?

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Toto ma taki silnik na benzynę?Ze spalinami i wszystkim?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
kapsel napisał/a:
Toto ma taki silnik na benzynę?Ze spalinami i wszystkim?

Nie do końca, ale owszem, jest tam silnik spalinowy, może być z zapłonem iskrowym lub samoczynnym. Oczywiście są to silniki dwusuwowe. Pracuje to na specjalną mieszankę odpowiedniego paliwa modelarskiego i oleju. Kiedyś takie silniki pracowały na benzynie i oleju rycynowym.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Alyjen napisał/a:
"przecież on ma dopiero 10 miesięcy..."

Alyjen zabiłeś mnie tym tekstem :mrgreen:

:-B :-B :-B

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Meggido napisał/a:
Pracuje to na specjalną mieszankę odpowiedniego paliwa modelarskiego i oleju. Kiedyś takie silniki pracowały na benzynie i oleju rycynowym.
Meggido, nie rób ludziom wody z mózgu. :evil:
Silniki modelarskie podstawowo są:
1. samozapłonowe., gdzie paliwem jest mieszanka eteru, nafty i oleju,
2. z zapłonem żarowym, gdzie paliwem jest mieszanka metanolu z olejem ( może być rycynowy, lub specjalny syntetyk) i ewentualnym dodatkiem nitrometanu,
3. normalne silniki bezynowe o pojemnościach skokowych rzędu 25-75 cm- podobnego typu jak silniki do kosiarek i pił mechanicznych, lub wręcz ich adaptacje, stosowane najczęściej do modeli latających dużych rozmiarów
Nie jest też prawdą, że są tylko dwusuwowe i jednocylindrowe, choć takich jest większość. Dośc popularne są 4-suwowe silniki z zapłonem żarowym . Istnieją także silniki wielocylindrowe w układzie rzędowym , gwiazdy pojedynczej, a nawet przez kilkanaście lat OS-Max japoński produkował silnik Wankla. Co do czterosuwów sam mam OS-Maxa o pojemności skokowej 6,5 cm.
Z ciekawostek to mam też amerykańskiego Cox-a o pojemności 0,16 cm. Jego maksymalne obroty eksploatacyjne to tylko.... 32 000 obr/min. Nieźle, co ? :mrgreen:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Dada napisał/a:
i jednocylindrowe

Tego nie napisałem.

Skocz do: