Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
bardzo fajny wątek, kolejny przyczynek do koncentrowania się na FOTOGRAFII na tym portalu, super!

Napinator  Dołączył: 02 Wrz 2007
Ostatnio w Lęborku została zorganizowana wystawa, na której znalazły się właśnie takie stare zdjęcia http://e-lebork.eu/1823/p...we-w-fotografii Zachęca to do zapoznania się oraz obcowania z fotografią analogową.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Dzisiaj pojadę do babci. Ostatnio znalazłem stare albumy, o których nigdy nie słyszałem. Stare zdjęcia mają klimat, bo dawniej fotografia nie była tak powszechna jak teraz, a "odwiedziny" fotografa były wydarzeniem. Do wieczora! ;-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
A ja jestem wstrząśnięty właśnie niedawno straciłem kolekcję starych fotografii ok 30 szt. fotografię pochodziły z lat 1890-1935 r stan fotografii idealny, należały do rodziny mojej żony mieszkających w Stanach Zjednoczonych i przywiezionych przed 2 wojną światową ,fotografie były w albumach na każdej był wytłoczony znak wodny a z tyłu pieczęć fotografa wszystkie wykonane w USA . Zdjęciami opiekowała się 87-letnia babcia żony która postanowiła posprzątać po przodkach i wyrzuciła albumy do śmieci , niestety dowiedziałem się zbyt pużno wszystko diabli wzieli. :-/ ech to wielka strata to były piękne i doskonałe "technicznie " zdjęcia , i niedługo miały być moje.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
roket napisał/a:
postanowiła posprzątać po przodkach i wyrzuciła albumy do śmieci , niestety dowiedziałem się zbyt pużno wszystko diabli wzieli

to tak jak u nas babcia po śmierci dziadka - po prostu to był moment, a wraz ze zdjęciami np. wyniosłą na śmieci oryginalne atlasy-antyki z XIX wieku. Potraktowała je jak szpargały.. a dziadek przechowywał je jak relikwie, nie sprzedawał mimo ich sporej wartosci.. :-)
No cóż, czołgista śmietnikowy albo się bardzo wzbogacił wiedząc co znajduje, albo napalił w piecu.. :-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
oj, jak bardzo boli!!!

foo
[Usunięty]
Jeśli lubicie stare zdjęcia (np. takie sprzed 140 lat - równieśników Powstania Styczniowego...) polecam stronę shorpy.com. Skanowane negatywy (od mokrych szklanych płyt (kolodion) począwszy) są wysokiej rozdzielczości. Można prześledzić, jaki wpływ na efekt końcowy ma zastosowana technika, rodzaj podłoża czy wywoływacza (polecam zwłaszcza te brunatne zdjęcia wywoływane w pochodnych kwasu galusowego (pyro) z pięknie wyrobionymi cieniami...). Dla miłośnika starej fotografii to istny raj ;)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Kosmo,
Cytat
No cóż, czołgista śmietnikowy albo się bardzo wzbogacił wiedząc co znajduje, albo napalił w piecu.. :-)
Znając mentalność naszych "czołgistów śmietnikowych " jest jeszcze trzecia możliwość najbardziej realna ,puścił w kanał. ;-) ,Tak na prawdę o zdjęciach przypomniało mi się dopiero czytając ten wątek , chciałem tu wrzucić parę fotek ,widok był wspaniały polscy imigranci w mundurach Jankesów , zastanawiam się czy niektóre zdjęcia nie były starsze daty były tylko na niektórych, oglądałem je tylko 2 razy całą przyjemność chciałem zostawić na pużniej, ot takie Shorpy we własnym domu.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Jutro 70 rocznica wybuchu drugiej wojny światowej, przeglądam więc zdjęcia dziadka, sprzed wojny, z pułków ułańskich:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ostatnio udało mi się zrobić reprodukcje kilkudziesięciu zdjęć z albumu dziadków. Babcia po śmierci dziadka chciała wszystkie wyrzucić.

A na odwrocie znalazłem to:

To zdjęcie wykonane jest ciekawą techniką. Składa się z malutkich punkcików, jakby naświetlane przez sito. Czasowo - okolice I wojny światowej.

michal5150 napisał/a:
To zdjęcie wykonane jest ciekawą techniką. Składa się z malutkich punkcików, jakby naświetlane przez sito.

Zrób fragment w większym powiększeniu, bo nie za bardzo widać.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A proszę bardzo:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To taki papier.

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Czasy "Prawa i Pięści"
Nie znam ludzi, daty (przybliżonej) mogę się jedynie domyślać.
Ale miejsce znam doskonale - fragment strzegomskiego rynku.

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
kurna - bez pasów i budy i dało się żyć - ale zeszliśmy na psy... :-/

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
akagi66 napisał/a:
kurna - bez pasów i budy i dało się żyć - ale zeszliśmy na psy... :-/

ale jakie to życie w razie czego.

michal5150 napisał/a:
A proszę bardzo:

To jest papier o powierzchni "jedwabistej" Teraz też można taki dostać.
mirqus napisał/a:
Czasy "Prawa i Pięści"

Czyli osławieni "szabrownicy" ;-) Ziem Wyzyskanych ;-)
(spoko - nie zamierzam nikogo obrażać - takie były czasy)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
To i ja pokażę kilka archiwaliów.
1. Wykonana w 1917r.

2. Wykonane na początku lat 30-tych XX wieku

3. Też sprzed II wojny

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
powalos, to 3 jak z podręcznika o oświetlaniu w fotografii :mrgreen: miękki przód, punktowe ostre do odbicia w oczach, kontra z lewej i górne na włosy... b. fajne - lubię takie fotografie

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
akagi66 napisał/a:
kurna - bez pasów i budy i dało się żyć

ale oni juz chyba poumierali...
;-)

Skocz do: