Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Może zrobią nowe wersje tych szkieł, lepiej dostosowane do cyfry i z SDM'ami, łącznie z taką np. 40/2.8 która by była całkiem fajnym szkiełkiem na FF. A może nawet wszystkie uszczelnią. To by było naprawdę fajne :-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Diamond32 napisał/a:
matb, żeby zrobic lifting obudowy i dodać inne literki w nazwie? ;-)

Może to sposób na to, żeby ludzie nie narzekali, że szkła zdrożały? Wszak tanie były stare, a teraz są nowe więc muszą być droższe :-?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
matb napisał/a:
D FA macro jest pod FF. WIęc skoro mają wejść w FF to po co wycofują w sumie jedyne szkła, które są z założenia projektowane pod mały obrazek?
Pewnie słabo schodzą.. Zrobili zapasy, a miejsca pod dachem malutka firma Pentax ma mało... Jak chcą coś nowego wrzucić na rynek coś wycofują.. Tak samo jak z aparatami.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Tym szkłom już dziękujemy
Crow napisał/a:
smcp-D FA Macro 50mm F2.8 Dec. ‘04
smcp-D FA Macro 100mm F2.8 Dec. ‘04
smcp-DA 40mm F2.8 Limited Feb. ‘05
smcp-DA 12-24mm F4.0 ED AL [IF] Nov. ‘05
Ja pier...papier, moje szkiełusia ukochane przechodzą na emeryturę? :shock: Czas umierać.
Mogli wycofać te pokrzywione gwiazdki, a nie najlepsze szkiełeczka świata. :evil:

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Pentagram napisał/a:
Czas umierać
A nie mówiłem, że romantyk... :evilsmile:

mcgyver napisał/a:
A nie mówiłem, że romantyk... :evilsmile:
To prawda. Niestety, bo dzisiaj romantykom jest źle. :-?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Mi osobiście szkoda DA40. Dziwne, bo skoro ma być ten FF to DA40 na nim podobno całkiem ładnie lata....
Reszta wymienionych obiektywów mnie ni ziębi ni parzy... ;-)

Crow, a ja teraz kliknąłem na link podany w pierwszym poście i nie widzę tych szkiełek. Sekcja DA jest pusta. :shock:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Dlatego, bo już zadziałaliśmy odpowiednią ilością pytań pozostawionych bez odpowiedzi. ;-) Wiemy, że miało to i owo polecieć, ale nie wiemy dlaczego ta lista pojawiła się teraz.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Pentagram napisał/a:
Czas umierać

Czym się przejmujesz, wszak i tak "all those moment will be lost in time, like tears in rain". Masz jeszcze Nikona ;-) A ten temat chyba lepiej do "plotki ploteczki", nie?

bEEf napisał/a:
Masz jeszcze Nikona ;-)
Nikunia już nie mam od przeszło dwóch lat. :cry:

[ Dodano: 2009-11-27, 01:34 ]
A właściwie to mam. Jakiś kompakcik Nikona się znalazł. Nawet taki całkiem zaawansowany. :evilsmile:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Pentagram napisał/a:
Nikunia już nie mam od przeszło dwóch lat

No masz, faktycznie mi się pomięszało było :-P

Ale mam za to u boku przystojnych Pentaxików kilka uroczych kanonierek :evilsmile:

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Cytat
Mi osobiście szkoda DA40. Dziwne, bo skoro ma być ten FF to DA40 na nim podobno całkiem ładnie lata....

Szkła DA z definicji nie obsługują FF (nawet jeśli praktyka przeczy teorii), więc jeśli plotki o FF są prawdą to prawdopodobnie wypuszczą "zupełnie nowy" DFA 40mm. Inaczej byłby problem bo klienci mogli by nie rozumieć, że szkło "do niepełnoklatkowej matrycy" sprzedawca wciska im do ich wypasionego FF Pentaxa. Swoją drogą podobno ktoś już to FF widział - Wielka Stopa robiła zdjęcie Yeti i facetom w czerni.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
tapirek napisał/a:
Swoją drogą podobno ktoś już to FF widział - Wielka Stopa robiła zdjęcie Yeti i facetom w czerni.

Ciekawe... ja słyszałem, że było na odwrót ;-)

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Crow napisał/a:
tapirek napisał/a:
Swoją drogą podobno ktoś już to FF widział - Wielka Stopa robiła zdjęcie Yeti i facetom w czerni.

Ciekawe... ja słyszałem, że było na odwrót ;-)

Bo potem się zamienili i każdy robił zdjęcie - ani Yeti ani MiB nie mogli przecież przepuścić okazji "mania w ręku" legendarnego i wyczekiwanego FF Pentaxa.

O... jakie ładne czerwone światełko... ekhm... o czym my tutaj mówiliśmy? I co to za dziwne forum... i co to jest ten Pentax?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
tapirek napisał/a:

Mam nadzieję, że ff Pentax nadal będzie mały i poręczny, bo cóż to za wybór w FF, jak wszyskie sa wielkie i nieporęczne. Jak ma być dla mas, to musi być małe :-P

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Re: Tym szkłom już dziękujemy
Crow napisał/a:

smcp-D FA Macro 50mm F2.8 Dec. ‘04
smcp-D FA Macro 100mm F2.8 Dec. ‘04

to co? do makro zostanie DA 35 ltd ??? :shock: Jeśli to prawda to paranoja jakaś... W dobrych szkłach Pentaxa siła... znaczy będą jeszcze lepsze? :roll: Ja strategii tej firmy nigdy nie pojmę :-?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
pawelek-79 napisał/a:
Mam nadzieję, że ff Pentax nadal będzie mały i poręczny, bo cóż to za wybór w FF, jak wszyskie sa wielkie i nieporęczne. Jak ma być dla mas, to musi być małe :-P

No właśnie wygląda na to, że nie dla wszystkich. Zauważ, że pojawiły się już głosy (np. wymienione jako wada w teście jednego z użytkowników na Fotopolis) że np. K-7 jest za mały (chociaż taki miał właśnie być, super mały wybijający się pod tym względem z masówki korpus, ale przy tych rozmiarach solidnie wykonany, świetnie uszczelniony i ciągle ze stabilizacją w korpusie, a niełatwo to wszystko upchnąć w małym korpusie).
Mam na to rozwiązanie! Proponuję, żeby Pentax wciąż robił małe korpusy, ale dołożył do oferty coś na kształt istniejących obudów do robienia zdjęć pod wodą, przez co korpus będzie większy, masywniejszy (można podskoczyć na wyważanie do serwisu opon, no i ewentualnie może być też używany przez nurków)!
I co? Mamy małe i duże K-7. Małe i duże FF! Co kto woli, co kto lubi! :->

Chyba przedstawię ten pomysł Pentaksowi pod rozwagę :mrgreen:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
gebi napisał/a:
że np. K-7 jest za mały

To niech sobie kupi cegłę Nikona, Canona, czy Sony :-P

A mnie zastanawia, czemu jeszcze żadna firma nie zaproponowała identycznego aparatu w 2 wersjach obudowy, ale nie 2 wersjach kolorystycznych, a 2 wersjach rozmiarowych?

Może na razie działy marketingu eksploatują do bólu inne kombinacje (tu dodamy większy ekranik, za to utniemy rawy, itp, itd) :evilsmile:

Skocz do: