saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
U mnie z tym samym szklem bez problemu , zadnych problemow z af i czerwonymi :mrgreen: , tyle ze jezeli chodzi o wb z jpeg to efekty byly i sa czasami dziwne - to kwestia ustawien . W raw problem nie istnieje , zadnych zabarwien itp ... :-P

rtok  Dołączył: 05 Sty 2010
Tu jest historia naprawy K-x z tego samego problemu (SR). http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=34755929.
Nie wygląda to zbyt optymistycznie.

[ Dodano: 2010-03-11, 09:02 ]
uzupelnienie: po paru godzinach facet twierdzi ze po wymianie baterii jest wszysko OK. Sily juz nie mam do tego, u mnie wymiana baterii nie robi roznicy

Pawelt  Dołączył: 20 Sty 2010
Ja się momentami zastanawiam czy by nie wymienić k-2000 na k-x.

W k-2000 (k-m) zarówno wizjer jak i SR są identyczne. I nigdy nie zarzucił bym wizjerowi tego, że jest na nim nierówna ostrość i systemowi SR aby poruszał zdjęcia. Zrobiłem tym sprzetem ponad 4k zdjęć i zepsuć technicznie (poruszone, nieostre) udało mi się tylko jednostkowe zdjęcia. Na pewno na wszystkich czasach zdjęcia wychodzą perfekcyjnie a SR jest włączone zawsze. Używam 18-55 i 50-200 pentaxa. Pod względem poruszenia może tylko w skrajnych przypadkach w domu przy czasach dłuższych niż 1/10s udało mi się zaliczyć kilka poruszeń.

Najczęściej zdjęcia wywalam bo kadr jest do bani. Jeżeli chodzi o ostrość, poruszenie, czy naświetlenie zdjęcia wychodzą zawsze perfekt. Wiem, że to niby inny model ale bardzo bliźniaczy mimo wszystko. Mechanicznie praktycznie ta sama konstrukcja.

;)

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Pawelt napisał/a:
Wiem, że to niby inny model ale bardzo bliźniaczy mimo wszystko. Mechanicznie praktycznie ta sama konstrukcja
ale matryca zdaje się całkiem inna i w tym może być różnica

Skocz do: