maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Hmm, jeden 486 chyba mam w zepsutym kompie, ale procesor jest bodajże sprawny (co innego tam padło,). PI też mam, ale jest w kompie na chodzie. powinienem też mieć 500 -kę (celeron, pentium 2?) - za tego nie ręczę.
U moich rodziców stoi Amiga 500 - na chodzie z zapasem dyskietek, kiedyś się nią zajmę, jest sprawna.
Ja bym przygarnął jakiegoś miłego XE od Atari z osprzętem (sentyment do 8 bitów - żona mnie za to.....).
Tak teraz patrzę to mam całkiem skarby w tej piwnicy, trochę innych sprzętów agd by się tam jeszcze znalazło,
Będę pamiętał, tylko jak Ci to do Krakowa wysłać (486 , i tą 500-kę, bo PI to bym jakoś nie chciał demolować)?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
maser napisał/a:
U moich rodziców stoi Amiga 500 - na chodzie z zapasem dyskietek, kiedyś się nią zajmę, jest sprawna.

ach, po co ja swoją sprzedawałem :-x człowiek był młody i głupi :-P

Opiszon, ja nigdy nie miałem Amigi, tę otrzymałem od kolegi który miał zamiar się jej pozbyć poprzez odstawkę na śmietnik. I tym samym trafiła do mnie sprawna amiga z monitorem i kilkoma gadżetami.
Ja zawsze atarowiec byłem ale nie pogardzę i komodą.:)

maser napisał/a:
i kilkoma gadżetami.

mam chyba gdzieś u rodziców głęboko zagrzebaną przystawkę do MIDI (można było podłączyć keyboard z obsługą MIDI przez złączę DIN) i przystawkę do telewizora/magnetowidu (w teorii do podłączenia kompa do telewizora bez złącza Euro, w praktyce służyło do nagrywania "czołówek" na kasetach video - czołówki tworzyło się w odpowiednim oprogramowaniu oczywiście :-P )

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
maser napisał/a:
Ja bym przygarnął jakiegoś miłego XE od Atari z osprzętem (sentyment do 8 bitów - żona mnie za to.....).

Muszę do swojego 130XE gdzieś stację dokupic... :evilsmile: ;-)

opiszon, ten gadżet TV to by mnie interesował. Chętnie bym podłączył Ami do nowego TV... ten monitor co mam już nie jest pierwszej świerzości a mam problemy po złączu EURO.
Arti, 130- tka z stacją piękny sprzęt, ale trudno dorwać taką stację...

maser napisał/a:
Chętnie bym podłączył Ami do nowego TV...

a nie masz w nowym TV złącza Euro :?:

z tym że jest problem, bo piwnica u moich rodziców jest kompletnie zagracona, no i nie wiem kiedy się tam pojawię :-/

opiszon, kombinowałem z kablami (a raczej wiem co robię) i tylko dostawałem obraz bez koloru.
Nie wiem czy były jakieś różnice w pinach bo to wersja niemiecka Amigi. Kabel z alegro też nie styknął...

to było coś takiego: http://www.zimmers.net/cbmpics/jkeys3.html
Amiga 520 Modulator

no ale na co dzień miałem podłaczony zwykły TV przez kabel Euro (chyba że to był preparowany Euro specjalnie do tych celów :shock: )
tu jest schemat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1424408.html

Wiem... Ale ta bestia jest uparta, nawet kombinowałem z zwieraniem sygnału video z chrominacją. Ten system się sprawdzał w starych złączach atari (DIN) ale tu na razie lipa. Sygnały są ok bo na monitorze mam obraz kolorowy (przed i po kombinacji z kablami). Jak znajdę czas to jeszcze się pobawię (niech się problem odleży) Muszę też jeszcze pokombinować z stacja dysków do drugiego kompa (są różnice w standartach dysków PC a Amiga) tak by dało się ciagnąć softa z netu do Amigi via PC

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
opiszon, Amigę podłączało się do TV - jako monitora, bez żadnych przystawek. Jeśli TV miał wejście RCA (cinch) - to tylko zwykłe kable, a do Euro - zwykły kabel Euro-cinch.
Miałem A500, a później Amigę CDTV. Ten ostatni - to był szok. Prawdziwe multimedia w dobie siermiężnego PC-AT 286 z DOSem lub Win 3.1. Niestety - słaby marketing i para poszła w gwizdek.
Pierwszy raz odtwarzałem dzięki niemu płyty CD - audio z grafiką (CD+G), kiedy nie śniło się nikomu o DVD np. Fleetwood Mac.

[ Dodano: 2010-01-27, 20:15 ]
Modulator -o ile mnie pamięć nie myli- służył do mieszania sygnałów z TV i Amigi.

[ Dodano: 2010-01-27, 20:22 ]
Sorry. Chyba jednak się pomyliłem, bo używałem monitora Commodore. Za to na takim monitorze bez przeszkód odtwarzałem filmy z VHS.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
U mnie w szafie oprócz pełnosprawnej A1200 z HDD i CD-ROM-em w oddzielnej obudowie leży jeszcze też pełnosprawny ZX81-wersja Timexa. To był sprzęt ! :roll: Całe 48k pamięci operacyjnej. :evilsmile:

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
opiszon napisał/a:
Modulator -o ile mnie pamięć nie myli- służył do mieszania sygnałów z TV i Amigi.

Modulator to było takie magiczne pudełko, które generowało sygnał TV w zakresie "antenowym" - żeby można było np. rzeczoną Amigę podłączyć do TV przez gniazdo antenowe właśnie. W niektórych TV było to jedyne wyjście, czy raczej wejście :)

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
w pracy właśnie się przesiadłem na akwarium
choć raczej współczesne bebechy :-)

u providera Internetu
mała firma

a kompa sam zalewałem
olejem mineralnym :-P

ehem... :oops:

my mamy prosto z UNIMILA
po znajomości

troszku za to pachnie wanilią :mrgreen:

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Oddać do domu dziecka, świetlicy osiedlowej itd.
O ile jakiś działający i sensowny oczywiście :D

no cóż..... :-P
tak się złożyło

przy okazji, muszę zrobić zdjęcia zestawu jak wrócę z urlopu
pasuje do abstract, minimal and....

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Jasiek Matacz, olej tę sprawę.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Panowie, ochoty mi narobiliście.

Co jakiś czas nachodzą mnie chęci na jakiś 8bitowy komputer.

Sam miałem commodore c64, to jak rodzice kupili PC - to go rozlutowałem na części elementarne :-? :roll: .

Czasem zerkam na alledrogo, ale jakoś żadnego porządnego commodore/amigi/zx nie mogę znaleźć w okolicy, i za uczciwą cenę..

maser, wiesz co, za niedługo zaczynają się nam ferie na uczelni, i znajomy będzie wracał nad morze, także podpytam się go, czym będzie jechał. Może będzie miał ochotę wpaść do Ciebie po drodze ;-) .

Skocz do: