Fafniak napisał/a:Alkos - to ze matryca nie daje rady vs film wolany "specyficznie" to wiadomo. Na filmie to jest jeszcze ziarno ktore troche ratuje w specyficznych sytuacjach....
Przepalenia sa i beda.....ale jednak z cyfry latwiej uzyskac tzw.HDR.....
Mi caly czas brakuje pixeli ze wzgledu na wlosy/liscie itp. brakuje cyfrze detali...a wlosy w pelnym planie to wedlug mnie porazka.....( w przypadku wiekszych powiekszen)
[ Dodano: 2006-05-14, 23:32 ]
Alek, - blagam ..zacznij budowac zdania bo ciezko to bylo czytac
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Alek - z Twojej wypowiedzi wynika, że Ty większość swoich zdjęć strzelasz na A3. No, muszę Ci w takim układzie pogratulować mieszkania.
Osobiście jednak twierdzę, że do A3 teżto wystarczy. W końcu im większy format, tym większa odległość, z jakiej oglądamy zdjęcie. Dlatego też podobały mi się B1 wydrukowanej z D100 na ploterze jak i właśnie A3 z atramentówki.
Ale pewnie ja taki mało wymagający jestem...
Michu napisał/a:Alek - nie ma sprawy, tylko że RAW z Pentaksa waży ok. 10MB i po prostu krzynka może mi się rozpłakać widząc taki załącznik. Jeżeli masz inny pomysł (FTP?) na przekazanie owego pliku - daj zynk.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Michu napisał/a:A-ha. I nie zapomnieć trudnego hasła
Michu napisał/a:Wiesz - jestem przed zmianą systemu, bowiem ten jest tak zdeprawowany przez różnego rodzaju dziwne pliki, że rozłącza mi połączenie nazbyt regularnie, bym planował wysłanie czegokolwiek większego od 1-2MB.
A może przez Explorera? Przed chwilą właśnie spróbowałem i bez problemu można się tam dostać. Wpieprzasz adres FTP w okienko adresu, klepiesz hasła i już jesteś.
Potem tylko katalog "probki na potrzeby pentax.org.pl" i ściągasz te dwa *.PEFy.
Michu napisał/a:Plik któy tam masz, jest strzelony na f1.4. Osobiście raczej nie spędzam czasu strzelając testowe foty, by się przekonać o ostrości, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć.
Gdy tylko uda mi się trafić na cierpliwą modelkę obiecuję przestrzelać wszystkie swoje szkła, by móc bez kompleksów należeć do grona szacownych teoretyków (bez pejoratywnego wydzwięku).