plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie powinno się nic dziać, nie bardzo rozumiem. Czy to był film w kasetce czy cięty ze szpuli? Czy wcześniej też się coś takiego zdarzało?

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
plwk napisał/a:
Nie powinno się nic dziać, nie bardzo rozumiem. Czy to był film w kasetce czy cięty ze szpuli? Czy wcześniej też się coś takiego zdarzało?

Film w kasecie, zwykły Neopan. Taki sam numer wykręcał notorycznie ME Super mojego kolegi.

Idę obejrzeć film i się wyluzować. Odpowiem jak wrócę. Dzięki za pomoc.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Chyba zwijasz film samemu w przeciwną stronę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jesteś prawo czy leworęczny?

Jedyne wytłumaczenie, tak jak napisał Meggido, sam zwijasz w lewo.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Korbelkując nie da się inaczej. Nie wiem co musiałbym zrobić żeby w Zenicie w drugą stronę film zwinąć. :mrgreen:

Nie ma szans, jakie w lewo? Kurczę, to nie jest mój pierwszy aparat...

Dobra, nie ma co deliberować. Zrobię jeszcze jakąś rolkę i zobaczę, co się urodzi. Dam znać.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Nieśmiały pomysł... może właśnie tak popadłeś w rutynę, że umyka Ci jakiś szczegół? Może rozbrajanie aparatu w towarzystwie innej osoby fotografującej pleśniakami by pomogło?... W końcu nawet NASA korzysta z pomocy dzieci przy interpretacji zdjęć teledetekcyjnych, bo mają świeże spojrzenie...

thrackan napisał/a:
Nieśmiały pomysł... może właśnie tak popadłeś w rutynę, że umyka Ci jakiś szczegół? Może rozbrajanie aparatu w towarzystwie innej osoby fotografującej pleśniakami by pomogło?... W końcu nawet NASA korzysta z pomocy dzieci przy interpretacji zdjęć teledetekcyjnych, bo mają świeże spojrzenie...

Może. Jak już przyjdzie do rozbrojenia, to zobaczę, co się da zrobić ;)

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Cytat
Chodzi o zwijanie do kasetki? Przeciez to jest niemozliwe
:?: :!: niemożliwe to jest tylko wywrócenie hełmu na drugą strone :evilsmile: :-B

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
grzegorzgr napisał/a:
:?: :!: niemożliwe to jest tylko wywrócenie hełmu na drugą strone :evilsmile: :-B

A to chyba też się da zrobić. Ino w temperaturze wyższe nieco wyższej od normalnej ;-)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
Dla zobrazowania, rzut na rolkę od góry z wystającą końcówką filmu po zwinięciu:

Jak dla mnie jest to widok na kasetkę z filmem od dołu.

Od dołu, od góry, co za różnica. Różnica, że nie działa. :)

Mam połowę filmu, jak przyjdzie do wyjęcia to się odezwę.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Zwijaj tak jak pokazuje strzałka i nie ma opcji żeby był nawinięty w złą stronę, tam nie ma żadnej przekładni.

matth napisał/a:
Zwijaj tak jak pokazuje strzałka i nie ma opcji żeby był nawinięty w złą stronę, tam nie ma żadnej przekładni.

:) Mam taką samą nadzieję jak Ty, że się nie mylisz. Zobaczymy niedługo.

wojtekk, tu nie ma się jak mylić. Obejrzyj mechanizm :-)

matth napisał/a:
wojtekk, tu nie ma się jak mylić. Obejrzyj mechanizm :-)

Jak będę wyjmował film to zrobię parę zdjęć. Jeśli będzie jak poprzednio, to przekonacie się na własne oczy. :)

Nie musisz ;-) Wygląda to dokładnie tak:

Korbka osadzona jest na trzpieniu, którego nacięcie wchodzi w kasetkę. W którą stronę kręcisz w tą zwijasz film. Koniec filozofii ;-)

W ogóle nie skumałeś, o co mi chodzi, stary. Zapewniam, że wiem, jak się zwija film. Nie ważne, no... Ważne, że jak nie wyjdzie, to Wam pokażę i może coś wymyślimy.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
wojtekk, to, co zaprezentowałeś na obrazku poglądowym zupełnie nijak nie ma się do tego, co wywnioskowałem z Twojego pierwszego postu. Efekt na obrazku wynika ze świeżego wyjęcia kliszy z aparatu, który nawija (NAwija) film w odwrotną stronę. Tak robią właśnie Pentaxy, jak stwierdził Dzerry - tak robi większość aparatów, to jest normalne. Przeszkadza to trochę w nawijaniu na szpulę koreksu, rozwiązania są dwa:
- potrzymanie przed wołaniem dzień-dwa w kasetce, żeby się klisza "odgięła"
- dobry koreks (nie wiem, co masz, kaiser łyka bez problemu)

W swoim pierwszym poście zasugerowałeś jednak, że masz film odwrotnie Zwinięty do kasetki. To jest zupełnie niemożliwe - poza tym, nie było by tego widać po wystającej z kasetki końcówce - bo to przecież nie ma nic do rzeczy.

[ Dodano: 2010-03-13, 18:15 ]
wojtekk napisał/a:
W ogóle nie skumałeś, o co mi chodzi, stary.

W ogóle, to ja też nie skumałem, tak jak chyba wszyscy odwiedzający ten wątek, bo zdecydowanie nie ułatwiasz sprawy.

Dokładnie bEEf :-)

Skocz do: