matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dagio, no dobra, ale oddasz do publikacji niedoświetlonego zdjęcia z rozjechanym balansem bieli i ostrością, która poszła nie tam gdzie trzeba (i nie mam choćby podstaw by sądzić że tak miało być). Przynajmniej ja bym nie oddał. Spaliłbym się ze wstydu oddając coś takiego jak zdjęcia z pierwszego posta do redakcji. Materiał jest zwyczajnie fatalny tak technicznie jak i merytorycznie - brak zdjęcia finalistek i zupełnie jak mi się wydaje rozjechana chronologia tego co się działo. Wyobraź sobie, że jesteś dziewuchą, zdobywasz tytuł v-ce miss i nie ma Cię na żadnym zdjęciu. Dla mnie to jest żenujące. Gdybym w życiu reportażu z imprezy nie robił to może miałbym inne podejście, ale robiłem i zdaję sobie sprawę z tego co pokazane być powinno.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Żona mojego kumpla robi dla redakcji w Zielonej - http://www.kosiec.ovh.org/ polecam :)

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Jedna uwaga co do podlinkowanych zdjęć (i nie tylko tych). Nie macie pewności, że ta osoba to etatowy fotograf AG, a nie praktykant/stażysta, który dopiero się uczy.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
superkomornik napisał/a:
Nie macie pewności, że ta osoba to etatowy fotograf AG, a nie praktykant/stażysta

a co za różnica? jak na budowie inżynier praktykant da ciała (np. nie dopilnuje i murarz nie wymuruje okna, albo co gorsza wymuruje coś źle) to co? klientowi wykonawca generalny ma powiedzieć "a bo Pan wie, to praktykant był, on się dopiero uczy..."?

aha, może nie koniecznie w temacie samego robienia zdjęć do gazety, ale też związane:
http://photoshopdisasters...transplant.html

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Kiepskie porównanie, bo tutaj nie ma aż takich konsekwencji. Zresztą praktykanci nigdy nie są wysyłani na istotne tematy. Oni się uczą, więc jeśli nawalą to nic strasznego się nie stanie.
Fakt, że jest w tym trochę winy fotoedytora, bo nie musiał robić galerii, a mógł dać jedno zdjęcie do artykułu.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
superkomornik napisał/a:
Kiepskie porównanie, bo tutaj nie ma aż takich konsekwencji

jakich konsekwencji? jak praktykant nawali, przychodzi kierownik budowy, opieprza jednego, opieprza drugiego, a robota ma być poprawiona...
różnica jest taka, że na budowie da się wszystko naprawić, to tylko kwestia pieniędzy... w reportażu wydarzenia nie powtórzysz...
poza tym darujmy sobie relatywizowanie... czy jesteś sprzątaczką, czy dyrektorem, masz robić swoją robotę rzetelnie... już tyle razy była o tym dyskusja...
standardowy poziom zaczyna się zbliżać niebezpiecznie do poziomu ściółki i zamiast bronić kogokolwiek, lepiej zastanowić się nad przyczynami i nad możliwościami poprawy sytuacji...
z mojej strony eot, wrócę jak będę miał jakieś nowe pomysły, bo powtarzać stare, już mi się znudziło...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wszystko w normie i lepiej nie będzie. To efekt cyfryzacji, co za tym idzie populatyzacji fotografii. Teraz każdy ma aparat i każdy cyka. W średniowieczu osoba umiejąca czytać i pisać była kimś, teraz jest nikim. ;-)

Widziałem już modowe żurnale z całkowicie nieostrym zdjęciem na okładce. Umiejętności nie mają już w tej dziedzinie znaczenia, liczy się tylko kto kogo zna, kto z kim śpi, kto z kim pije. Norma ogólnoświatowa. :evilsmile:

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Pentagram napisał/a:
liczy się tylko kto kogo zna, kto z kim śpi, kto z kim pije. Norma ogólnoświatowa.
Zaraz, zaraz ja to myślałem, że tylko w Polszy tak jest.. :evil:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dagio napisał/a:
Ja na przyklad na meczu kosza wiekszosc zdjec zrobilem ogniskowa 20mm (w formacie 35mm). Wszyscy dookola mieli od 70mm w gore. Trzeba kombinowac zeby sie nie powtarzac
przyznaj sie, miales szerszy kat bo Ci autofokus przy dluzszym nie nadążał ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
perl, a Ty skąd masz te lubelskie namiary w podpisie?

bo macki ośmior... znaczy, korzenie moje to te rejony wlasnie. Pod 41-200 ja jestem imigrantem.

[ Dodano: 2010-03-14, 15:08 ]
Pentagram napisał/a:
liczy się tylko kto kogo zna, kto z kim śpi, kto z kim pije. Norma ogólnoświatowa. :evilsmile:
niestety ...

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
ciekawe, wydawało mi się że jak na ogólnopolskim portalu widziałem fotkę na której "fotograf" poza panią w którą celował sfotografował również własną nogę to już mnie nic nie zaskoczy.. smutne to trochę bo to ładne dziewczyny a nie wyglądają za korzystnie

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Niedawno na onecie byl jakis fotoreportaz z fatalnie naswietlonymi zdjeciami prosto z puchy i kazda z nich dodatkowo przedstawiala eleganckiego syfa na matrycy w jedym z rogow :-)

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
Jak to o co chodzi w drugim? Duch Kopernika unosi sie nad wyborami... zeby kraglosci byly ladne :mrgreen:

A serio, to podobny poziom zdjec jest chyba na wiekszosci podstron lokalnych gazeta.pl. W ogole gazeta.pl, ktora kilka lat temu byla sensowna alternatywa dla wp i onetu, w chwili obecnej poziom tak znacznie zanizyla (nie tylko w zdjeciach), ze nie ma co czytac. Podejrzewam, ze w tym tempie, za rok na glownej stronie gazety, w newsach ze swiata beda artykuly w stylu "Zjadla ufoludka i zyje", "Odnaleziono syna Adolfa Hitlera ukrywajacego sie 70 lat w piwnicy w Rudzie Slaskiej"....

Kolejne cudne zdjecie.
Autorem nie jest nikt z AG, ale foto zostalo umieszczone na stronach Gazety.

artykul LINK do artykulu

zdjecie http://bi.gazeta.pl/im/9/6988/z6988379X.jpg

na wszelki wypadek umieszczam tez na imageshack
http://img338.imageshack....8/z6988379x.jpg

Jakim trzeba byc debilem [!], zeby przymierzać sie do takiego zdjecia i ustawić ostrość na kablach, a nie na twarzy. :roll:

żenada.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
perl, pewnie focił Pentaxem ;-)
zdarza się :-P

chyba że tymi tytułowymi gwiazdami mają być audiofilskie kable po 10kPLN za metr bieżący :?:

ale żenada, zgadzam się - mógłby mieć jeszcze usyfioną matrycę do kompletu

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
a mi to wygląda na wycinek z teledysku, ale głowy nie dam sobie uciąć za to, nawet nie wiem kim jest ta laska.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
perl napisał/a:
Jakim trzeba byc debilem [!], zeby przymierzać sie do takiego zdjecia i ustawić ostrość na kablach, a nie na twarzy. :roll:

żenada.

To akurat jest klatka z teledysku

Uwaga !!! :-D :-D :-D

Rodzynek.

Źródło, stąd:
http://wyborcza.pl/Polity...ampaign=4254142
link do zdjęcia
http://wyborcza.pl/Polity...postkomune.html

.... albo ktoś przekombinował z tym ostrzeniem na przypadkowego gościa z tyłu (w takim wypadku nie gada do mnie to zdjecie), albo ELżbieta 70-200/2.8 nie trafiła w Jarka :-D

Na co stawiacie? Może jakieś inne propozycje? :-D

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
perl, to zdjęcie ze Szczecina. Wątpię żeby Cezary A., tak przestrzelił. Raczej jest to całkowicie zamierzone.

Skocz do: