opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ytr, jak jest stalowy, to nic nie musisz robić

obiektyw nie ma styków, to nie ma jak przekazać wartości przysłony do aparatu - to że zapisuje w exif czasami wartość przysłony, to może być przez to, że zapamiętuje jakieś ustawienia z poprzednio podpiętego obiektywu

nic więcej z tym obiektywem nie zrobisz - skoro nie ma styków, to nie ma go jak zmusić do komunikacji z aparatem

zdrapanie farby w obiektywach baz styków/m42 służy jedynie temu, żeby był prawidłowy pomiar światła i potwierdzenie ostrości

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Ok nie wiedziałem tylko czy powinny być zwarte czy też rozwarte(jak zasugerował kolega plwk). Mi się wydaje, że mimo że jest metalowy to gdzieś nie kontaktuje i stąd raz F0 a raz F2.4.. Dzięki wielkie, w domu popróbuję.

Ytr, ten obiektyw nie ma styków, więc nie ma co kontaktować
na prawdę nie przykładaj wagi do tego co jest w EXIF zapisane na temat przysłony dla tego obiektywu

cyfrowe body Pentaxa nie ma prawa wiedzieć, jaka w tym manualnym obiektywie jest przysłona, a tym bardziej jaka jest ustawiona

Rozumiem. Mam na myśli, że jeżeli przez niedokładne spasowanie jakiś styk w korpusie nie przylega do bagnetu, to wtedy nie wszystkie są zwarte (napisałeś że wszystkie powinny być zwarte) i może to powoduje że wyświetla sie F2,4 ? A co za tym idzie jakiś niedokładny pomiar ? :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To nie tak działa. Jeśli styk trzeci od dołu w body (ten zagłębiony) nie napotka styku w obiektywie to aparat wie, że jest obiektyw bez styków. Dla prawidłowego działania pomiaru muszą być poprzez dupkę obiektywu zwarte pozostałe styki.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ale robiąc zdjęcie w trybie manualnym przymykasz przysłonę ręcznie i mierzysz światło dla tej przysłony, to co pojawia się w exif to czysta fantazja ze strony body o obiektywie.

W DL-u w exifie nie miałem podanej żadnej wartości przysłony.

k33l W trybie M mierzę światło na pełnej dziurze. Zamykam przysłonę i kręcę czas tyle kliknięć ile zrobilem pierścieniem przesłony.

Na AV działa. Jednak kiedyś już pisałem, że działa nie zupełnie jak trzeba. Rozjaśnia się od F2 do F 5.6 (w sumie prawie o 1EV) a na F8 robi się znów ciemniej.

plwk Dziękuję za wyjaśnienie. Może w takim razie z tego się bierze problem powyższy. Swoją drogą, skąd wartość F2,4 ? ..i czy w związku z tym body nie ma też innych fantazji..

Cytat
k33l W trybie M mierzę światło na pełnej dziurze. Zamykam przysłonę i kręcę czas tyle kliknięć ile zrobilem pierścieniem przesłony.

użyj zielonego guzika do pomiaru światła - życie stanie się prostsze :-P

opiszon niedawno go zauważyłem :) tylko że do tej pory przeważnie robiłem zdjęcia w Av - a w tym trybie nie działał w ogóle.
A jest możliwość wyświetlenia wskaźnika ekspozycji z tym manualem ?

Ytr napisał/a:
A jest możliwość wyświetlenia wskaźnika ekspozycji z tym manualem ?

Nie, nie ma przecież punktu odniesienia.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
opiszon napisał/a:
zdrapanie farby w obiektywach baz styków/m42 służy jedynie temu, żeby był prawidłowy pomiar światła i potwierdzenie ostrości

Dziwne. U mnie działa bez zdrapywania.
Ytr napisał/a:
W trybie M mierzę światło na pełnej dziurze. Zamykam przysłonę i kręcę czas tyle kliknięć ile zrobilem pierścieniem przesłony.

proponuję przeczytać od deski do deski, koniecznie z wypiekami na twarzy ;-) (to bardziej wynaturzone niż de Sade) :-P
http://pentax.org.pl/view...?t=1299&start=0
A exifa olej.

PK napisał/a:

Może masz lakier przewodzący :-P

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
plwk napisał/a:
PK napisał/a:

Może masz lakier przewodzący :-P

Ostatnio spróbowałem zrobić zdjęcie przysłowiowym słoikiem po dżemie ;-) Wykręciłem z teściowego Zorkij4 Industara 50(39mm),wpiąłem przejściówkę PK/M42,przyłożyłem do niej obiektyw,wyostrzyłem i nacisnąłem zielony guzik.Kadr naświetlił się prawidłowo mimo,że nie było możliwości aby styki zostały zwarte przez cokolwiek.

Roztaczałeś dobrą aurę :mrgreen:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
plwk napisał/a:
Roztaczałeś dobrą aurę :mrgreen:

Było to po śniadaniu Wielkanocnym,może wiec jakiś Spirit?(nie mylić ze spiryt) :lol:

PK
Exifa bym olał, gdyby nie to że światłomierz w moim k20d działa trochę dziwnie.
Poniżej są wyniki pomiaru światła w trybie M, powtórzone 5-krotnie. Ze statywu.
Centralnie ważony
F2.0 - 45
F2.8 - 20
F4 - 10
F5.6 - 6
F8 - 8
F11 - 8

Punktowy

F2.0 - 90
F2.8 - 30
F4 - 10
F5.6 - 6
F8 - 8
F11 - 6

Sugestie?

Ytr napisał/a:
Sugestie?

a) centralnie ważony działa inaczej niż punktowy
b) pomiędzy pomiarami na f/5.6 - f/8 - f/11 dla punktowego, ruszył ci się aparat albo zmieniło oświetlenie sceny

:-P

opiszon, proszę Cię.. nie zmieniło mi się oświetlenie. Przed chwilą zrobiłem to samo z innym obiektywem w pomiarze centralnie ważonym, najpierw pierścień przysłony w pozycji A, następnie przesuwany ręcznie. Statyw, to samo oświetlenie, pomiar powtórzony 4 razy. Oto wyniki:

Pozycja A:
F2.0 - 30
F2.8 - 15
F4 - 8
F5.6 - 4
F8 - 2
F11 - 1sek.

Używając pierscienia przysłon (ten sam kadr i oświetlenie!)

F2.0 - 60
F2.8 - 20
F4 - 10
F5.6 - 6
F8 - 6
F11 - 6

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Ytr, w wątku, do którego podałem Ci łącze kilka razy wspominano o podobnym zachowaniu światłomierza K10/K20- po prostu ten model tak ma, i podczas przymykania bezstykowego szkła prześwietla. Inna sprawa, że niepentaksowe szkła z pozycją A mogą powodować błędy pomiaru.
szybki eksperyment zdziś:
Exacta 24/2.8; domykana co 1 działkę od pełnej dziury:
czasy- ręczna przysłona: 60-20-8-0,3"
- pozycja A: 30-15-8-4
pozycja A f/5.6 ->8
kit na 24mm f/5.6 ->15 (mierzone spotem, tryb M, zdjęć nie robiłem, bo nie mam czasu...)

Skocz do: