Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
Mysle, ze mogliby zrobic w podobnej cenie do "nalesnikowych cyfrowych limitedow" normalne ale jasniejsze szkla pod APS-C...
ale nie robia...bo......? :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
Wizualnie przypomina 77Ltd.
Mi przypomina nocnik.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
Ale pojechales z tym porowaniem...:-PPP

Mysle, ze mogliby zrobic w podobnej cenie do "nalesnikowych cyfrowych limitedow" normalne ale jasniejsze szkla pod APS-C...

Jestem za - chociaz jeden "standard" takie DA 35/1.0 :-P No OK, 1.4 stykneloby i niech to bedzie nawet zwykle DA bez Ltd czy * byleby nie bylo drozsze od FA 50/1.4 :-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Nooooo... chociaz jeden kuma o czym ja tutaj rozmawiam... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jak zwykle Spinner się rozumiemy.

:mrgreen: Michu, wsztrzelil sie bardzo ladnie.....
Spinner, - jakie nocniki preferujesz? Z tego co piszesz to raczej te z duuuuza dziura...???? :-P :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Fafniak, na pewno nieswskazane by były te, które ostro rysują (ouch). Duża głębia w niektórych sytuacjach się przydaje. No i konieczne są uszczelnienia.

Fafniak napisał/a:
Spinner, - jakie nocniki preferujesz? Z tego co piszesz to raczej te z duuuuza dziura...????

No wiesz... duzy jestem... :oops: :shock: :mrgreen: Ale to Tobie marzy sie fest "biala muszla" - FA*85/1,4... :-P

Pzdr
Spinner

bEEf, i Spinner, :mrgreen: :-P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Fafniak, na pewno nieswskazane by były te, które ostro rysują (ouch). Duża głębia w niektórych sytuacjach się przydaje. No i konieczne są uszczelnienia.
Może w końcu ludzie docenią te, które mocno mydlą.

Jarek Dabrowski napisał/a:
które mocno mydlą
- sfintuszek :-P

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Nowe gwiazdki Pentaxa na PMA!
Pentax DA* 16-50 mm F2.8 AL ED [IF] SDM
- ekw. w małym obrazku - 24-75 mm
- wstępna data premiery rynkowej - marzec 2007 r.
- 15 elementów w 12 grupach
- 2 niskodyspersyjne elementy ED
- 3 elementy asferyczne
- min. odl. ostrzenia 0.3 m
- filtr 77 mm
- wymiary: 84 x 98,5 mm
- Waga:
565 g bez osłony przeciwsłonecznej
600 g z osłoną przeciwsłoneczną
Pentax DA* 50-135 mm F2.8 ED [IF] SDM
- ekw. w małym obrazku - 75-200 mm
- wstępna data premiery rynkowej - marzec 2007 r.
- 18 elementów w 14 grupach
- 3 niskodyspersyjne elementy ED
- filtr 67 mm
- wymiary: 76,5 x 136 mm
- Waga:
685 g bez osłony przeciwsłonecznej
765 g z osłoną przeciwsłoneczną[/quote]
Ceny na te szkla sa dosc niskie w USA:
http://www.adorama.com/PX...6-50&item_no=17
http://www.adorama.com/PX...135mm&item_no=1
Oby tylko jakosc optyczna byla znakomita

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
No wlasnie - samo w sobie jest piekne ale znasz kogos, komu jest potrzebne, kogos kto oczekiwal takiego szkla? Ilu znasz takich, ktorzy w analogu bardzo i namietnie szukali 50/2,8macro?

wiesz. Pentax od kilkudziesięciu lat produkował szkła macro o ogniskowej 50mm i widać, że był na nie popyt bo inaczej jaki byłby sens ich produkcji. Myślę, że i to szkło DA 35/2,8 macro też znajdzie swoich amatorów.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kufa, ja bym tam kupił takie makro ;-) Żonie - zamiast biżuterii. Jakieś info o skali odwzorowania? Bo na zdjęciu widać tylko do 1:5...

szpajchel napisał/a:
Jakieś info o skali odwzorowania?

prawdopodobnie 1:1

asklop napisał/a:
wiesz. Pentax od kilkudziesięciu lat produkował szkła macro o ogniskowej 50mm i widać, że był na nie popyt bo inaczej jaki byłby sens ich produkcji. Myślę, że i to szkło DA 35/2,8 macro też znajdzie swoich amatorów.

Oczywiscie ale zauwaz, ze wiekszosc chce zamieniac potem na 100tke lub dluzsze - lepiej sprawdzaja sie w terenie... Mysle, ze 50tka bardziej do reprodukcji w studio... A ze moga to byc dobre szkla to nie musisz mnie przekonywac - do dzis wspominam swoja A50/2,8macro - genialne, male szkielko...

Marudze bo bym chetnie widzial 30-35 o swiatelku 1,4... i nie musi byc LTD - niech trzyma "tylko" poziom FA35/2AL... ;-)

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Marudze bo bym chetnie widzial 30-35 o swiatelku 1,4... i nie musi byc LTD - niech trzyma "tylko" poziom FA35/2AL...

też bym sobie takiego szkiełka życzył, ale co do ogniskowej to masz rację, sam myślę nad 100/2,8

gawcio  Dołączył: 02 Mar 2007
Zaczynam zbierać kaskę na szkiełko 60-250/4. Takie chyba mi pasi. :mrgreen:
Gawcio

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
A co z Sigmą?
Takie trochę offtopiczne pytanie - czy testował ktoś już nowe (? nowe?) sigmy z k100 i k10?

http://www.fotorimex.pl/p...l,do_pentax.htm

lista wygląda okazale (jeśli porównać to z ofertą alledrogo w kategorii obiektywy/pentax/autofocus )

A jak wygląda optyczna i ogólnoużytkowa jakość sigmy? Znajomy ma parę szkieł sigmy do nikona i nie narzeka (zdjęcia idą do gazety).

Skocz do: