Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
mdraht napisał/a:
na pewno? bawiłem się dziś lampami i krótkie czasy udało mi się tylko uzyskać mając 540'kę na aparacie. na wbudowanej minimalny czas to 1/180s.

Pisałem z pamięci :-P Wydawało mi się, że można wyzwolić bezprzewodowo za pomocą wbudowanej żeby mieć HSS, ale nie wykluczam, że się myliłem. Czyli wynika, że 540 musi być wpięta w sanki (albo po kablu) żeby działał w HSS.

mdraht napisał/a:
próbowałem też używając 540, wyzwolić przez fotocelę YN460-II z krotkimi czasami i... nic z tego

Bardziej mnie jednak martwi, że z RF-602 nie mogę włączyć synchronizacji na drugą lamelkę. Nie udało mi się też jej włączyć przy ustawieniu lampy w manual (w sankach, czy w wirelessie). Zawsze się przełącza na pTTL. Chyba, że robię coś nie tak.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Jimmy, druga lamelka tylko przez p-ttl (działający) inaczej niestety nie działa, a szkoda

Artiip napisał/a:
Jimmy, druga lamelka tylko przez p-ttl (działający) inaczej niestety nie działa, a szkoda

No właśnie szkoda.

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
Jimmy, miałeś rację. Wbudowaną lampą można wyzwolić 540'kę w trybie HSS!
W instrukcji obsługi 540 na stronie 39-40 jest opisane jak to zrobić.

Cytat
Włącz aparat i wbudowaną lampę błyskową i następnie ustaw tryb błysku na WHS.

I tu pojawia się problem bo w K200 nie mam trybu lampy WHS... :-/

Z tym się pogodziłem :-P ale powiedzcie mi czy komuś udało się wyzwolić YN460-II (przez fotocelę) z krótkimi czasami? Tak jak to było już gdzieś opisywane (fototv?).

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mdraht napisał/a:
bo w K200 nie mam trybu lampy WHS...
Chyba nikt nie ma takiego trybu. :-P W 540 ustawiasz suwak lewy na HSS, a włącznik na Wireless. Lampa w aparacie na Wireless. Tak uzyskujesz tryb WHS, :mrgreen:

chciałbym żeby to było takie proste ale niestety...
otwieram wbudowaną lampę i myk - 1/180 :roll:

Polecam lekture strony 136 i 137 instrukcji K200D.

no tak, tak ale kiedy włączam wbudowaną (UP) to czas przeskakuje na 1/180 i mniej nie ustawię...

a na 138 stronie...
Cytat
Tryb HS (błysk z synchronizacją wszystkich czasów) jest niedostępny, kiedy aparat jest ustawiony na wykonywanie błysku za pomocą wbudowanej lampy błyskowej

chyba już nie myślę o tej porze ;-)

mdraht napisał/a:
Jimmy, miałeś rację

To może i nie jezdym taky gupi na jakigo wyglondom :-P

[ Dodano: 2011-07-06, 08:51 ]
Chyba jednak jestem, bo zupełnie nie rozumiem o co chodzi w instrukcji kadyszki z tym bezprzewodowym HSSem. A już się cieszyłem.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a może lampę wbudowaną trzeba ustawic tylko na błysk wyzwalający i wtedy powinieneś mieć w 540 tryb WHSS :-) ?

squonk napisał/a:
lampę wbudowaną trzeba ustawic tylko na błysk wyzwalający i wtedy powinieneś mieć w 540 tryb WHSS
Jak najbardziej, tylko wcześniej trzeba zsynchronizować 540 z aparatem (kanały) i ustawić w niej HSS i Wireless. Jeszcze raz odsyłam do instrukcji str.137.

Wbudowaną mam na stałe ustawioną na wirelessa to i problem z HSS-em w trybie bezprzewodowym się u mnie nie pojawił :) Po prostu zacząłem się zastanawiać po pytaniu, które zadał mdraht.

Wniosek?
Nieprzyzwyczajonym myślenie szkodzi.

przeczytałem wszystko uważnie, ustawiłem wszystko zgodnie z instrukcją ale i tak po otwarciu wbudowanej lampy czas zmienia się na 1/180 i krótszego nie ustawię :!:
poddaję się...

Jimmy, może kiedyś przy piwku zobaczysz czy to ja jestem nie taki czy może mojej lampie lub K200 odbiło ;-)
tymczasem idę robić zdjęcia - bez lampy :-P

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Dada napisał/a:
squonk napisał/a:
lampę wbudowaną trzeba ustawic tylko na błysk wyzwalający i wtedy powinieneś mieć w 540 tryb WHSS
Jak najbardziej, tylko wcześniej trzeba zsynchronizować 540 z aparatem (kanały) i ustawić w niej HSS i Wireless..

Dada - kanały milcząco założyłem poprawne... :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Takie lamerskie pytanie. Chcę użyć tej lampy z wykorzystaniem YN 602, podpiętym do analoga. Wszelako chciałbym nastawy mieć po kontrolą, stąd potrzebuję robić zdjęcia poglądowe cyfrą, ale tez zabawy w przestawianie czegokolwiek (mam modelkę z ADHD i po prostu szkoda mi czasu). Wymyśliłem, że wystarczy ustawić tryb bezprzewodowy i w ten sposób wyzwalać lampę cyfrą, a wyzwalaczem pracować z analogiem. Tylko że niestety coś mi tu nie działa. I nie wiem, jak ustawić, by K-5 wyzwalał lampę. Podejrzewam, że to jakaś drobnostka, której nie wczytując się w funkcje lampy i aparatu nie wychwyciłem. Tylko co to? :-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
jorge.martinez, żeby 540-stka pracowała z Yongnuo, to musi być w M (lub A), w tym trybie nie jesteś w stanie wyzwolić jej z wbudowanej, bo ona potrafi pracować wyłącznie w P-TTL. Najprostsze sensowne rozwiązanie, to kupić kolejny wyzwalacz, ewentualnie mierzyć scenę światłomierzem. Można rzeźbić z prostą lampą manualną na stopce zamiast wyzwalacza i 540-stką w SL2 (dumb slave), ale nie polecam.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
jaad75, no to wszystko jasne. Dzięki.

Czyli zostaje mi szybka prevka cyfrą, a potem światłomierz (nie doszedłem do tego, jak to zrobić, ale wiem, że mój ma taką funkcję).

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
jaad75 napisał/a:
jorge.martinez, żeby 540-stka pracowała z Yongnuo, to musi być w M (lub A), w tym trybie nie jesteś w stanie wyzwolić jej z wbudowanej, bo ona potrafi pracować wyłącznie w P-TTL.

No jak nie? Można wyzwolić z wbudowanej, ale w tedy wbudowana też bierze udział w naświetlaniu.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Stachu, jeśli 540-stka będzie w stanie błysnąć 2x (na przedbłysk i na błysk właściwy). Poza tym, co mu z takiego podglądu, skoro:
Stachu napisał/a:
w tedy wbudowana też bierze udział w naświetlaniu.
:roll:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nie wiem co, ale wyzwolić się da. Wbudowaną można ustawić na -2ev i odbić, albo jakoś wykorzystać.

Skocz do: