D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008
Aga13, spotkała mnie taka sama przygoda w moim K200D. Szczęściem zdarzyło się to jeszcze 2 miesiące przed upływem 24 mies. terminu gwarancji i zaniosłem do sklepu, że by posłali do Apollo. Miesiąc kalendarzowy trwało naprawianie i skończyło się zapisem w karcie gwarancyjnej "Uruchomiono MF". Po naprawie więcej się już taka rzecz nie przydarzyła i wszystko działa OK.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
plwk napisał/a:
Wciśnięcie dźwigni odblokowującej obiektyw chowa śrubokręt.
Chowanie śrubokręta to małe miki bo jest on na sprężynce, podobnie jak bolec blokujący szkło w bagnecie aparatu.
plwk napisał/a:
Trzeba przy zakładaniu obiektywu wcisnąć dźwignię i dopiero w końcu ruchu puścić ją dla zaskoczenia blokady.
Jak "musisz" to możesz instrukcja jednak nic o tym nie mówi. Jedynie wersja angielska mówi coś jak "hold down" przy wypinaniu obiektywu, co można przetłumaczyc jako "przytrzymać" :idea:
Ale zwróćcie uwagę że na bagnecie szkła nie ma żadnych elementów które mogą zaczepić o bolec blokowania, lub śrubokręt.
:idea: Odcinek bagnetu na obwodzie gdzie poruszają się te dwa elementy (bolec i śrubokręt) jest całkowicie gładki, wolny od styków śrubek itp.
Ja wypinam i wpinam szkła na AF, a dźwignię wciskam jedynie podczas wypinania szkła - bardziej obawiam się o uszkodzenie przełącznika AF/MF.
Robert29 napisał/a:
Łatwo to sprawdzić wystarczy odwrócić obiektyw i zobaczyć jak pięknie na pierścieniu jest wyrysowany ślad blokady i śrubokręta.
Blokady szczególnie. Ale producent chyba przewidział takie użytkowanie :idea:

Skocz do: