barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Zamocowałem w imadle, kombinerkami porządnymi złapałem i odkręciłem jak miałem taki problem, później w imadle tak na oko wyprostowałem i działają do dziś.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
czasami miewam przeblyski olśnienia :mrgreen: a gdyby tak zastosować dwie opski zaciskowe zamocowane na : sąsiednich pierścieniach, poprawia one chwyt a nuż :-B sie uda

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
drawa napisał/a:
czasami miewam przeblyski olśnienia :mrgreen: a gdyby tak zastosować dwie opski zaciskowe

Pomysł doskonały, przy czym i tak najważniejsze jest właściwe obranie kierunku odkręcania.

Premislaus - koniecznie daj znać jak Ci poszło, całe forum trzyma kciuki :-)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
drawa przeglądam kilka zakładek i myślałem że jest to zakładka z kawałami a ta opaska to pierścionek zaręczynowy :P ale to chyba przez to która jest właśnie godzina :D

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
zipzip napisał/a:
koniecznie daj znać jak Ci poszło, całe forum trzyma kciuki :-)

na pewno dam znać, tylko za kilka dni

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
:?:

Wass  Dołączył: 17 Wrz 2011
Mam problem z pierścieniami 13,21,31 mm Pentaxa. Aparat Pentax k-r i kitowy obiektyw, a przy dobrym oświetleniu muszę dawać b. długie czasy i nie ma szans na zdjęcia z ręki.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wystarczy pytanie w jednym miejscu, tam masz odpowiedz

yusuf, tu zadałem, ponieważ wtedy nie odkryłem jeszcze jak zadać pytanie.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Wass napisał/a:
Mam problem z pierścieniami 13,21,31 mm Pentaxa. Aparat Pentax k-r i kitowy obiektyw, a przy dobrym oświetleniu muszę dawać b. długie czasy i nie ma szans na zdjęcia z ręki.
Niezależnie od obiektywu i niezależnie od pierścieni pośrednich przy dużych skalach odwzorowania ilość światła padającego na matrycę maleje dość mocno. Przykładowo przy skali odwzorowania 1:1 na matrycę pada o 2 EV światła mniej niż wtedy gdy ten sam obiektyw jest ustawiony na nieskończoność w efekcie czas naświetlania wydłuża się czterokrotnie.

Należy pamiętać że zmniejszenie jasności jest tylko pozorne w kontekście otworu przesłony i głębi ostrości. Po prostu jak obiektyw ma f2,8 przy nieskończoności to także ma f2,8 przy skali 1:1 oraz GO należy liczyć dla tej przysłony.

Dzięki za info. Jednak ciemność nieprzenikniona, he, he.
Jestem wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Chyba że masz pierścienie bez popychacza przysłony, względnie z niesprawnym to wtedy kit będzie przymknięty maksymalnie. Jest to widoczne od przodu bez problemów. Możesz zablokować wtedy czymś popychacz obiektywu.

Popychacz przysłony nie ma nic do rzeczy, jeśli pierścienie pośrednie nia mają styków, to obiektyw bez pierścienia przysłon (albo z takim pierścieniem ustawionym w pozycji A) będzie się zachowywał jak obiektyw ustawiony na największą wartość przysłony, czyli 22/32/..., nie będzie jej można zmienić z poziomu body i tyle. Kit nie nadaje się do robienia makro z takimi pierścieniami.
Mam nadzieję, że nic mi się nie pokićkało, a nie mam chwilowo puszki, żeby sprawdzić.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
yusuf, niestety się mylisz. Zasada działania przysłony jest odwrotna. Podczas zakładania obiektywu dźwignia w korpusie otwiera przysłonę na maxa i podczas robienia zdjęcia "popuszcza" do zadanej wartości. Obiektywy bez pierścienia przysłony po ściągnięciu z body zawsze będą max zamknięte (co przecież widać) i dlatego jak niema popychacza w pierścieniach czy TC to tak pozostaje i jest bardzo ciemno. W obiektywach bez styków aparat przymyka w trybie M, w trybach automatycznych nie, bo nie ma informacji o parametrach szkła (przysłonie).

To bardzo prawdopodobne, co piszesz, aż muszę sprawdzić. Sorki za wprowadzenie w błąd.

Dzięki za odpowiedzi, na razie spróbuję z moim starym pozenitowskim rybim okiem radzieckiej produkcji. Ciekawy jestem efektów. Na nowe szkło na razie nie mam a przy tym fishu coś widać ;)
Pozdrawiam.

Makler, jednak mam rację, popychacz przysłony jest odciągany, ale powoduje to otwarcie przysłony jedynie wtedy, kiedy pierścień przysłon w obiektywie jest ustawiony na najmniejszą wartość. Jeśli obiektyw nie ma pierścienia przysłon, zachowuje się jak na największej przysłonie, czyli po zapięciu do pierścieni pośrednich z popychaczem jest w pełni zamknięty, stąd te ciemności. Przed chwilą sprawdziłem to na puszce analogowej.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Przysłona w obiektywie podpiętym do puszki zawsze będzie w pełni otwarta, choćby po to żeby ułatwić ostrzenie. Na próbę podpiąłem kita i DA35 do MZtki i Mesa. Żadnej ciemności nie zaobserwowałem. Ba, używając podglądu GO w MZetce, widać jak automat przymyka przysłonę.

michal5150, podpiąłeś szkła przez pierścienie pośrednie?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Nie, bezpośrednio. Ale jeżeli działałoby to tak, jak opisujesz, to jaki sens miałyby pierścienie z popychaczem przysłony? I czym by się różniły od tych bez popychacza?

Skocz do: