Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Marek Wyszomirski napisał/a:
jeśli obiektyw jest kiepski to z punktu widzenia jakości obrazu niem ma sensu kupowanie puszki z tak wysoka rozdzielczością matrycy - zwłaszcza, że matryca o mniejszej rozdzielczości da niższe szumy.

Widzi mi się, że masz rację, problem w tym, że wkrótce nie da się kupić puszki z matrycą o rozdzielczości niższej niż 10 MP. Na szczęście chyba na razie w czysto amatorskim sprzęcie na tym poprzestaną.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Marku, ja to rozumiem, ale patrz - dla mnie 10Mpix w kadyszce nie jest za bardzo potrzebne w ogóle - ale sama pucha ma inne zalety: szybszy AF, wycieraczkę, lepszą guziczkologię, lepiej leży w łapie, można podpiąć gripa... Ktoś może ją kupić właśnie dla tych cech - i robić odbitki 10x15 lub niewiele większe. Czemu nie? Nie wydaje mi się, żeby to było nielogiczne. Co, to Ty proponujesz, to bardzo jednostronne spojrzenie na aparat.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
szybszy AF, wycieraczkę, lepszą guziczkologię, lepiej leży w łapie, można podpiąć gripa... Ktoś może ją kupić właśnie dla tych cech
i tu masz racje

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Spojrzenie jednostronne? :) bEEf, apart to sprzet, ktory produkuje zdjecia, nie mozna o tym zapominac. Bajery daja wieksza frajde z samego robienia zdjec, ale ogladanie odbitek 10x15 to przynajmniej dla mnie lekka lipa :-P

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
dan napisał/a:
Bajery daja wieksza frajde z samego robienia zdjec, ale ogladanie odbitek 10x15 to przynajmniej dla mnie lekka lipa :-P

Pewnie tak, ale oglądanie zdjęć na ekranie w powiększeniu 100% - jescze większa (nie mam tu na myśli okazjonalnych testów i pierwszego okresu zabawy z nowym sprzętem, bo pewnie sam się w to kiedyś będę bawił ;-) )

dan, niektórzy focą jednomarkiem drugim, a potem publikują jedynie w necie. I też git, skoro sprawia im to frajdę, a zdjęcia są spoko... w czym problem. Też nie przeginajmy - zdjęcia, oczywiście, to jedyny cel istnienia aparatu, ale to nie jest tak, że każdemu wystarczy camera obscura z nieśmiertelnego pudła po adidasach - ja chciałbym mieć parę rzeczy wyjętych na korpus, jakoś tak milej by mi było. Co nie znaczy, że jestem niezadowolony z mojej kasetki - o nie. Po prostu rozumiem ludzi, którzy kupują kadyszki, choć są świadomi, że 10MPix jest im zbyteczne. I podpinają obiektyw, który tych 10MPix nie wykorzysta.

Nie ma puszki z funkcjonalnością kadyszki i 6Mpix.

Hej, wiecie o co mi chodzi, no bez jaj. A ja wiem, że aparat jest do robienia zdjęć :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
A ja wiem, że aparat jest do robienia zdjęć
- ? a nie do wbijania gwozdzi...?

Cytat
? a nie do wbijania gwozdzi...?

Też, ale to tylko zenit.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ja to widzę w ten sposób:
wariant pierwszy kadyszka +kit 18-55 +ewentualnie długi kit 50-200. Czyli inwestujesz w body, a po jakimś czasie wymienisz szkło na takie jakie Ci będzie pasować do rajdów najbardziej
wariant drugi: dobre szkło czyli np http://www.pstryk.com.pl/opis.php/5519 +kadyszka (powinno się zmiescić w 6tyś) lub kasetka z kitem 18-55mm

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bEEf napisał/a:
A ja wiem, że aparat jest do robienia zdjęć

Dziwne masz podejście. Nowoczesny aparat cyfrowy, zwłaszcza wypasiony, jest po to, żeby jego zakup spowodował radochę, dowartościował właściciela, dodawał mu prestiżu itd. Robienie zdjęć to tylko dodatek ;-)

Cytat
jest po to, żeby jego zakup spowodował radochę

Reszta nie, ale to na pewno tak, bez sarkazmu :-) Ma sprawiać radochę, bo to zabawka. Przynajmniej dla mnie. Poza tym nie widzę przeszkód, żeby aparat sprawiał radochę poprzez możliwość robienia nim fajnych zdjęć. Czyli jedno nie wyklucza drugiego.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
bEEf - doskonale Cię rozumiem - zwłaszcza że sam kupując K10 zdawałem sobie sprawę, że 6Mpix w sumie by mi wystarczyło. Ale nie zmienia to faktu, że jak już się kupiło porządna puszkę - szkoda do niej zakładać słoik 28-300. To trochę tak, jakby ktoś kupił Porsche i później zakładał do niego najtańsze opony - i to kupowane po bieżnikowaniu - tłumacząc, że w zasadzie nigdzie się nie spieszy i nie będzie jeździł szybciej niż 70km/h.

Lech06  Dołączył: 24 Mar 2007
Chciałbym sie podpiąć z pytaniem. Zdecydowałem się na KaSetkę, co warto do niej dokupić dopiero chcę się dowiedzieć.
Myślałem o kit 18-55 lub double kit 18-55 i 50-200
Pewna osoba zaproponowała zamiast kit czy zestawu dwóch kitów
Sigma 18-125mm f:3,5-5,6 DC Digital http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/1804
lub
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC Digital http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/2911

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć czy to lepszy wybór :?:

Może częściowa odpowiedź padła już w tym wątku:
bEEf napisał/a:
kup kita i przez pierwsze dwa miesiące rób zdjęcia, oglądaj i myśl.

Ale ciekawi mnie czy warto kupić od razu jedną z tych Sigm, zamiast kita czy double kita :?:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Lech06, Jeśli nie masz żadnego obiektywu to kupuj k100d + double kit. MZ wato inwestować w 2xkita, bo to "długie" szkło jest dobre, w zestawie tanie, a poza zestawem dość trudno dostępne w podobnej cenie.
DO tego oczywiście karta, ze dwa komplety akumulatorów i sensowna ładowarka (polecana BC700 to świetny wybór). Oczywiście, o ile takich osprzętów nie masz jeszcze ;-)
A potem zaczniesz bawić się w polowania na manualne szkła ;-) SMC 50/1,7 albo 1,4. 28/2,8. 135/3,5. 200/4. Najlepiej wersje FA, ale drogie raczej. Dobrze A, może być M lub K (te są tańsze). Ale to zależy od konkretnego szkła - np. M 135/3,5 jest uznawane za lepsze niż A 135/2,5.
A później to już pójdziesz na całość i jako w pełni świadomy użytkownik systemu zaczniesz inwestować w limitedy :lol:

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Lech06 napisał/a:
Sigma 18-125mm f:3,5-5,6

Lech06 napisał/a:
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC

takie dłuuugie zoomy to sobie odpuść, zdecydowanie lepiej jakościowo będziesz miał jak zakupisz dopelkita.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Szkła typu superspacerzoom kuszą prawie każdego wkraczającego w świat lustrzanek. Niestety, przeważnie (jeśli użytkownik przejawia chęć rozwoju) szybko okazuje się, że jest to obiektyw nie do końca spełniający oczekiwania. Double kit z pewnością zaoferuje szybszy AF, niż któraś z owych Sigm. I z pewnością otrzymasz z owego zestawu lepszą jakość zdjęć, niż z tego jednego.
Osobiście namawiałbym Cię na double kita, choć jedno szkło ma też swoje zalety - nie musisz wymieniać optyki, w związku z czym zyskujesz w prosty sposób prawie kompakta o możliwościach lustrzanki. Tylko w takim układzie po cholerę kupować lustro?

Lech06  Dołączył: 24 Mar 2007
matb napisał/a:
Jeśli nie masz żadnego obiektywu to kupuj k100d + double kit

Nie mam żadnego obiektywu.
Michu napisał/a:
Szkła typu superspacerzoom kuszą prawie każdego wkraczającego w świat lustrzanek.
Taaak... ;-)

Trzy doświadczone głosy za double kit, jako dobry początek :-B

matb napisał/a:
jako pełni świadomy użytkownik systemu zaczniesz inwestować w limitedy
Najpierw minie trochę czasu z KaSetką i tym Forum zanim zdobędę tę świadomość :-B :-B

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
swiadomość to zdobedziesz b. szybko - gorzej z kapusta :evilsmile:

Cytat
swiadomość to zdobedziesz b. szybko - gorzej z kapusta

O, dobrze kolega prawi ;-)

witsu  Dołączył: 28 Lut 2007
Osobiście też będę stał niedługo przed wyborem szkła. W moim przypadku w grę wchodzą dwa obiektywy. Wspomniana wcześniej Sigma 18-50/2,8 macro oraz Pentax 16-45/4. Za tym pierwszym przemawia światło. Oglądałem sample z niego i na pełnej dziurze wcale nie jet tragicznie. Od f4 jest już bardzo ostry. Niestety wychodzi silna AC. Drugi obiektyw też kusi. Wiadomo, oryginalny Pentax, choć trochę ciemniejszy. Faktycznie ciężki wybór. Tak w myśl przysłowia "osiołkowi w żłoby dano...". Nowego 16-50/2,8 Pentaksa nie biorę niestety pod uwagę, bo cena będzie tu stanowiła barierę zaporową.
I jeszcze jedna sprawa. Proponowana tu w którymś z wcześniejszych postów Sigma 50-150/2,8 niestey nie występuje z mocowaniem Pentaksa.

Skocz do: