Już nie pamiętam gdzie, ale kiedyś czytałem bardzo obszerny artykuł będący wywiadem z ludźmi którzy pracowali w Czernobylu w owym feralnym czasie. To co opowiadali to wstrząsające rzeczy, dające do myślenia. Niestety w odróżnieniu od Japonii, Czernobyl był efektem ludzkiej głupoty, a konkretnie (o ile dobrze pamiętam i jeżeli to prawda) przeprowadzenia stres testu w momencie do tego najmniej odpowiednim.Benek napisał/a:Cały czas myślę o tych pracownikach elektrowni, którzy pewnie poświęcają swoje życie, starając się ratować sytuację w reaktorach. Kolejni bezimienni bohaterowie.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Z przebitek z Czarnobyla najbardziej działali na mnie żołnierze, którzy bez żadnego zabezpieczenia brali na łopaty kawałki reaktora.
jorge.martinez napisał/a:Z przebitek z Czarnobyla najbardziej działali na mnie żołnierze, którzy bez żadnego zabezpieczenia brali na łopaty kawałki reaktora.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Prosze powstrzymac sie przed wypisywaniem takich bredni. Kurs fizyki na poziomie licealnym wystarczy by wiedziec, ze to totalna bzdura.Benek napisał/a:Od przyjętej dawki promieniowania, w nocy świecili jak robaczki świętojańskie (dosłownie), leżąc w swoich pryczach.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Prosze powstrzymac sie przed wypisywaniem takich bredni. Kurs fizyki na poziomie licealnym wystarczy by wiedziec, ze to totalna bzdura.
K-7|MES|S4-5.6|A2.8|FA2.0|M1.7|FA1.8|DA4-5.6
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Benek, Napromieniowane przedmioty świecą tylko w filmach fantastyczno-naukowych klasy C.
dzerry napisał/a:Jedyne swiecenie jakie mozna zaobserwowac golym okiem to promieniowanie Czerenkowa, a potrzebne jest do tego srodowisko, w ktorym swiatlo rozchodzi sie znacznie wolniej niz w naladowane elektrony, czyli na przyklad w wodzie -
Swieca sie reaktory zanurzone w wodzie, ale na Boga nie ludzie!
Pozdrawiam
Arti
Benek, czytaj uwaznie:Benek napisał/a:Ale rozumiem, że są to również brednie i należy wierzyć ci na słowo?
Co wiecej, ten wpis caly czas mowi o stezonej substancji promieniotworczych w czystej postaci!!! Jak sobie wyobrazasz, ze czlowiek ktorego organizm przyjmuje bilionowe czesci tego co znajduje sie w takim pojemniku jak ten w Goiânii, zaczyna swiecic w ciemnosci?CytatUważa się obecnie, iż była to fluorescencja lub promieniowanie Czerenkowa w wyniku absorpcji wilgoci przez radioaktywny chlorek cezu. Co ciekawe, Agencja (MAEA) zaleciła dalsze badania nad naturą światła podczas sporządzania raportu.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Nie musisz wiezyc mi na slowo, wystarczy poszukac sobie odpowiedniego artykulu. Ale widze, ze ty najwyrazniej wolisz tanie legendy niz prawde, wiec nie bede Cie na sile wyprowadzal z bledu.
Arti napisał/a:Benek, nie tak dawno oglądałem dokumentalny film o Czarnobylu i ludziach tam wtedy wysłanych. Wypowiadali się nieliczni z tych co przeżyli, co to na łopatach nosili rdzenie. Opisywali co czuli, jak to robili, żaden nie wspomniał o świeceniu...
Na Youtubie to gdzieś leży.
pozdrawiam,
dzerrry
Benek napisał/a:Ja kupę lat temu gdzieś czytałem wspomnienia jakichś pielęgniarek, które opiekowały się tymi biednymi żołnierzami tuż przed ich śmiercią. Niektórzy podobno łyknęli taką dawkę promieniowania, że wytwarzała się wokół nich aura.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
K-7|MES|S4-5.6|A2.8|FA2.0|M1.7|FA1.8|DA4-5.6
Lipa napisał/a:Ten wątek niefortunnie się zaczął i mam wrażenie, że jeszcze gorzej się skończy
pozdrawiam,
dzerrry