Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
zy napisał/a:
A70-200/4 istnieje jak najbardziej

Tak to jest, jak się wejdzie na Bożydara tylko w sekcję szkieł smc, a szkło nie ma takich powłok. Mea culpa ;-)

nemos22  Dołączył: 28 Cze 2009
Nabylem ostatnio ww obiektyw, gra jest warta swieczki,

planuje dokupic zwykle pierscienie posrednie za 35 zl, czy przeslona bedzie mi dzialac z body? poprobuje troche sil z makro:) pzdrowki

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
nemos22 napisał/a:
planuje dokupic zwykle pierscienie posrednie za 35 zl, czy przeslona bedzie mi dzialac z body?

Niekonicznie... Chociaż fajnie by było... Dodaj zero (350 zł) i będzie działać! :evilsmile:
Rozumiem, że zwykłe pierścienie to takie bez styków...

patham  Dołączył: 07 Cze 2012
Kupiłem, zamontowałem, pstryknąłem kilka zdjęc i jestem wielce zadowolony.
Polecam

stopczas  Dołączył: 07 Cze 2013
ADestroyer napisał/a:
Ciągle „zachwalam” ten obiektyw. Bardzo niedoceniane szkło. Dla mnie miód ze słoniną. Nie tak dawno pisałem o nim w temacie: Parę rzeczy do kupienia, ale jakie?. :evilsmile: Tutaj masz jeszcze trochę informacji: SMC Pentax-A 70-210/4. Na Pentaxforum ocena 8.11 a ja spokojnie dałbym 9.00. ;-) Co oferuje:

- genialne szkiełko o wspaniałej plastyce i stałym świetle;
- stosunkowo tanie (za jakieś 400zł je kupisz);
- bardzo uniwersalne (porteciki, tele, funkcja macro 1:4);
- pancerną żelazną konstrukcję;

Niestety ma także swoje wady, ale tylko dwie zasadnicze:

- jest to obiektyw manualny (ale jak nie będziesz fotografował formuły F1 to spokojnie dasz radę);
- jest wielki i ciężki jak stodoła (czasem jest to irytujące niestety);

Polecam wszystkim ten obiektyw. Ostry, piękny kolorystycznie, o ślicznym rozmyciu. Co chcieć więcej... :mrgreen:

Posiadam ten obiektyw od około roku. Podpinam go pod k-r, niestety z tym body jest dość ciemno i obraz też troszkę mały do manualnego ostrzenia, zwłaszcza na odległość. Wymaga trochę praktyki bo jak się łapie ptactwo to często nie widać dokładnie, a potwierdzenie ostrości pika np. na gałęzi za obiektem.

Co do obiektywu, kupiłem go za 450zł, na początku po kilku sesjach chciałem go sprzedać...
Wynikało to z częstego nietrafiania z ostrością na odległość i z braku znajomości specyfiki tej panzer-rury.

Mój egzemplarz jest bardzo miękki na F4 i F4.5, idealnie ostry od F5.6 - przy tej wartości przysłony ma również najładniejszy bokeh (nie licząc mydlanego F4, na F4.5 jest trochę kanciasty).
Jeśli chodzi o rozmycie, jest po prostu piękne, moim zdaniem dużo lepsze niż w drugim moim manualu SMC-A 50mm F1.7

Szkiełko jak już wspomniałem po domknięciu do F5.6 jest bardzo ostre. Pod światło trochę abberuje (zamierzam kupić do niego polara, choć nie wiem czy to da duży efekt).

Obiektyw ma funkcję pseudo-makro jednak wolę odejść kawałek i na długim końcu dostaje podobne odwzorowanie, a nie straszę robactwa. (myślę o zakupie pierścienia pośredniego, żeby skrócić odległość ostrzenia - pytanie jaki i co na tym można zyskać/stracić ?)

Ktoś poleci obiektyw o podobnych właściwościach na 300mm (czy DA 55-300 będzie równie ostry ?).

Podsumowując SMC 70-210mm F4 to moim zdaniem obiektyw wart swej dwu-krotności aktualnej ceny. Kawał szkła w metalowym opakowaniu, jak go wyciągam na mieście, przydrożni ochroniarze informują mnie o zakazie fotografowania. Zoom działa miękko i płynnie jak delikatna pompka co bardzo podoba się mojej dziewczynie :)

Pozdrawiam

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Miałem, fociłem - rzeczywiście świetny optycznie obiektyw, rzeczywiście ciężki klocek.
Mam nadzieję, że dziewczynie podoba się tylko ze względu na wolne opadanie, a nie ze względu na rozmiary np. :-)

lenistary  Dołączył: 14 Maj 2013
A ja właśnie niedawno nabyłem go (250PLN) i jestem mile zaskoczony
fakt że to ni F tylko A ale ostrość chyba nawet lepsza od Flinty (przynajmniej mój )
No i jak podpinam do Kenko2x KAX Macro TEL MC7 jest super :)

Fakt że zwierzyny nie robię tylko luda na skałach ale i światło super i ostrość też

JA jestem panie zadowolony

stopczas  Dołączył: 07 Cze 2013
Mnie rzadko brakuje AF, raczej brakuje mi tych 100mm na długim końcu.
Myślę intensywnie nad DA 55-300, ale boję się, że po doświadczeniach z 70-210 F4 nie będę zadowolony z ostrości. Alternatywą mogłyby być stare stałki manualne na 300mm, ale chyba ciężko takie trafić.

Riko  Dołączył: 06 Maj 2013
Panie i panowie,a tak z ciekawości zapytam jak porównujecie rzeczony SMC Pentax-A 70-210/4 z Vivitar Series 1 70-210 ( którakolwiek z wersji ),czy ktoś miał w ręku oba?
:-)

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Vivitary z serii 1 są poza konkurencją, jeżeli chodzi o obiektywy w tym zakresie cenowym. Przynajmniej ja miałem z takimi do czynienia. Pentax A 70-210 jest bardzo dobry, vivitar jeszcze lepszy - to była żyleta.

Skocz do: