romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Z tego co mi wiadomo obie formy są poprawne. Tak jak 'standart' i 'standard'. Byle tylko stosować je konsekwentnie.

brykiet  Dołączyła: 24 Kwi 2009
w kwestii poprawności pisowni słowa "standard" - link do poradni językowej PWN:

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=321

Rudy  Dołączył: 04 Wrz 2011
A na tamrona żaden filtr nie jest nakręcony? To pytanie dla pewności, bo w ferworze walki można o tym zapomnieć.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
a czy całość nie rozbija się o kwestię przy-/przesłony i transmisji?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
tomekkarol napisał/a:
kwestię przy-/przesłony

Apertury :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Abstrahując od tych dywagacji już dawno zauważyłem, że z niektórymi szkłami jest coś nie tak.. Kiedyś robię sobie ślub w ciemnym kościele, po zmroku. Pstrykam Tamronem doświetlając lampą, zmieniam na Fa 50, zmieniam przesłonę na f2 korekta czasu o jedną działkę i co? Przepał! Zrobiłem potem szybki test i okazało się, że Tamron tak na oko na 50 mm ma jakieś f3.3. Dodam, że coś od razu jak go kupiłem głębia wydawała mi się za duża...

A nie znacie jakiś testów, gdzie to wiarygodnie i dokładnie badają?

Andrzej_k-5  Dołączył: 18 Sty 2011
Dałem swojego Tamrona do czyszczenie u zaprzyjaźnionego optyka co ma o tym pojęcie. Okazało się, iż pod maskującym plastikiem z przodu kryją się uszkodzone łby śrubek. Ktoś nieudolnie go rozbierał, bez właściwych narzędzi i wiedzy zapewne. Obiektyw kupiłem na allegro, być może nawet poprzedni właściciel tu zagląda. Jednak w opisie aukcji, nie podał, że obiektyw był juz rozkręcany/naprawiany/nieudolnie skręcany. uważam to za nieuczciwe z jego strony. Co wy na to? Czy sprzedając używany obiektyw "z przeszłością" na allegro, należy w opisie aukcji podać, iż był rozbierany już i rozkręcany, czyli było grzebane w bebechach?

arcan66  Dołączył: 10 Lis 2008
Czy to miało wpływ na opisywany przez Ciebie problem?
A może różnica tkwi w ilości soczewek (pochłanianie, rozpraszanie światła). Nie znam budowy tych szkieł, tak mi tylko przyszło do głowy.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Andrzej_k-5 napisał/a:
Czy sprzedając używany obiektyw "z przeszłością" na allegro, należy w opisie aukcji podać, iż był rozbierany już i rozkręcany, czyli było grzebane w bebechach?

Bez wątpienia TAK.
Ale sam mam w tym względzie raczej nieciekawe doświadczenia ze sprzedajacymi.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Andrzej_k-5 napisał/a:
Czy sprzedając używany obiektyw "z przeszłością" na allegro, należy w opisie aukcji podać, iż był rozbierany już i rozkręcany, czyli było grzebane w bebechach?

według mnie tak, zwłaszcza, jeśli
Andrzej_k-5 napisał/a:
Ktoś nieudolnie go rozbierał, bez właściwych narzędzi i wiedzy zapewne.

;-) chociaż pewnie to nie podpada pod paragraf "niezgodności towaru z umową", bo przecież nigdzie nie było napisane, że nie był rozkręcany ;-)

jest wątek : http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28943

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pytanie, czy sprzedający o tym wiedział?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
plwk napisał/a:
Pytanie, czy sprzedający o tym wiedział?

Pytanie retoryczne :?: ;-)
Sprzedajacy zawsze moze Ci odpoiwedzieć że nie.

Musiał wiedzieć, bo pierwszy właściciel, opakowanie oryginalne otrzymałem z dowodem zakupu.

Po dłuższym użytkowaniu obiektywu, wydaje mi się że jest trochę ciemniejszy niż opisywane na nim 2.8 . No ale na błędach się uczę. Zapłaciłem na niego 800 setek.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Andrzej_k-5 napisał/a:
Zapłaciłem na niego 800 setek.

80000 - to niezwykle drogo ;-)

Miał dowód zakupu? Opakowanie nie mówi o tym, który to właściciel.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
plwk napisał/a:
80000 - to niezwykle drogo
dodaj jedno zero ;-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
JackDeJack napisał/a:
plwk napisał/a:
80000 - to niezwykle drogo
dodaj jedno zero ;-)

:?:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
czyli zgodnie z tematem, ktoś się bawił w domorosłego mecho-optyka ;-) z Tamim, co niekoniecznie mogło wyjść optycznie na dobre...
i stąd kto wie czy te różnice w jasności są :-/

oj, tam osiem setek miało być:)

teraz zbieram na tamrona 70-200 2.8 . Tym razem kupie nowy.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Andrzej_k-5, Co do rozbierania szkła to pewnie ktoś próbował naprawić standardowe uszkodzenie tego szkła :idea:
http://www.youtube.com/watch?v=IiOj-7MAO_w

Skocz do: