kris741  Dołączył: 31 Mar 2011
Witam:)
Jakby ktoś zerknął spec okiem:)
Tak to wygląda jedno jest ok:)

Uploaded with ImageShack.us
a za chwilę jak widać niebo jakie jest!

Uploaded with ImageShack.us

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Zerknij tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=40318 , choć mi zdarza sie ze w przeciagu kilku sekund niebo przy takich chmurach zmienia odcien od bielszego do czerwonego ;) Zawsze jednak mozesz to skorygowac w programie graficznym tak by wszystkie były takie same .

Pytanie jest skąd to się bierze :?: cholera :!: Nie po to wydałem piniondzorki żeby teraz dodatkowo siedzieć i coś przeprawiać w jakims programie :evil: Pozdrawiam :-B

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Może głupie pytanie, ale jaki masz ustawiony balans bieli? Bo to wygląda jak źle zinterpretowany AWB. Też miewam podobnie, szczgeólnie przy świetle sztucznym. Na jednym zdjęciu wszystko doskonale, a na kolejnym (kadr prawie identyczny) WB kompletnie z kosmosu. I też częsta tendencja do fioletowego zafarbu w trudnych sytuacjach. Zwykle staram się zrobić pierwsze kilka zdjeć na AWB, a potem wybrać te którego kolorystyka najbardziej mi się podoba i jego WB zachować jako ten docelowy.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
kris741 napisał/a:
Pytanie jest skąd to się bierze cholera Nie po to wydałem piniondzorki żeby teraz dodatkowo siedzieć i coś przeprawiać w jakims programie Pozdrawiam

Pomyśleć, że zamiast dobrych jpgów nakazują robić w jakimś tam RAW jeszcze. Bez sensu...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
kris741, Wygląda na AWB czyli ustawienie balansu bieli.
Jak nie chcesz grzebać to zanim zrobisz zdjęcie ustawa balans bieli i nie zdawaj się na automat.
Przy kliszy tez były takie do słońca i takie do światła sztucznego :idea:

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
AWB? Może i tak, jeśli od zrobienia jednego zdjęcia do drugiego upłynie jakiś czas, ja wiem? kilka sekund. Tu zdjęcia były robione w serii, jedno po drugim, może nawet w trybie seryjnym. Jeśli w trybie seryjnym, to raczej nie jest to wina WB (auto), ponieważ WB ustawiony do pierwszego zdjęcia "obowiązuje" dla całej serii. Sprawdź na innych ustawieniach WB czy też poszczególne zdjęcia się różnią. Wykorzystaj tryb zdjęć pojedynczych i seryjnych. To samo sprawdź na WB auto (również dla obu trybów) i staraj się, żeby motyw był w stałym oświetleniu. Jak często się to zdarza? Czy to jednostkowy przypadek, czy zdarza się częściej?

Powiem tak miałem 2 lata K200D i było klasa :-D
Pstrykam przeważnie na AWB przy dziennym kibel jest, czasami piorę puszką jak z kałasza :evilsmile: zdarza się że jest kilka, kilkadziesiąt takich fioletowych zdjęć a czasami nie ma jest ok :!: wyjdę na ciołka zapewne ale nie wiem co to jest :roll: musze go chyba na reklamacje oddać ale to dopiero jak będzie druga puszka na służbie :evilsmile:
Pozdrawiam

Daniel  Dołączył: 07 Mar 2011
Martwi mnie troche jedna rzecz. K-5 kupiłem w grudniu zeszłego roku. Wiekszość zdjęć robie w rawach ale czasem też jak chyba wszyscy jpgi. I co zauważyłem w jpg, ostatnie zdjęcia są coraz bardziej utrzymane w zimnych barwach, przewaza kolor niebieski . Nie jest jeszcze ta dominanta bardzo mocna ale jest różnica z tym co było na początku i jest to proces mimo że wolny to jednak zauważalny i jak sobie porównam zdjecia pierwsze i teraz ostatnie to jednak to widać.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Tylko informacyjnie, że ostatecznie puszka wysłana do Apollo odwiedziła serwis we Francji i wróciła do mnie tuż przed długim weekendem z czego jestem bardzo rad. Cała sprawa zamknęła się w 4 tygodniach więc nie tak źle. Szkoda tylko, że nie otrzymałem żadnej informacji co dokładnie zrobili i nie mogę wam jej przekazać, ale dla mnie najważniejsze, że puszka jest sprawna.

solarsky  Dołączył: 08 Wrz 2011
Witam. Mam podobny problem, ale w moim K-X.
W różnych trybach (np. portret lub sport) nie występuje ten problem,
ale w Av, Tv i M (w których najczęściej fotografuję) mam ten problem.
Pomiar światła różny w zależności od fot. motywu. Dodam też, że używam tylko RAWów.
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.
P.S. zamieszczam przykładową fotkę zrobioną w trybie AV:
http://img571.imageshack.us/img571/9162/dolarl.jpg

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
solarsky, nie ma exif'u

pzdr
pawgra

pawgra napisał/a:
solarsky, nie ma exif'u

pzdr
pawgra
Proszę bardzo.
http://img571.imageshack.us/img571/9162/dolarl.jpg
Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź.

jakiś taki okrojony ten exif... nie ma żadnych danych o WB

Dobry wieczór. Problem jest rozwiązany.
pawgra~ miałeś rację - to była sprawka balansu bieli i mojej nieuwagi.
Pozdrawiam.

solarsky, :-B :-B

Skocz do: