gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Konwerter PK połączysz przez przejsciówkę ( której też potrzebujesz do połączenia konwertera M42 z aparatem ) z obiektywem M42 .
Co do programów to są w sieci opisy do DeepSkyStacker Irisa czy innych , pewnie na kazdym forum coś znajdziesz , zacznij tu http://celestia.pl/Strona_główna a tam juz linki zaprowadzą .

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Oki. Dziękuję.

fotopentax  Dołączył: 05 Wrz 2006
Do fotografowania nieba na dłuższych czasach można też zastosować platformę VIXEN - POLARIE . Urządzenie to poprowadzi aparat fotograficzny za ruchem nieba tak aby gwiazdy nie były poruszone. VIXEN - POLARIE montuje się na statywie fotograficznym , po wycelowaniu osi obrotu urządzenia na gwiazdę Polarną ( aby tego dokonać trzeba dodatkowo dokupić lunetkę biegunową ) napęd poprowadzi aparat wraz z podłączonym obiektywem za gwiazdami . Nośność urządzenia to ok 1,6 kg . VIXEN - POLARIE zasilane jest na typowe paluszki AA .

VIXEN - POLARIE

Sławek

Nie bardzo jak dla mnie. Pomysł dobry, ale dla mniejszych aparatów. Mój z gripem i sigma 50 waży 1.7. Z tamronem 70 - 200 będzie z 2.5. Sonnar to jeszcze cięższe draństwo. Podobają mi się fotografie milionów gwiazd, ale jeszcze bardziej podobają mi się wybrane z całości fragmentu nocnego nieboskłonu. I tutaj chciałbym poświęcić mój czas. Dziękuję jednak za podpowiedzi. Jutro przyjdzie wężyk i dobry statyw. Jak będę miał czym się pochwalić to się pochwalę. Kiszki nie wystawię-no chyba, że nie podołam i zapytam co robię źle.

[ Dodano: 2012-04-25, 09:20 ]
Mam jeszcze jedno "zapytowanie". Czy jak nie mam automatyki przesuwu zestawu-montażu, to wykonując serię fotografii na których jest stosunkowo duży kadr nieba, oraz po wrzuceniu ich wszystkich do programu mielącego on poprawi sobie, skoryguje te przesunięcia nakładając na wzór programów hdr kolejne warstwy w ich odpowiednich miejscach? Rozumiem i wiem od dawna, że ponad 30s to już za długo do naświetlania bez zestawu podążającego za pozornym ruchem gwiazd. Mam zamiar wykonywać sesję tamronem 70-200/2.8 przy parametrach 200/4.5 po 20s x 20-30 ujęć plus fotografie dekielka. Mam statyw nowiutki i interwalometr powinien dzisiaj przyjechać. Więc teraz proszę o pomoc i czekam za czystym niebem. Miłego dnia....

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Spadajace gwiazdy - Jak, czym?
Jutro planuję się wybrać na nocne polowanie na perseidy. Być może ktoś już robił tego typu zdjęcia i zechciałby udzielić kilku porad, wskazówek.
Najbardziej zastanawiam się czy używać ciemnego kita na 18 czy da35. 50 1,4 chyba jest zbyt wąska moim zdaniem.
Jakie iso, jakie czasy. Mógłbym się bawić i testować, ale z racji że dane zjawisko pojawia się rak na rok, w takich warunkach ciężko poprawnie określić co tak naprawdę zostało uchwycone chciałbym usłyszeć kilka porad.

Miłe dla oka, nie jetem jednak guru i w tym temacie nie umiem odpowiedzieć czy to już astro. Być może tak, w końcu to fotografia gwiazd. Moim największym wrogiem jest czas i siły. Jak wrócę z pracy, a pracuje sam prowadząc dwie firmy po 12 godzin dziennie to już na niewiele rzeczy mam ochotę. Na domiar złego-dziwne,że tak piszę-pracuję jako fotograf więc występuje u mnie naturalne osłabienie chęci wciskania guziczka, z wiadomych przyczyn. Na szczęście nie mam jeszcze odruchu zwrotnego, choć ostatnio na wakacjach spotkałem kolegę po fachu z odruchem. MASAKRA JAKAŚ!!! Pozdrawiam wszystkich fotografujących.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Sam nie mam doświadczeń, ale się dziś przymierzam. Czytałem artykuł na opacznych:
http://www.optyczne.pl/17...B3wk%C4%85.html

Tak wygląda zdjęcie z Pentax K-5 , na ISO 12800 , galaktyki M31 . Jedno ujęcie 5 sek , RAW , ze statywu bez prowadzenia , odszumiony , obiektywem Pentax FA 135 f 2,8 .

astronomia

sławek

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
No prosze, jakim łatwym i tanim sposobem można zrobić takie foty; bez kombinacji z jakimiś refraktorami i innymi cudami. Dobry teleobiektyw i troche wiedzy wystarczy na początek.

eyelet  Dołączył: 17 Lut 2010
To ja się pochwalę swoimi :) To były moje pierwsze próby astro, więc proszę o wyrozumiałość :)

K-7 plus Tamron 17-50. W przypadku Plejad Sigma 70-200 a Jowisza... udało mi się dorwać do teleskopu :D

Możliwości Pentaxa K-5 do astrofotografii . Kolejna moja próba w podejściu do galaktyki M31 . Ujęcie sklejone z 11 klatek naświetlanych po 5 sek , RAW , ISO 6400 ze statywu , bez prowadzenia za ruchem nieba , obiektywem Pentax FA 135 f 2,8 , / crop /, nie odszumiane .

Sławek

Trzy galaktyki naraz :-)
Bardzo fajne, muszę sam kiedyś spróbować.
Próbowałeś może robić też 3-setką, czy jednak za ciemna?

Makler napisał/a:
Trzy galaktyki naraz :-)
Bardzo fajne, muszę sam kiedyś spróbować.
Próbowałeś może robić też 3-setką, czy jednak za ciemna?

Posiadam obiektyw Pentax FA 300 / 4,5 ale mówiąc szczerze to nie próbowałem nim klikać obiektów typu mgławice lub galaktyki. Może w weekend coś popróbuję jak pojadę za Kraków . A na razie to dzisiaj kliknąłem Jowisza , jak obrobię i coś wyjdzie to wstawię na forum .

[ Dodano: 2012-11-15, 00:33 ]
Jowisz z dzisiaj / 14.11.2012 /, teleskop MAK 150 Sky-Watcher + barlow 2x + Pentax K-5 .

[ Dodano: 2013-03-13, 15:11 ]
Od ok. 15 marca 2013 jest szansa, że z terytorium Polski będzie widoczna kometa PanStarrs . Zachęcam do obserwacji.

[ Dodano: 2013-03-17, 21:14 ]
Kometa PanStarrs z Krakowa / 16.03.2013 / godz 19:11 / podkadrowana /. Pentax K-5 + obiektyw Pentax FA 300mm + statyw foto. Pojedyncza klatka .

[ Dodano: 2013-05-09, 20:29 ]
Słońce z protuberancjami z 08.05.2013 fotografowane przez teleskop słoneczny Coronado.

www.odziwo.pl

Sławek

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Brawo :!: , jakbym oglądał zdjęcia z NASA.

Super foty.

Kometę próbowałem namierzyć ale byłem jednak chyba zbyt blisko miasta albo jej po prostu nie znalazłem i nic z tego nie wyszło :-( .

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Sławek - świetnie Ci to idzie - jestem pod sporym wrażeniem.

Dzięki wszystkim za pochlebne słowa, ale dobrą astrofotografię to zobaczycie na forach astronomicznych. Ja jestem tylko amatorem.

Sławek

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
fotopentax napisał/a:
Dzięki wszystkim za pochlebne słowa, ale dobrą astrofotografię to zobaczycie na forach astronomicznych. Ja jestem tylko amatorem.

Sławek

Ci, którzy pokazują zdjęcia na forach astronomicznych, też zaczynali od takich "amatorskich" zdjęć.. :-)

Kilka razy w życiu chciałem się zabrać za taką fotografię, ale za dużo bym chciał od życia, nie dam rady polizać wszystkiego. Więc Ci tylko mogę sekundować i trzymać kciuki.

Rozumiem, że nie wszystkie zdjęcia są z Twojego sprzętu astro?

fotonyf napisał/a:
Rozumiem, że nie wszystkie zdjęcia są z Twojego sprzętu astro?

Sam posiadam teleskop zwierciadlany Sky-Watcher MAK150 , natomiast mam kolegę w bloku posiadającego teleskop słoneczny Coronado i razem prowadzimy obserwację aktywności Słońca. Ponieważ nie posiadam montażu paralaktycznego wszystkie moje zdjęcia są wykonywane ze statywu bez prowadzenia za ruchem nieba, co nie oznacza że się nie da próbować astrofotografii. Jednak na dłuższą metę montaż paralaktyczny z napędem to podstawa astrofotografii.
Kolejne moje zdjęcie przedstawia Drogę Mleczną z obiektywu Pentax 24mm plus Pentax K-5.

Sławek

www.odziwo.pl

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Wiesz co Sławek?
Chyba się w lecie skuszę na jakąś próbę....

Skocz do: