maciek_w  Dołączył: 08 Wrz 2011
U mnie w k-5 problem wystąpił puki co raz, przy 4500 zrobionych zdjęciach - gdy założyłem oryginalny, świeżo naładowany akumulatorek. Zmiana obiektywu nie zmieniała sytuacji. Pomogło, gdy zmieniłem akumulator na prawie rozładowany zamiennik.
W linku podanym przez zlaskovika niektórzy również podejrzewają świeżo naładowane akumulatorki.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Problem zdecydowanie nasila się gdy mamy świeżo naładowany do pełna akumulator.
Z tego powodu ludzie podejrzewali, niesłusznie akumulator.
Gdzieś tam był link do opisu co zrobił serwis (mniej więcej robi: czyszczeniu styków "ślizgaczy" sprawdzających położenie lustra i często wymianie modułu silniczka napędzającego lustro. Tak zrozumiałem.)

To jest pomysł jednego z użytkowników:
Its not software problem imho, there are two ways of fixing one is full disassembling of camera and cleaning contacts in mirror assambly and the other way is more simple if you are familiar with electronics just put in some kind of diode in mirror drive motor wire to reduce voltage by approx. .2 volts to make it turn slower, thats all. Maybe max fps will be slightly reduced from 7 to 6 or 5 but you will get rid off that damn flopping. in fact the problem is in fast turning contacts as camera is not able to determine exact position of mirror.

W uproszczeniu: demontaż aparatu i czyszczenie styków położenie lustra lub znalezienie przewodów doprowadzających zasilanie do napędu lustra i dołożenie diody celem zmniejszenia napięcia na silniczku. Jego zdaniem dołożenie diody to metoda prostsza :)

zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
Dobra robota Yaner, na marginesie dodam, że jeżeli apollo rzeczywiście stosuje prostszy sposób i powoduje to zmniejszenie szybkostrzelności, to mamy oczywisty powód do powoływania się na niezgodność towaru z umową :evilsmile: .

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
zlaskovik napisał/a:
Dobra robota Yaner, na marginesie dodam, że jeżeli apollo rzeczywiście stosuje prostszy sposób i powoduje to zmniejszenie szybkostrzelności, to mamy oczywisty powód do powoływania się na niezgodność towaru z umową :evilsmile: .

Nie przypuszczam aby w serwisie stosowali metodę z diodą. Może nie być skuteczna w każdym przypadku. A już na pewno nie w ramach napraw gwarancyjnych. Raczej wymieniają cały moduł napędu lustra czy co tam niezbędne jest aby sprzęt przywrócić do stanu bezstresowej używalności.

luka  Dołączył: 21 Lut 2012
Przypuszczeń i domniemań dużo ...
Dzisiaj odebrałem K-5 z serwisu we Francji. W nocie serwisowej nie ma mowy o akumulatorze! (tak jak się domyślałem) Żeby zaspokoić ciekawość szanownego grona - myślę że powinienem napisać = zacytować

travaux effectues;
REAJUSTEMENT DES TENSIONS MOTEURS CHAMBRE.
MAJ CPU FLASH DATAS.
ESSAIS DECLENCHEMENT PROLONGE SUR BANC D'ESSAIS.
CONTROLE CCD SUR BANC.

Pragnę podkreślić że zgłosiłem problem tylko z szalonym lustrem. A, tu się okazuje, że nawet flash przeglądnęli. Nie pomyślałem o nim kompletnie przy reklamacji. Byłem niezadowolony, bo moim zdaniem lampa "przepalała" fotki, ale z powodu małego doświadczenia, wydawało mi się, że może mi się wydaje. Jednak miałem dobre "wydawanie". Nie wiem czy to kwestia sklepu w którym kupiłem aparat. Może, jaki sklep taki serwis lub na odwrót ... (Chapeau bas). W każdym razie, przy zakupie, tanio nie było, ale warto było. Czas pokaże, co wniósł serwis. Wszystkim posiadaczom Pentax-ów życzę miłego użytkowania, w razie problemów życzę cierpliwości.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
luka, tutal "flash" to nie jest lampa błyskowa, ale pamięć flash procesora. :-)

luka  Dołączył: 21 Lut 2012
Gwiazdor, dzięki! Jaki człowiek zielony, i całe życie się uczy.
Wychodzi na to, że z lampą wszystko w porządku. Tylko ja coś nawymyślałem.

xfanaberia  Dołączyła: 08 Lip 2012
plwk napisał/a:
xfanaberia napisał/a:
czy przysługuje mi gwarancja i gdzie mam się z nią zgłosić?

Tak

Serwis PENTAX
+48 22 46 45 893
+48 22 46 45 872
fax +48 22 46 45 890
serwis@apollo.eu

dziękuję bardzo, mam nadzieję, że rozwiążą mój problem :)

Skocz do: