popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
azimut napisał/a:
Miałem wcześniej N90d i C50d i w żadnym z nich nie miałem z tym problemów.
;-)
Miałem przyjemność fotografować C50D z kilkoma szkłami i zapewniam, że zdjęcie tej Katedry zrobione przez stojącego obok Ciebie fotografa z takim korpusem wyglądałoby w najlepszym wypadku identycznie jak Twoje ;-)
D90 w rękach nie miałem ale fotografowałem D300 i tu też podobnie.
To tylko automaty, one nie widzą dokładnie co chcesz uzyskać i dążą do poprawnego naświetlenia większej ilości kadru (co jest zrozumiałe i dobre). Resztę musisz korygować Ty sam. Można już na etapie robienia zdjęcia co nieco korygować lub później przy obróbce na komputerze.

Setniew  Dołączył: 22 Lip 2012
piot-rek napisał/a:
mogłaby pomóc szara połówka

Troche bawiłem się tanimi filtrami i filtr polaryzacyjny mógłby jeszcze lekko poprawić kolor nieba ale żadnych cudów bym się nie spodziewał

piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
właśnie poszukałem w archiwum swoich fotek - rozumiem że chciałbyś osiągnąć podobny efekt? ;-) fotka z gx-20 da16-45 polar marumi dhg ekspozycja +1.3 (teraz patrzę że jednak zbyt jasno wyszło ale przepałów nie ma ;)

azimut  Dołączył: 09 Sie 2010
niebo było szare bo tego dnia w ogóle było duże zachmurzenie. Nie twierdzę że mój poprzedni aparat -C50d - naświetlał lepiej. Po prostu robił to inaczej: nie przepalał tak nieba ale oczywiście kosztem niedoświetlenia ciemniejszych części kadru. Było to o tyle lepsze że to co jest niedoświetlone da się wyciągnąć przy obróbce, a przepalone niebo niestety jest już nie do uratowania.
Z waszych odpowiedzi wynika że z Pentaxem muszę się przestawić na inny sposób naświetlania zdjęć.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
azimut napisał/a:
a przepalone niebo niestety jest już nie do uratowania.
z szarego nieba nie ma co ratować ;-)

możesz sobie ewentualnie przy obróbce pokolorować ;)

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
azimut, na drugim zdjęciu ustawiłeś pomiar centralnie ważony, poczytaj jak działają te pomiary, bo tutaj zdaje się jest problem..

azimut  Dołączył: 09 Sie 2010
Pyrek, wiem dobrze co ustawiłem. A ty co byś ustawił?

w mojej ocenie nie ma znaczenia co się ustawia (centralnie ważony czy matrycowy - pomijam tu punktowy który działa całkowicie odmiennie) gdyż to tylko automat który nigdy nie odgadnie jak chcesz żeby to zdjęcie wyglądało i bazuje wyłącznie na zaprogramowanych algorytmach które na pewno w żadnym aparacie nie są doskonałe, po to jest podgląd w aparacie i histogram abyś mógł sobie dowolnie na szybko skorygować poprzez kompensację ekspozycji na plus albo na minus, ja tak przynajmniej robię

[ Dodano: 2012-08-15, 23:32 ]
gdybyś ustawił matrycowy to być może niebo wyglądałoby trochę lepiej, gdyż przy centralnie ważonym większe znaczenie ma środek kadru niż boki

[ Dodano: 2012-08-15, 23:35 ]
a odnośnie pomiaru światła dodam tylko, że przy gx-20 (k20d) najczęściej miałem kompensację ekspozycji na +0.7 bo zwyczajnie niedoświetlał, przy k5 najczęściej nie korzystam z kompensacji gdyż aparat ustala światło dla mnie prawidłowo (no ew. +0.3 czasami)

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
azimut napisał/a:
Pyrek, wiem dobrze co ustawiłem. A ty co byś ustawił?

wielosegmentowy, z ewentualną korektą ekspozycji po obejrzeniu histogramu, na "-", jeśli bardzo zależałoby mi na szczegółach nieba/chmur..

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
azimut napisał/a:

Z waszych odpowiedzi wynika że z Pentaxem muszę się przestawić na inny sposób naświetlania zdjęć.

Z każym aparatem musisz się liczyć z innym naświetlaniem. Światłomierz to jest bardzo w sumie proste urzadzenie, jak ktoś już powyżej opisał - starajace się zawsze poprawnie naświetlić jak największą powierzchnię kadru. Łatwo ten system oszukać (sławny eksperyment z fotografowaniem czarnej a potem białej kartki pokrywającej większość kadru. Trza kompensować odpowiednio -2 a potem +2, by uzyskać właściwe odcienie...). Do tego prostego urządzenia producenci dodają różnego rodzaju linie programowe, analizatory sceny i banki scen, co właśnie sprawia, że pomiary z różnych puszek tak się różnią.
Ja osobiście preferuję prostotę: praca na "czystym" światłomierzu i w RAW. Plus znajomość charakterystyki pracy sprzętu, którego używam. Jeśli aparat, który aktualnie posiadasz ma odmienną charakterystykę, niż poprzedni - to nie ma problemu tak długo, jak jest to odchylenie powtarzalne.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Apas napisał/a:
Ja osobiście preferuję prostotę: praca na "czystym" światłomierzu i w RAW. Plus znajomość charakterystyki pracy sprzętu, którego używam. Jeśli aparat, który aktualnie posiadasz ma odmienną charakterystykę, niż poprzedni - to nie ma problemu tak długo, jak jest to odchylenie powtarzalne.

Też tak uważam. Światłomierz w żadnej puszcze nie jest kalibrowany do wzorca z Sevres ;-)
Wystarczy zdiagnozować tendencję i działać z korektą. Mam wrażenie że z kolei z mojej Piątki zdjęcia wychodzą lekko ciemniejsze jak z Sama. Tak czy inaczej dość dobrze sprawdza się metoda pomiaru punktowego na światła i korekta na +. O ile scena nie wymaga pośpiechu,staram się w ten sposób ustawiać ekspozycję.

jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
andybond A ja mam zgoła odmienne zdanie bo jednak światłomierz bardziej idzie w światła w mojej K5. Ale już zdążyłem przywyknąć.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
jannad napisał/a:
Ale już zdążyłem przywyknąć.

No i bardzo dobrze :-B Jak się dogadasz z puszką,to będziesz już tylko zadowolony :mrgreen:

shaper  Dołączył: 01 Maj 2010
Właśnie też chciałem się podzielić moimi obserwacjami na temat prześwietleń w K-5 i widzę, że wątek już istnieje :-) . K-5 bardzo lubi "jasne" obrazki z tego co widzę. Mam ten aparat od niedawna i w plenerze bardzo mnie zaskoczył pomiar światła. W 90% przypadków aparat prześwietla niebo przy pomiarze matrycowym. Trzeba naprawdę robić mocną korektę na minus aby zdjęcie wyglądało normalnie. Pstrykałem już paroma kompaktami i telefonem w tych samych warunkach i wszystkie zdjęcia były najbardziej zbliżone do warunków rzeczywistych oprócz tych z K-5. W K-5 wygląda to naprawdę dziwnie. Poniżej wrzucam parę zdjęć dla porównania. K-5 i telefon. K-5 pomiar matrycowy w trybie AV. Starałem się ostrzyć na ten sam obiekt w obu urządzeniach. Jak dla mnie telefon zrobił zdjęcia bardziej oddające rzeczywiste warunki. Zdjęcia robione późnym popołudniem, niebo mocno zachmurzone. Zaobserwowałem też, iż fotografując jasne tło wystarczy, że w kadrze pojawi się niewielki czarny lub ciemny obiekt i aparat ustawia ekspozycję jakbym mierzył światło pomiarem punktowym na tym ciemnym obiekcie. Niewielki procent ciemnego kadru psuje całą ekspozycję w pomiarze matrycowym. Już myślałem, że z puszką coś nie tak, ale widzę, że to norma :-/

K-5

iPhone 5

K-5

iPhone 5

K-5

iPhone 5

K-5

iPhone 5

K-5

iPhone 5

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Wszystkie próby z tym samym obiektywem ?

Testowałem na sigmie i da 35. Fotki wyglądały identycznie. Dopiero po korekcie i to dosyć mocnej zdjęcia wyglądają normalnie.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
A z Pentax-M 50mm i ręcznie sterując przysłoną ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nie mam takich problemów. Tak, (moja) K-5 naświetla mniej konserwatywnie, niż poprzednie puszki, ale jeszcze nie zdarzyły mi się tak prześwietlone zdjęcia na pomiarze matrycowym.

Paulos napisał/a:
A z Pentax-M 50mm i ręcznie sterując przysłoną ?

50mm bawiłem się jak na razie w domu. Ciemny pokój, zawsze po pomiarze światła i sprawdzeniu zdjęcia na lcd musiałem domknąć przesłonę o jedną lub dwie działki albo skrócić czas aby zdjęcie wyglądało bardziej naturalnie. Tutaj jeszcze mogę się zgodzić z pomiarem, dla światłomierza może być za ciemno i ustawia ekspozycję na plus. Myślałem, że ta puszka tak ma. Ale wyniki plenerowe mówiąc krótko mocno mnie zaskoczyły. Aby uzyskać w miarę stonowany obraz muszę robić mocną korektę na minus albo mierzyć światło na niebo. Może taka pochmurna pogoda wpłynęła na takie naświetlanie?
Pierwsza fota z góry to iso 800 f/6,3 1/40.
Druga to iso 800, f/5 1/100 - dopiero na 1/200 zdjęcie było poprawne.

Skocz do: